18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Baj, ha a partnerünk pornót néz? Szavazz!

A pornó mára mindennapjaink része lett. A tematikus oldalaknak köszönhetően szinte bárki, bárhol, bármikor hozzájuthat az őt érdeklő érzéki tartalomhoz, mindezt ráadásul ingyen, és egy kis odafigyeléssel akár a partnere tudta nélkül. Az utóbbi évtizedekben nagyon sokan kutatták, hogy mindennek milyen hosszú távú hatásai vannak, bennünket ezúttal inkább az érdekel, hogy hat a jelenben egyik vagy másik fél rendszeres pornózása a párkapcsolatra.

Olyan kapcsolatból, ahol egyik vagy mindkét fél pornóval él, jóval több van, mint gondolnánk. Egy korábbi házi felmérésünk tanúsága szerint például a férfiak több mint 80, a nőknek pedig több mint 40 százaléka néz kisebb-nagyobb rendszerességgel pornót. Ha ez így van, akkor a párkapcsolatok nagyobb része érintett. Heti kérdésünk így szól: 

Belefér-e a pornónézés egy stabil párkapcsolatba?

Mire jó a pornó?

Nyíltan testi tartalmú (írás, film, kép), amely a nemi életet vagy nemi szerveket durva célzatossággal, szemérmetlenül írja le vagy mutatja be. Ilyen tartalmat közreadó (honlap); ilyen tartalommal kapcsolatos (dolog)” – írja az ételmező szótár a pornóról, a széles körben elérhető felnőttfilmek pedig maradéktalanul megfelelnek ennek a kritériumnak. Ezekben a jelenetekben nemcsak hogy kendőzetlenül, de eltorzítva, túltolva mutatják be azt, ami az ágyban történik. A mai mainstream pornó (mert utánajárással szolidabb, vagy épp gyomorforgatóbb verziókat is találni) a végletekig leegyszerűsített háttértörténet mellett előjátékban szegény, anális szexben, dupla behatolásban és agresszióban gazdag cselekményt mutat meg, a szereposztás pedig megint csak nem túl változatos. Megalázott, de legalábbis alárendelt szerepben lévő nők, akik – a vásznon úgy néz ki – baromira élvezik, ami velük történik. Ha ennek alapján tesszük fel a kérdést, mire jó a pornó, nem lesznek pozitív válaszaink. A fentiekben vázolt cselekmények ugyanis sokak szerint folyamatosan emelik az ingerküszöbünket, és erodálják a férfi-nő kapcsolatban jó esetben meglévő érzelmi viszonyt. Ezzel, főleg, ha tényleg rendszeres fogyasztó valaki, aligha lehet vitatkozni. 

Mások viszont a műfaj védelmére kelnek: azért nem olyan rossz dolog az. Nemcsak a feszültséget segít levezetni, de akár fel is pezsdítheti a párok szexuális életét, ha jókor és jó helyen vetik be. Sokak szerint ráadásul a pornó egyfajta szelep is lehet: segítségével megélhetők olyan fantáziák is, amelyek a való életben átélve romboló hatásúak lehetnek. 

Szex után mindig álomba zuhanok
Szex után mindig álomba zuhanok

Miért nézzük?

Jó, mi persze nem, de azok, akik. Nos, sokféle okuk van rá. Vannak, akik pusztán maszturbációs segédeszközként tekintenek ezekre a filmekre, olyasvalamiként, ami megkönnyíti és meggyorsítja a folyamatot. Megkeresni az érdeklődésünknek megfelelő filmet 30 másodperc, az igényeinkre kalibrált jelenetektől izgalomba jönni szintén nem több néhány percnél. Tokkal-vonóval megvan az egész 5-10 perc alatt, ráadásul nemcsak beszélgetni meg előjátékot produkálni nem kell, de még fantáziálni se. Mindez persze így leírva nem túl szívderítő, és ha engem kérdeznek, inkább az interaktív, hosszabb kiadás vonz, de kétségtelen, hogy vannak praktikus érvek is a pornózás mellett.

