Mi a rosszabb: ha a fogamzásgátlótól depis leszel, vagy ha nem vágysz a szexre?

Egy svéd kutatásban arról kérdezték a nőket, hogy milyen problémákat okoztak számukra a fogamzásgátló készítmények, és mire figyelnek oda leginkább, amikor fogamzásgátlási módszert választanak.

A mesterséges hormonokat (progeszteront és ösztrogént) tartalmazó fogamzásgátló készítmények – tabletta, tapasz, hüvelygyűrű – használata számos mellékhatással járhat, ezek közé tartozik a nemi vágy csökkenése és a hangulatingadozás. Utóbbi súlyosabb esetben állandó levertséghez, depresszióhoz vezethet. Dr. Agota Malmborg, a Linköpingi Egyetem munkatársa márciusban publikált kutatásában huszonnégy nőt kérdezett meg, akik átestek hasonló kellemetlen élményeken – számol be a Science Daily. A szakember arra volt kíváncsi, vajon mi alapján választanak fogamzásgátlási módszert a nők, milyen pszichés és egyéb tényezők játszanak szerepet a döntésükben.

A lelki gondok nyomasztóbbak, mint a szexuális problémák

A kérdőíves formában végzett kutatásból az derült ki, hogy a megkérdezettek többsége számára nagyobb problémát jelentenek a kellemetlen lelki hatások (a hangulatingadozás, érzelmi instabilitás), mint a nemi vágy csökkenése vagy a szexuális kielégülés megcsappanása, elmaradása. Azok, akik lelki bajokat éltek át a fogamzásgátlók hatására, később kevésbé voltak hajlandóak rá, hogy ismét megpróbálkozzanak a hasonló készítmények használatával. A válaszokból az is kiderült, hogy a nők többségének hosszabb időre és a testében zajló folyamatok alaposabb kiismerésére volt szüksége ahhoz, hogy kitapasztalja, miként működik együtt szervezete és hormonrendszere a fogamzásgátlókkal, és milyen esetleges mellékhatásokkal kell számolnia.

Milyen veszélyeket rejthet a tabletta?
Milyen veszélyeket rejthet a tabletta?Fotó: Dimitri Otis / Getty Images Hungary

A kutatás arra is rávilágított, hogy a fogamzásgátlók mellékhatásaként jelentkező szexuális gondok nemcsak fejben keletkeznek, hanem nagyon is biológiai okokra vezethetőek vissza. A hasonló problémákon átesett válaszadók közül sokan úgy nyilatkoztak, hogy hiába volt meg bennük a szükséges vágy, és hiába stimulálták a nemi szervüket oly módon, ami korábban mindig a megfelelő hatást váltotta ki, az egyszerűen nem reagált az ingerlésre. Úgy érezték, testük cserbenhagyta őket.

Fontos a szakszerű segítség

Azt is egyértelműen megerősítették a válaszok, hogy egy szakértő – háziorvos, nőgyógyász stb. – segítsége jelentősen megkönnyíti a nők számára a megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztását. Ha viszont nem megfelelő tanácsot kapnak, a szakértők elégtelenül végzik a munkájukat, a kiismerési folyamat időtartama megnőhet. Különösen a fiatal nők számára fontos, hogy szakszerű segítséget kapjanak a kérdésben, ők ugyanis még nem ismerik pontosan, miként reagál a testük a fogamzásgátlókra, és csak ismerkednek a saját nemiségükkel. Sokaknak közülük fogalma sincs arról, milyen testi és lelki problémákkal kell számolnia, ezért kell számukra minél gondosabb, alaposabb felvilágosítást nyújtani – mondja Malmborg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

A kutató a továbbiakban szeretné még alaposabban tanulmányozni a fogamzásgátlás mellékhatásainak kérdését. Reményei szerint a jövőben talán képesek lehetünk előre megismerni, milyen várható mellékhatások léphetnek fel az egyes nőknél – ez alaposan megkönnyítené a választást, és számos kellemetlenséget megelőzhetne. Sőt, akár arra ösztönözhetné a gyógyszergyártókat, hogy újfajta módszerekkel kísérletezzenek, amelyek a korábbiaknál nagyobb biztonsággal és kevesebb lehetséges mellékhatással érhetnék el a céljukat.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.