18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Alkalmi szex egy idegennel: te belemennél?

Minden idők egyik legismertebb pszichológiai kísérlete azt vizsgálta, hogy vajon a férfiakban vagy a nőkben nagyobb-e a hajlandóság, ha alkalmi szexről van szó.

A férfiakban – vágod most rá gondolkodás nélkül, a kísérlet eredményei viszont egy fokkal árnyaltabbá teszik a képet. Képzeld el, hogy az egyetem mellett ültök egy padon a barátnőiddel, amikor odajön hozzátok egy idegen srác és leszólít. Már régebben kiszúrt, mondja, majd elhív egy randira. Mit válaszolnál? És ha randi helyett egyből felhívna magához? Esetleg kertelés nélkül rákérdezne, hogy lefeküdnél-e vele?

Nem szabad általánosítani

A kísérlet beépített emberei olyan asszisztensek voltak, akik a kampuszt járva véletlenszerűen szólítottak meg a sajátjuktól eltérő nemű embereket, hogy feltegyék a fenti három kérdés valamelyikét. Az eredmények szerint hatalmas eltérés volt a női és férfi hallgatók reakciói között.

A férfi hallgatók körében a szexre való esély növekedésével egyenes arányban nőtt a pozitív válaszok aránya. Egészen pontosan a válaszadók 56 százaléka mondott igent a randevúra, 69 százalékuk kérdés nélkül felment volna a nő lakására, míg a megkérdezettek 75 százaléka válaszolt igennel, ha csak a szexre vonatkozott a kérdés. A női hallgatók körében nem volt ekkora népszerűsége az alkalmi szexnek: a randiba a válaszadók fele egyezett bele, 6 százalékuk ment volna fel a férfi lakására, míg a konkrét szexuális ajánlatot kivétel nélkül mindenki visszautasította.

A tudomány évtizedek óta ezekre az eredményekre alapozza a gondolatot, miszerint a nőket egyszerűen nem érdekli az alkalmi szex, sokkal fontosabb nekik a hosszú távú kapcsolat. A valóság azonban ennél bonyolultabb. Újabban ugyanis kezdik belátni, hogy a fent említett kutatási módszer nem a legjobb, hiszen viszonylag ritkán ébred bennünk szexuális vágy egy vadidegen ember láttán, fényes nappal. Ezenkívül ha egy ismeretlen ilyen kérdéssel áll elénk, valószínűleg a legtöbbünk inkább megijedne vagy nem venné komolyan az illetőt. Erre bizonyíték például a következő videó, amiben egy fiatal srác száz ismeretlen nőtől kérdezi meg, hogy szexelne-e vele.

A videóból jól látszik, hogy ilyen helyzetben a legtöbb nő nemet mond – csakúgy, mint a főiskolai kísérlet keretein belül. Az alkalmi szexre való hajlandóság helyett a legtöbben zavarba jöttek, dühösek lettek, megpróbáltak minél gyorsabban megszabadulni a fiútól. Sokan furcsának, sőt veszélyesnek találták, hiszen (szerencsére) korábban nem kerültek még ilyen helyzetbe.

Egy másik tanulmány során nők véleményét kérdezték egy szintén idegen férfiról, aki alkalmi szexet ajánlott nekik. A legtöbben úgy gondolták, hogy a férfi szexuális teljesítménye gyenge, alacsony a társadalmi státusza, de valószínűnek tartották azt is, hogy nemi betegségeket terjeszt. Senki sem gondolta, hogy kedves vagy megértő ember lenne, sőt a legtöbb megkérdezett negatív véleménnyel volt a férfiról. Azt azonban fontos kiemelni, hogy ezek az eredmények nem azt jelentik, hogy a nők nem nyitottak az alkalmi szexre, csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők nem szexelnének fura, idegen férfiakkal, akik az utcán szólítják le őket.

A kutatás eredményeiből arra következtethetünk, hogy a nők nagyobb eséllyel mondanak igent alkalmi együttlétekre, ha úgy gondolják, hogy partnerük az ő igényeiket is szem előtt tartja, és nagyobb figyelmet fordítanak az olyan potenciális veszélyekre, mint a nemi betegségek vagy a szexuális erőszak. Azt tehát semmiképp sem mondhatjuk, hogy a nők kevésbé nyitottak az alkalmi szexre, csupán egy szokatlan, veszélyesnek tűnő helyzetre adnak következetesen nemleges választ.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek