A húgyúti fertőzések növelik a stroke kockázatát

Az orvosok folyamatosan kutatják az agyvérzés okait. Egy ilyen témájú kutatás során derült fény arra, hogy a különböző bakteriális fertőzések – különösen a húgyúti fertőzés – jelentősen növelhetik a stroke kockázatát.

A New York-i székhelyű Mount Sinai Egészségügyi Központ orvosi iskolájának kutatói utánajártak, milyen összefüggés állhat fenn a különböző bakteriális fertőzések és a stroke kialakulása között. Mint kiderült, a húgyúti fertőzések különösen nagy veszélyt jelentenek – számol be az eredményekről a Neuroscience News.

Többféle stroketípust vizsgáltak

Tudósok már korábban is sejtették, hogy a húgyúti és egyéb bakteriális fertőzések elősegíthetik a stroke kialakulását. Dr. Mandip Dahmoon, az intézmény idegtudományi docense kollégáival most arra vállalkozott, hogy nagyobb számú, szélütéssel kezelt páciens előzetes kórtörténetét tekintse át alaposan, feltárva a lehetséges ok-okozati kapcsolatokat. A korábbi vizsgálatok szinte kizárólag a vérzéssel nem járó iszkémiás stroke-ra koncentráltak, hiszen a diagnosztizált esetek 80 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. Ebben a mostani kutatásban azonban az agyállományi és a subarachnoid vérzéssel járó típusokat is figyelembe vették.

A stroke okait vizsgálták a kutatók
A stroke okait vizsgálták a kutatóksudok1 / Getty Images Hungary

A kutatáshoz a New York-i Állami Kórház 2006 és 2013 közötti betegnyilvántartásából nyertek adatokat. Kiválogatták azokat a pácienseket, akiket a stroke fent említett három típusával szállítottak kórházba, illetve azokat, akiket vérmérgezéssel, húgyúti, légúti, hasi vagy más bakteriális fertőzéssel kezeltek. A mintákat összevetve megfigyelték, milyen eséllyel és a fertőzést követően mennyi idővel kaptak stroke-ot az érintettek.

A húgyúti fertőzések a legveszélyesebbek

Mint kiderült, az iszkémiás stroke esetében mindegyik fertőzéstípus kockázati tényezőt jelent, különösen a húgyúti fertőzések, amelyek az előfordulásuktól számított harminc napon belül háromszorosára növelik a szélütés esélyét. Minél több idő telik el a fertőzés és a stroke között, annál kisebb a kockázat. Az agyállományi vérzéssel járó stroke esetében szintén a húgyúti fertőzések, emellett a vérmérgezés és a légúti fertőzések növelik legjobban a rizikót. Subarachnoid agyvérzéses pácienseknél egyedül a légúti fertőzések jelentenek komolyabb veszélyforrást.

Dahmoon úgy véli, a kutatás segíthet a stroke okainak pontosabb megismerésében és a lehetséges megelőzési módok kifejlesztésében. A jövőben képesek lehetünk akár olyan antibiotikumos vakcinák előállítására, amelyek nemcsak a bakteriális fertőzéseket kezelik, de a szélütés kockázatát is segítenek elhárítani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra