Tényleg növeli az agyvérzés esélyét a túl alacsony koleszterinszint?

A magas koleszterinszint könnyen szív- és érrendszer problémákhoz vezethet. Két nemrég megjelent kutatás azonban a túlságosan alacsony koleszterinszint veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a szerzők szerint növeli a stroke kialakulásának esélyét. Mennyi igaz mindebből?

Minél alacsonyabb az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterin szintje, annál kisebb az esélye a szív- és érrendszeri betegségekhez vezető érszűkület kialakulásának. Nem véletlen, hogy a magas LDL-szinttel kezelt páciensek vérében az orvosok diétával, mozgással és gyógyszeres kezeléssel igyekeznek lejjebb vinni a koleszterin mennyiségét. A szívbetegeknél általában 70 mg/dl számít az egészséges értéknek. A Neurology folyóiratban megjelent tanulmányok szerzői viszont úgy találták, az ilyen vagy alacsonyabb koleszterinszinttel rendelkező személyek esetében az átlagnál magasabb a vérzéses stroke (agyvérzés) kockázata.

Érdemes kontextusba helyezni a két tanulmányt

Dr. Robert Guigliano, a Harvard Orvosi Karának munkatársa szerint érdemes alaposabban megvizsgálni a két említett kutatást, mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le belőlük. Először is fontos tudni, hogy a kutatásokban részt vevő alanyok rendkívül kis része, csupán 3 százaléka esett át gyógyszeres koleszterincsökkentő kezelésen. Nagy többségüknél nem emiatt, hanem örökletes vagy más betegségek következtében volt tapasztalható abnormálisan alacsony LDL-szint.

A kórosan alacsony koleszterinszint nagyon ritkán fordul elő
A kórosan alacsony koleszterinszint nagyon ritkán fordul előPlanet Flem / Getty Images Hungary

Szintén érdemes észben tartani, hogy a vizsgált értékek nagyon ritkák. A felmérések szerint a lakosság többsége 100-130 mg/dl-es koleszterinszinttel rendelkezik. Az egyik kutatásban – mely Kínában készült – a 96 ezer résztvevőnek csupán 13 százaléka, a másik, amerikai felmérés 28 ezer női alanyának pedig mindössze 4 százaléka mutatott 70 mg/dl vagy az alatti LDL-szintet.

Mindkét kutatás szerzői úgy tapasztalták, hogy a túlságosan alacsony koleszterinszint a vérzéses stroke kialakulását segítheti elő. Egyes kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az alacsony LDL-szint miatt gyengébbé, sérülékenyebbé válnak az érfalak. A stroke-os esetek túlnyomó többsége (több mint 80 százaléka) azonban az ún. iszkémiás stroke kategóriájába sorolható (amikor az agy vérellátását biztosító artériák elzáródnak), a vérzéses stroke (amikor az artéria megreped és vérzik) jóval ritkábban fordul elő.

Nem a gyógyszerek hibája

Guigliano többször is vezetett gyógyszerkutatásokat, amelyek a koleszterincsökkentő készítmények mellékhatásait vizsgálták. Számos esetben jóval a 70 mg/dl-es határérték alá csökkent akár hónapokra, sőt évekre is a páciensek koleszterinszintje, és soha egyikőjük esetében sem tapasztalták a vázolt mellékhatást. Még ha tényleg lennének hasonló mellékhatások, azokat is bőségesen ellensúlyozná a gyógyszerek pozitív hatása, vagyis a szívroham és az iszkémiás stroke elleni védelem – állítja a szakember.

Abban a fent említett, nagyon ritka esetben, amikor valakinek örökletes okok miatt vagy betegségből kifolyólag nagyon alacsony a koleszterinszintje, szintén felesleges az aggodalom. A stroke megelőzésének legjobb módja, ha kordában tartod a vérnyomásodat, odafigyelsz a helyes táplálkozásra, és hanyagolod a káros szokásokat, mint a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek