Így működik a selyemillúzió

Az agyunkat könnyű becsapni, ha a különböző anyagok mozgásának sebességéről van szó. Az illúzió jól mutatja, hogyan érzékeli az agyunk a bőr sebességre és anyagra vonatkozó érzékelését – és hogyan keveri néha össze a kettőt.

A Chicagói Egyetem kutatói vizsgálták, hogy az agyunk miként érzékeli az adott anyag textúrájától függően azt, hogy milyen sebességgel húzzuk végig rajta az ujjunkat. Sliman Bensmaia és csapata többek között kordbársonnyal, selyemmel, farmerrel és gyapjúval kísérletezett – írja a New Scientist.

A saját agyadnak sem hihetsz

A kutatók bekötötték a résztvevők szemét, majd a különböző anyagokat másodpercenkénti 20-120 milliméteres sebességgel húzták el az alanyok ujjai alatt. Ezt követően az alanyoknak meg kellett ítélniük, hogy melyik anyag milyen sebességgel mozgott a többihez képest. Bensmaia megállapította, hogy minél durvább egy anyag textúrája, annál gyorsabbnak érzékeljük a mozgását. Emellett a kutatók mérték a bőr vibrációját is, amely az anyagok durvasága és a gyorsabb mozgás hatására egyaránt növekedett.

Az anyag textúráján múlik minden
Az anyag textúráján múlik mindenMichael H / Getty Images Hungary

„Minél erősebbek a rezgések, annál gyorsabbnak érezzük a felület mozgását” – magyarázza a professzor. A hatás szembetűnő volt: még a másodpercenként 20 milliméterrel mozgó, durva anyagú törölközőt is gyorsabbnak érzékelték a résztvevők, mint a finomabb textúrájú, de akár másodpercenként 120 milliméterrel mozgó anyagokat. Amikor ugyanezt a kísérletet rhesusmajmokkal hajtották végre, kiderült, hogy a bőrben található idegrostok egy része kulcsszerepet játszik az anyagok gyorsaságának érzékelésében: minél aktívabbak ezek az idegrostok, annál gyorsabbnak érzékeljük a felület mozgását.

Bizonyos neuronjaink érzékenyek mind a sebességre, mind pedig a textúrára, míg más idegrostok csak a textúra változásait érzékelik. A sebességre és textúrára egyaránt érzékeny neuronok mondják meg, hogy milyen gyorsan mozog az adott anyag a bőrön, a textúrára érzékenyek pedig megállapítják, hogy ennek az érzékelésnek mekkora része tulajdonítható a textúrának. Az agyunk azonban nem minden esetben hallgat rájuk, ehelyett sokszor elfogult a sebességérzékeléssel kapcsolatban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek