Felturbóznád a szexuális életed? Ezt a 7 dolgot érdemes tudnod hozzá

Ha nem félsz megismerni, melyek azok a tényezők, amelyek biztosan hatnak a szexuális életetekre, az idővel felmerülő problémákat is sokkal könnyebben megoldjátok majd.

A szakemberek megállapították, hogy az emberek szexuális elégedettsége sok tényezőtől függ, a szex gyakoriságától kezdve az életkoron át egészen a szexuális tevékenységek típusáig. Justin Lehmiller blogjában ad egy rövid áttekintést néhány olyan kulcsfontosságú tényezőről, amelyek a szexuális elégedettség magasabb szintjéhez kapcsolódnak. Ha tehát tennél valamit annak érdekében, hogy jobb legyen a szex, az alábbi területeken érdemes elvégezni a finomhangolásokat. 

 

1.)  Segít, ha nem féltek az újdonságoktól

Több kutatás megállapította, hogy azok a legelégedettebbek a szexuális életükkel, akik nem restek a szexben új dolgokat bevetni, azaz gyakrabban próbálnak ki új pózokat, és szívesen használnak szexuális segédeszközöket is.

2.)  Mi a helyzet a pornóval?  

Számos tanulmány összefüggést talált a pornóhasználat magasabb és a szexuális elégedettség alacsonyabb szintje között. Ebből sokan arra a következtetésre jutottak, hogy a pornó használata káros a nemi élet számára, ám ez nem egészen így van. A legújabb kutatások úgy találták, hogy a pornó és az alacsonyabb szexuális elégedettség egyenes arányossága főleg a férfiak – és jellemzően a nagyon vallásos férfiak – között áll fenn. Más szavakkal, a pornó csak akkor kapcsolódik az alacsonyabb szexuális elégedettséghez, ha az emberek erkölcsileg problémásnak érzik a pornófogyasztást. Ha közösen néztek pornót, abból nem lesz baj. 

3.) A kapcsolat hossza

A kutatások azt mutatják, hogy a szexuális elégedettség általában növekszik a kapcsolat első évében, ezt követően azonban csökkenni kezd. Ez azzal magyarázható, hogy az első évben egyre többet megtudunk arról, hogy mit szeret a partnerünk, és arról, hogyan tudunk egymás kedvére tenni, és ez értelemszerűen javítja az élményt. Az első év után azonban a szex gyakorisága csökkenni kezd, és általában vele együtt csökken az elégedettség is. Ha ezt érzitek, érdemes beszélnetek arról, hogy ami történik, teljesen normális, és bevetni néhány izgalmas újdonságot. 

4.)  Az sem mindegy, éppen hány éves vagy

A szexuális elégedettség általában csökken, ahogy öregszünk, de ettől sem kell megijednetek. Ezzel együtt az, ami a szexet kielégítővé teszi, szintén változhat az évek során: a szex minősége fontosabbá válik, mint a mennyiség. Fontos megjegyezni azt is, hogy bár a szexuális elégedettség az életkor előrehaladtával csökken, a legtöbb idősebb felnőtt még mindig elégedett nemi életével. 

Könnyebb a problémákat megoldani, ha képben vagyunk a lehetséges veszélyekkel.
Könnyebb a problémákat megoldani, ha képben vagyunk a lehetséges veszélyekkel.Fotó: Philipp Nemenz / Getty Images Hungary

5.)  Az összebújás fontosabb, mint gondolnád  

Úgy tűnik, hogy az, ami a párok szexuális tevékenysége után következik, szintén befolyásolja az elégedettségüket. A kutatások úgy találják, hogy azok a párok, akiknél a szex után természetes az ölelés és az összebújás, nemtől függetlenül elégedettebbek a szexuális életükkel. 

6.)  Azt sem mindegy, mit hall a párod

A kutatások szerint azok a férfiak és nők, akik több hangot adnak ki szex közben, általában elégedettebbek is. Ez valószínűleg azért van, mert ez is egyfajta kommunikáció, amely segít a partnerednek jobban megérteni, mit szeretsz.

7.)  Amikor szülők lesztek, változhatnak a dolgok  

Amikor az embereknek (beleértve az azonos nemű és a különböző nemű párokat is) gyerekük születik, a nemi élet intenzitása csökken, és talán nem meglepő, hogy ezzel a szexuális elégedettség is. Erre is érdemes felkészülnötök, és nem kétségbeesni, ha bekövetkezik a gyerek(ek) megszületése után. 

Mustra