Aztán vannak, akik kíváncsiságból nézik, vagy épp újdonságra/tudásra szomjasak. Kétségtelen, hogy az egyszeri embernek azért elég sok újdonságot tud mutatni egy-egy ilyen film. Az esetek többségében még többet is, mint amire alapból igénye lenne. Mások valamilyen titkos, szégyellt vágyat elégítenek ki a filmek segítségével, meleg vagy leszbikus pornót néznek, miközben alapvetően heteróként határozzák meg magukat, alá-, fölérendeltséget bemutató, esetleg agresszív filmeket néznek, miközben partnerükkel az ölelkezős típust nyomják. Pornóval segítenek magukon azok is, akiknek különböző okok miatt nehezen megy a való életben való ismerkedés, vagy szexkapcsolat létesítése, és ott vannak persze a függők is. Ugye, milyen sokan vannak? És messze nem csak férfiak. 

Bár a különböző kutatások és az önbevallós felmérések is azt mutatják, hogy a férfiak többet, többször néznek pornót, mint a nők, utóbbiak között is jócskán vannak rendszeres leselkedők. Baj ez? Amíg egyedül van az ember, amíg nincs olyan párkapcsolata, ahol rendszeresen szexhez juthat, a társadalom megengedő a pornófogyasztással, amikor viszont valaki párkapcsolatban él, sokak számára elfogadhatatlanná válik a pornófilmek nézegetése. De miért is?

Hát már nem vagyok neki elég?

Azokat a nőket, akik férfi partnerüket pornónézésen kapják (és valószínűleg a hasonló helyzetbe kerülő férfiak egy részének fejében is megfordul ilyesmi), gyakran üli meg az aggodalom: azért nézi ezeket a filmeket, mert már nem vagyok számára elég vonzó, nem kíván? Ha tetszem neki, ha fel tudom izgatni, mi szüksége van ezekre a filmekre? Ha valami nem tetszik abban, amit csinálok, miért nem mondja meg inkább? – tépelődnek. Sokak számára a zugpornózás megcsalás, igazi árulás, olyasvalami, ami nem fér bele egy őszinte párkapcsolatba.

Mások viszont óvatosabbak ennek megítélésével. A pornó – mondják – nem a párjukkal folytatott szex helyett, hanem amellett része a szexuális életüknek. Ritka az olyan eset, hogy valaki az esti együttlét előtt pornózna, hogy az egyébként nem igazán kívánatosak tartott partner mellett is tudja hozni a kötelezőt, mondják. Ráadásul nagyon sokat számítanak a körülmények is. Nem mindegy, mennyit néz a partnerünk, és az sem, hogy hogyan használja ezeket a filmeket. Ha a közös együttlétek rovására megy, ha emiatt kevesebbszer van valódi szex, az valóban problémás, de ameddig csak egyfajta felturbózott maszturbálásról van szó, nincs vele igazán nagy probléma. 

A pornóból ez a rész jellemzően kimarad
A pornóból ez a rész jellemzően kimaradSouth_agency / Getty Images Hungary

Rettenetes, ami ott megy

A bevezetőben már írtunk róla, és mindenki, aki valaha lekattintott egy ilyen filmet, megerősítheti, hogy elég durva, ami ott megy. És nem is azért, mert minden férfi-nő felállású jelenet alapvető kelléke az anális szex és a köpködés (amikkel kapcsolatban elfogadjuk, hogy vannak, akiknek ez a kombó jön be, de azt nem feltétlenül, hogy minden szexuális aktusban részük kell, hogy legyen), sokkal inkább azért, mert alapvetés az agresszió, és teljesen természetes mindenféle gyengédség mellőzése. Nem csoda, ha sokan idegenkednek a filmek tartalmától, és nem örülnek, ha azon kapják partnerüket, hogy ő nem ódzkodik az ilyesmitől. Akkor tulajdonképpen ez tetszik neki? Ő egy ilyen ember? Sokak számára kifejezetten ijesztő ilyesmin kapni az egyébként „normálisnak” tartott partnert. 

