Mit tegyek, ha teljesen kikészít a hallgatásával?

GettyImages-1132457609

Csak ül ott magába zárkózva, nem reagál semmire. Mintha egyik pillanatról a másikra egy áthatolhatatlan kőfal meredne közöttetek. Teljesen magadra maradsz a fájdalmaddal, és hirtelen úgy érzed, bármire képes lennél, csak hogy odafordulást válts ki belőle. De minél jobban erőlteted, a helyzet annál rosszabb lesz. Miért csinálja ezt?

John M. Gottman azt állítja, hogy 91 százalékos valószínűséggel meg tudja mondani egy vitatkozó párról 5 perc megfigyelés után, hogy el fognak-e válni. A családterapeuta 14 éven keresztül követte nyomon 79 amerikai házaspár életét, kutatása eredményeként pedig felfedezett 4 olyan tényezőt, ami előrejelzi a szakítás bekövetkezését. Ezeket a viselkedési formákat az Apokalipszis lovasainak nevezte el (a Jelenések könyvében ők hoznak hírt a végítéletről). Legújabb sorozatunkban egyenként mutatjuk be a lovasokat, illetve azt is összegyűjtöttük, mi mindent érdemes tenned a kritizálás (criticism), a megvetés (contempt), a defenzivitás (defensiveness) és a kivonulás (stonewalling) ellen.

Egyedül maradni egy vitában

Angolul stonewallingnak nevezik azt a jelenséget, amikor valaki visszahúzódik egy beszélgetéstől, és nem hajlandó reagálni a másik közléseire. Magyarul egyfajta kivonódásként fordíthatjuk a kifejezést, bár az eredeti szóalak jelzi, hogy a személy ilyenkor tulajdonképpen kőfalat emel önmaga köré. A helyzetből való kivonulás jellegzetes megjelenési formái a témaváltás, az egyszavas válaszok adása, a fizikai távozás vagy az elnémulás. Ilyenkor érzelmileg fényévekre kerül tőled a másik, a köztetek lévő kapcsolódás teljesen megszűnik. Mivel teljesen magadra maradsz egy megoldatlan helyzet terhével és a negatív érzéseiddel, így gyakran dühöt élhetsz meg. Szólongatod, sírsz, kiabálsz, csak hogy valahogy szóra bírd. Ő egyre jobban lezár, te egyre tehetetlenebbnek érzed magad. 

Egy pillanat alatt ilyen távol kerül tőlem, amikor elöntik a fájó emlékei
Egy pillanat alatt ilyen távol kerül tőlem, amikor elöntik a fájó emlékeifrancescoch / Getty Images Hungary

Csend és csend között is vannak különbségek

Sokféle hallgatás létezik egy párkapcsolatban. Attól függően, hogy mi áll a háttérben, érdemes máshogy reagálni rájuk. 

  • Megdermedés. Előfordulhat, hogy a partneredet váratlanul elárasztják a negatív érzések, ezért totál lefagy. Ez azért lehet, mert valami olyan témát érintettetek, ami triggert jelent számára, azaz amire különösen érzékeny, mert egy feldolgozatlan traumájához kapcsolódik. Megeshet, hogy a párod olyan családban nőtt fel, ahol csak ritkán volt alkalma az érzéseiről beszélni, illetve kifejezni azokat, így felnőtt korában is nehezebben boldogul velük. 
  • Szünet kérése. Ha valaki időt kér, az nem ugyanaz, mintha elhallgattatna. Lehetséges, hogy annyira feldúlt, hogy egyszerűen nem tud konstruktívan jelen lenni a vitahelyzetben, vagy az életében jelen lévő más feszültségek és elfoglaltságok miatt nem képes most megnyitni egy messzire vezető konfliktust. Ilyen esetekben mindig beszéljetek meg egy fix időpontot, amikor készen álltok a vita folytatására és oda tudtok figyelni egymás megértésére. 
  • Hatalmi manőver. Aki hallgat, rákényszeríti a csendet a partnerére is” írja Szil Péter és Luis Bonino Hétköznapi hímsovinizmus című könyvében. Bár a szótlan embert – különösen, ha férfi – társadalmunkban körbelengi a titokzatosság aurája, a csend arra is szolgálhat, hogy ellenőrzés alatt tartsa a másikat. A csendes típus ugyanis nem érzi kötelességének, hogy magyarázatokkal szolgáljon vagy információval lássa el a partnerét. Rendkívül fáradságos egy ilyen emberrel lenni, mert kis rezdülésekből kéne kitalálni, hogy épp mi játszódik le benne, illetve folyamatosan lesni kell azokat a ritka alkalmakat, amikor érzelmileg elérhetővé válik. Így lesz a csend a kontrollálás és büntetés alattomos eszköze. 
Ha veszekszel vele, csak még jobban lezár
Ha veszekszel vele, csak még jobban lezárSouth_agency / Getty Images Hungary

