Hány igazán jó barát kell a boldogsághoz?

Rachel, Joey, Phoebe, Chandler, Monica és Ross. Véletlen? Aligha!

Egy brit antropológus szerint nagyjából öt darab tényleg közeli barátra van szükségünk, vagyis úgy tűnik, a Jóbarátok írói meglehetősen közel jártak tehát az igazsághoz. Dr. Robin Dunbar állt elő egyébként annak idején a sokat vitatott Dunbar-számmal is: szerinte egyszerre nagyjából 150 stabil kapcsolat fenntartására vagyunk képesek úgy, hogy az összes ismerősünkről tudjuk, hogy kicsoda és milyen kapcsolatban van a többi ismerősünkkel.

Nem csak számot, réteget is elneveztek róla

Ennél egy fokkal kifinomultabb elmélet a Lifehacker szerint a szintén Dunbar nevéhez köthető, rétegekre alapozó megközelítés. Eszerint a legközelebbi, igazán jó barátokkal benépesített réteg 3-5 főből áll, ezt követi egy már több, de lazább kapcsolatot magába foglaló 15 fős csoport, majd egy már csak ismerősökből álló 50-es kör és így tovább. A meglehetősen nehezen bizonyítható hipotézis szerint csak ennyi emberrel vagyunk képesek a kapcsolati formának megfelelő mélységű kapcsolatokat, ennél többet ugyanis jelenleg egyszerűen nem tesz lehetővé az agyunk.

shutterstock 270707918
Fotó: Shutterstock

Barátkozz, ha kedves az életed!

A legbensőbb réteg olyan barátokat takar, akikkel rendszeresen találkozunk, akiknek a magánéletünkről is beszámolunk és akikhez kifejezetten erős érzelmi szálak fűznek minket. Erre a 3-5 emberre pedig szükségünk is van, a magukra maradó emberek magánya és elszigeteltsége ugyanis nagyjából olyan hatással van az egészségükre, mint a dohányzás. Tényleg nem árt komolyan venni a dolgot, egy kutatás szerint ugyanis olyan kockázati tényezőről van szó, amely önmagában is elég ahhoz, hogy jelentős mértékben megrövidítse a magányos farkasok életét.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.