Az ellentábor szerint ugyanakkor a legtöbb pornófogyasztónak eszében sincs a filmben látottakat és a saját szexualitását összekeverni. Sokuknak ezek a filmek épp azért izgalmasak, mert mások, mint amire a hétköznapokban igényük van. Nem csak, és még csak nem is elsősorban attól jönnek izgalomba, amit a filmen látnak, és sokan vannak olyanok is, akik állandó partnerüket eleve túlságosan tisztelik ahhoz, hogy ilyen forgatókönyvben gondolkodjanak vele kapcsolatban. 

Ha van partnered, már jár is a szex?

És egyébként is: a pornó pártján állók egyik érve, hogy attól, hogy párkapcsolatban él az ember, még egyáltalán nem biztos, hogy minden alkalommal szexhez jut, amikor éppen kedve van az együttléthez. Egy normális párkapcsolatban ugyanis akkor van szex, ha ahhoz mindkét félnek kedve van, és ha ez épp nem esik egybe, akkor nincs. Szerintük egyáltalán nem baj, ha ilyenkor az a fél, akinek lett volna kedve, a pornóhoz fordul. 

Olyan, mintha mással lenne

Sokan vannak, akik számára partnerük pornófogyasztása egyenesen megcsalással ér fel. Mert hát, mondják ők, mi másnak is lehetne nevezni azt, amikor az ember nem a partnere, hanem egy vagy több idegen bevonásával jut gyönyörhöz. Még ha fizikai kontaktus nincs is köztük, sokak számára kicsit mégis árulás az ilyesmi. Nem esik jól, hogy párkapcsolaton kívüli forrás kell az örömhöz. 

Az ellentábor szerint viszont erős túlzás így hozzáállni a pornóhoz. Ezen az elven elindulva a fantáziálást is megcsalásnak lehetne minősíteni, és akkor meg már tényleg nagyon közel vagyunk a gondolatrendőrség intézményéhez, mondják. Ők eleve nem vennék egy egy kalap alá a páros szexet és a magányos pornózást. Egyszerűen másról szól a kettő, hangsúlyozzák. 

Majd otthon is ezt akarja?

Vannak, akiket alapvetően nem nagyon zavar, ha partnerük pornót néz, feltéve, ha nem szeretné az ott látottakat a napi gyakorlatba is átültetni. Addig, ameddig magában elvan vele, tulajdonképpen nincs nagy baj vele, mondják. Akkor viszont, ha a pornóból hozott ötletek egyben ötletforrások is ahhoz, amit otthon élnének át, már nem feltétlenül örülnek. 

A pornópártiak szerint viszont nem mindig ötletforrás a felnőttfilm. A felhasználók egy része szerint inkább a már meglévő vágyaiknak és igényeiknek megfelelően keresnek pornót, mintsem hogy a pornó formálná az ízlésüket. Szakértők szerint ugyanakkor a pornó nem hagyja érintetlenül azt, amit a szexről gondolunk, és akár észrevétlenül is befolyásolhatja preferenciáinkat és vágyainkat. 

Oké, akkor én is úgy csinálok, ahogy a pornósok!
Oké, akkor én is úgy csinálok, ahogy a pornósok!Bdlm / Getty Images Hungary

És ha együtt néznénk?

És vannak olyan párok is, akiknek egyáltalán nem jelent problémát a pornó, sőt lehetőségként tekintenek rá. Akár azért, mert beintegrálják a közös szexuális életükbe, esetleg az előjáték részeként használják, akár azért, mert a segítségével könnyebben el tudják mondani a partnerüknek, hogy mire is vágynak valójában. Tény, hogy flottabbul átmegy az információ, ha óvatos hebegés-habogás és az egymás iránti bizalom fontosságának hangsúlyozása helyett a BDSM-szexre vágyó ember egy lájtosabb, ilyen témájú filmmel méri le, partnere vajon mennyire nyitott vagy nem nyitott a dologra. 

És te mit gondolsz? Belefér a pornónézés egy stabil párkapcsolatba?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Érdekességek