Hogyan reagáljak az érzelmi kivonulásra? 

Érthető, ha megbántva és dühösnek érzed magad, amikor a partnered hirtelen elérhetetlenné válik. Ha azonban nyomás alá helyezed, hogy kiráncigáld a hallgatásból, rengeteget rontasz a helyzeten. Alább felsoroljuk, mi mindent érdemes kipróbálnod helyette. 

  • Engedd el és lépj tovább! Ha a rád erőltetett csend egy érzelmileg bántalmazó párkapcsolat részeként jelenik meg, ahol a partnered egyáltalán nincs tekintettel a te igényeidre, és folyamatosan föléd helyezi magát, akkor érdemes lehet lépéseket tenned a kapcsolat lezárása érdekében. Mindezt nem kell egyedül végigcsinálnod: kérd a barátaid, a családod vagy olyan civil szervezetek támogatását, akik segíteni tudnak neked. 
  • Fejezz ki együttérzést! Ha a partnered érzékeny pontját érintetted, nem jókedvéből szüntette meg veled a kommunikációt: valószínűleg épp múltbeli démonokkal viaskodik, ami  szenvedésteli állapot. Az is előfordulhat, hogy még szégyellni is fogja előtted a sebezhetőségét. Fontos, hogy empatikusan viszonyulj hozzá, és biztosítsd a szeretetedről. 
  • Tegyetek az újrakapcsolódásért! Néha érdemes a konfliktust kicsit félretenni, hogy csillapodni tudjanak a kedélyek. Ilyenkor jól jöhet, ha közösen elmentek sétálni, vagy kikapcsolódtok a kedvenc sorozatotok előtt. Ezek az élmények abban is segíthetnek, hogy újra összehangolódjatok és szolidárisabbak legyetek egymáshoz, amikor újra felveszitek a nehéz beszélgetés fonalát. 
  • Legyél elérhető! Amikor a partnered lezár, lehet, hogy valóban egyedül szeretne lenni egy kicsit. Mondd el neki, hogy bármikor elérhető vagy a számára és szívesen magára hagyod most, ha valóban ezt szeretné. Ha az segít neki, itt maradsz vele a szobában, de csak akkor fogjátok folytatni a beszélgetést, ha ő is készen áll erre.  
  • Dolgozzatok a kommunikáción! A partnered attól is elcsendesedhet, ha megfélemlítő módon viselkedsz vele. Tegyél meg mindent azért, hogy soha ne bánj vele így. Az is lényeges, hogy gyakorolni tudjátok a visszajelzések adását, a hibáztatás nélküli panaszok kifejezését, egymás védekezés nélküli meghallgatását. 
  • Vigyázz magadra! Egy feszült kapcsolat rendkívüli terheket róhat a fizikai és a mentális egészségedre. Figyelj oda arra, hogy egészséges dolgokat egyél, rendszeresen mozogj, eleget aludj. Találj módokat arra, hogy kezelni tudd a téged ért stresszt, hogy ki tudj kapcsolódni. 
  • Nem csak vele beszélhetsz a kapcsolatotokról! Sokat segíthet, ha a nehézségeitekről olyan barátoknak is ventillálni tudsz, akikben megbízol. A konfliktusok során nagy valószínűséggel olyan témák is felbukkanhatnak, amiken érdemes pszichológussal dolgozni, akár egyénileg, akár a pároddal közösen. A szakember abban is segítséget tud nyújtani nektek, hogy olyan kommunikációs mintázatokat fejlesszetek ki, amikkel el tudjátok kerülni a jövőbeni konfliktusok elmérgesedését.
Oszd meg másokkal is!
Mustra