Így mennek a szívedre az ínybetegségek, és így tehetsz ellenük

Azt már tudjuk, hogy a fogak megfelelő ápolása az általános egészségünk megőrzéséhez is elengedhetetlen. Egy friss kutatás szerint a napi kétszeri fogmosás és az éves orvosi ellenőrzés csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A vizsgálat eredményei közel 248 ezer egészséges, 40 év feletti ember adatait tükrözi, akik részt vettek a koreai egészségügyi szűrőprogramban. A kutatók 9,5 éven keresztül követték nyomon az alanyok szívének és fogainak egészségét. A kettő közti összefüggéseket pedig a Harvard Medical School osztotta meg velünk.

Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy azoknál az embereknél, akik ínybetegségben szenvednek, magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Miután a kutatók a lehetséges egyéb magyarázatokat kizártak, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, arra jutottak, hogy a rendszeres fogmosás 9 százalékkal, míg a fogmosás melletti rendszeres fogorvosi látogatás 14 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Hogyan alakul ki az ínybetegség?

A belünkhöz hasonlóan a szájunk is rengeteg, különböző baktériumokból álló ökoszisztémát tartalmaz. A száj mikrobiomjának egyensúlya a benne lévő baktériumok mértékétől függ, amelyek normális esetben megvédik az ínyünket a különböző kórokozóktól. Abban az esetben viszont, ha a baktériumok egyensúlya felborul, lehetőségük van a kórokozóknak behatolni az ínyünkbe, periodontális betegségeket okozva, amelyek tovább rontják a baktériumok egyensúlyát.

Azonban nem a kórokozók az ínybetegségek elsődleges okozói. Dr. Thomas Van Dyke professzor szerint korábban azt gondolták a szakemberek, hogy a baktériumok pusztítják el az ínyszövetet, mára azonban már egyértelművé vált, hogy a kórokozók által előidézett gyulladás áll ennek a hátterében. Vagyis a szervezet a betegséget okozó baktériumokra adott válaszreakciója nemcsak a baktériumokat, de az ínyszövetet is pusztítja, ez pedig kihat az egész testünkre.

A parodontális betegségek az íny enyhe duzzanatától egészen a fog szerkezetének teljes megsemmisüléséig terjednek. Az évek során kiderült, hogy a parodontális betegségekben szenvedő emberek esetében gyakoribb a cukorbetegség, a légzőszervi problémák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a terhességnél fellépő szövődmények és a demencia kockázata. Dr. Thomas Van Dyke szerint a különböző egészségügyi problémák az ínyünk épségére is hatással vannak, tehát az összefüggés mindkét irányba megfigyelhető.

Napi kétszer három perc mindenkinek belefér
Napi kétszer három perc mindenkinek beleférPeopleImages / Getty Images Hungary

Mit tehetünk az ínybetegség megelőzéséért?

Mossunk fogat naponta legalább kétszer, lefekvés előtt pedig használjunk fogselymet is. Ha implantátumod, hidad vagy állandó fogszabályzód van, szentelj külön figyelmet a beakadt ételmaradékok eltávolítására.

Érdemes a dohányzásról is leszokni, hiszen ez nemcsak az általános egészségügyi állapotunkra van rossz hatással, de a napi fél doboz cigi a parodontális betegségek kialakulásának esélyét a háromszorosára növeli.

Az egészséges táplálkozás amúgy is elengedhetetlen, ha sokáig szeretnénk élni. A gyümölcsökben és zöldségekben, növényi olajokban, hüvelyesekben, olajos magvakban és bizonyos halak húsában gazdag táplálkozás nemcsak a legfőbb tápanyagokat biztosítja, de csökkenti a gyulladás kialakulásának esélyét is.

Évente legalább egyszer vegyél erőt magadon, és látogass el a fogorvosodhoz! A rendszeres ellenőrzés nemcsak a fogkő leszedésre jó, de a fogorvos észreveheti a parodontális betegség korai jeleit is.

Ha pedig erre sor került, fontos, hogy a parodontális betegség tüneteit már a kezdetektől a megfelelő módszerrel kezeljük. A vérző, duzzadt íny egyértelmű jel, de akár a fogak közötti távolság növekedése is utalhat problémára.

A parodontális betegségek kezelése egyelőre a gyulladást okozó baktériumok felszámolására irányul, azonban a kutatásoknak köszönhetően a jövőben elképzelhető, hogy ennél jobb módszereket kísérleteznek ki a tudósok. Ha sikerül azonosítani a szájunkban található közel 700 baktériumfajt, olyan terápiák használatára is lehetőség nyílik, amelyek kevesebb mellékhatással járnak, mint a jelenlegi gyulladáscsökkentő gyógyszerek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek