Lehet vonzó, ha nem jó a helyesírása?

GettyImages-1049384238

Amikor egy társkeresőn pörgetjük a profilokat, pár pillanat alatt alakul ki egy gyors első benyomásunk a személyről, ami alapján eldöntjük, érdekel-e minket. Ebben az online környezetben különösen felnagyítódik minden információ jelentősége, különösen azoké, amelyeket nem szándékosan közvetít a profil tulajdonosa. Mire következtetnek az emberek egy-egy elírás vagy helyesírási hiba láttán? Zavar ez ma még bárkit is?

Egy holland kutatócsapat arra vállalkozott, hogy feltérképezze a nyelvhasználati hibák észlelt vonzóságra gyakorolt hatását. Tess Van der Zandent és kollégáit az egyik népszerű randiapp, az OKCupid egyik blogposztja inspirálta. Az általuk olvasott cikkben a társkereső munkatársai azt foglalták össze, hogy az eddigi adataik alapján miként érdemes a felhasználóknak összeállítani a profiljukat. Ebben több érdekes tipp is szerepelt, például hogy mutassák meg, ha civil szervezeteknél önkénteskednek vagy társadalmi ügyeket támogatnak, illetve hogy rejtélyes okokból a késő délután készült képeket szokták jobban kedvelni az ismerkedni vágyók. A mostani témánk szempontjából azonban még ennél is érdekesebb, hogy a blog szerzői szerint az emberek 75 százaléka vallja azt, hogy kevésbé válaszolna olyasvalakinek, akinek elírás van a profiljában

Mivel a nagyközönség számára nem igazán átlátható, hogy a randialkalmazás miként jutott ezekhez a számokhoz, így több se kellett a holland kutatóknak: maguk eredtek a kérdés nyomába, és tudományos vizsgálat tárgyává tették a helyesírás minősége és a vonzóság észlelt szintje közötti kapcsolatot.

Akinek feltűnik, annak számít

Az első vizsgálatba 373 holland személyt vontak be, akik mindannyian regisztrált felhasználók voltak valamelyik online társkeresőn. A résztvevőknek azt a feladatot adták, hogy kétféle profilt értékeljenek. Az egyik esetében voltak helyesírási hibák a bemutatkozó szövegben, a másikban nem. Kiderült, hogy a nyelvi hibákat mutató profil tulajdonosát szociális és romantikus értelemben is kevésbé tartották vonzónak az emberek. Mármint az a 33,5 százalék, aki egyáltalán észrevette a hibát! „Nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb ember egyáltalán nem észleli az ilyesmit. Azoknál viszont, akik igen, komolyan veszélyeztetheti a potenciális randi létrejöttét” – nyilatkozta Van der Zanden a PsyPost újságírójának.  

Az sem mindegy, milyen típusú hibáról van szó

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a különböző hibafajtákhoz hajlamosak vagyunk rögvest különböző személyiségvonásokat tulajdonítani. Erről szólt a hollandok második vizsgálata, amelyben 365 felnőtt vett részt. Nekik kétféle hibát mutattak. Az egyik csoportba az úgynevezett mechanikus hibák tartoztak, azaz az elírások, például amikor valaki a the angol határozott névelő helyett a teh szócskát írja le. A másik csoportba a szabályalapú hibák tartoztak, tehát amikor nyelvtani tévesztés miatt kezdett akadozni a gépezet, például I (én) helyett azt írta valaki, hogy me (engem). Azt találták, hogy míg a mechanikus hibákat figyelmetlenségnek tudták be a megkérdezett személyek, addig a nyelvtan hiányos ismeretéből eredő hibákat az alacsonyabb intelligenciával kötötték össze. Ennek a két feltételezett tulajdonságnak pedig megvolt a negatív következménye: ezeket a személyeket kevésbé tartották vonzónak, és nem annyira szerettek volna velük találkozni. 

Az online térben könnyen felnagyítódnak a hibák, mert szinte semmit sem tudunk egymásról
Az online térben könnyen felnagyítódnak a hibák, mert szinte semmit sem tudunk egymásrólHenrik Sorensen / Getty Images Hungary

Nem kirekesztő ez a mentalitás? 

A holland szerzők azt javasolják, hogy érdemes megkérni egy barátot, nézze át a profilodon szereplő szövegeket, nehogy hamis kép alakuljon ki rólad, ha véletlenül hibázol. Ráadásul az online világban, ahol mindenki feltuningolt énképpel van jelen, a nem szándékos tévesztéseket még árulkodóbbnak érzik az emberek. Ugyanakkor érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a jellegzetes betűcserék önhibán kívül is létrejöhetnek, például azért, mert az illető diszgráfiás. Az is rendkívül problémás, ha akár a feltételezett, akár a valós intelligencia egy ember értékének egyetlen fokmérője. Ráadásul egy személy sok mindenben lehet tehetséges, ennek a helyesírás csak egy eleme. Természetesen mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy kivel épít romantikus kapcsolatot, de az elengedhetetlen, hogy képességeitől függetlenül mindenkit saját magával egyenrangú emberként kezeljen, és ne legyen előítéletes másokkal szemben.  

A kutatás nagy buktatója

A holland vizsgálatnak van egy nagy-nagy érdekessége: a részt vevő személyek átlagéletkora 55 év volt. Könnyen meglehet, hogy a középkorú emberek háklisabbak a helyesírási kérdésekre. Mi a helyzet a fiatalabb korosztállyal? Szavazz te is, hogy többet megtudhassunk a magyarul beszélő, változatos korcsoportokhoz tartozó felhasználók véleményéről. 

Te randiznál valakivel, akinek több helyesírási hiba is van a bemutatkozásában?

Oszd meg másokkal is!
Mustra