A gyerekek jelentik az igazi boldogságot – főleg, ha már elköltöztek

Akkor igazán boldogok a szülők, ha gyerekeik felnőttek és elköltöztek otthonról – állapította meg egy friss kutatás.

Korábbi kutatások tanúsága szerint a gyermektelen párok sokszor érzik magukat boldogabbnak, mivel több idejük és pénzük jut saját magukra, és kevésbé stresszeli őket a gyereknevelés. Egy nemrég publikált német kutatás azonban úgy találta, idősebb életkorban boldogabbak a gyereket vállaló párok, de csak azután, hogy utódaik kirepültek a családi fészekből – számol be a New Scientist.

A gyerekek felnőve visszaadják a gondoskodást

Christoph Becker, a Heidelbergi Egyetem intézeti gyakornoka és kollégái egy európai szintű felmérésben nyert adatokat vizsgáltak meg. A felmérés során 55 ezer, ötvenévesnél idősebb ember nyilatkozott arról, milyen a közérzete, illetve mennyire van megelégedve az életével. Mint kiderült, a gyerekkel rendelkezők boldogabbnak érzik magukat, mint a gyermektelenek, de csak akkor, ha csemetéik már elköltöztek a szülői házból.

Jót tesz a szülőknek, ha elköltöznek a gyerekek
Jót tesz a szülőknek, ha elköltöznek a gyerekekMorsa Images / Getty Images Hungary

Becker szerint a szülők lelki egészségét vizsgáló kutatások nagy többsége a fiatalabb életkorra koncentrál, amikor a gyerekek még kicsik és/vagy otthon laknak a szüleikkel. Amikor azonban felnőnek, majd elköltöznek hazulról, a szülőknek újra lehetőségük nyílik a közös aktív időtöltésre. A gyerekeik továbbra is megadják nekik a szeretetet és a társas együttlét örömét, de a szülőknek nem kell már mindennap, folyamatosan a nevelésükkel foglalkozniuk. Idővel pedig a gyerekek gondoskodnak idős szüleikről, anyagi és más segítséget nyújtanak számukra a nyugdíjas években – Becker szerint ez bizonyítja, hogy a sok esetleges nyűg és kellemetlenség ellenére is megéri gyereket nevelni.

Egy nemrég született amerikai kutatás hasonló eredményre jutott. A Utah-i Egyetem szakemberei úgy találták, hogy 5-6 százalékkal boldogabbak azok az 50-70 év közötti szülők, akiknek a gyerekei már elhagyták a szülői fészket, mint azok a kortársaik, akiknek a gyerekei még velük laknak. Természetesen az sem mindegy, hogy a világ mely pontján élő szülőkről beszélünk. Egy 2016-os, huszonkét ország részvételével zajló kutatás úgy találta, hogy boldogabbak a gyereket nevelő párok, mint a gyermektelenek Norvégiában, Portugáliában, Svédországban és más olyan országokban, ahol magas összegű családi pótlékra és egyéb juttatásokra számíthatnak a társadalomtól a gyerekneveléssel eltöltött évek alatt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek