Ilyen az, amikor eliszod az agyad

Az alkoholfogyasztás következtében kialakuló agykárosodás a demenciához hasonló állapot, a legtöbb orvos azonban mégsem ennek megfelelően kezeli.

Bár a mérsékelt alkoholfogyasztás kedvező hatással lehet a szív- és érrendszerre, a rendszeres ivás együtt jár az agy sorvadásával. Ez megnehezíti az információk feldolgozását, az ember könnyen zavartnak érezheti magát, miközben folyamatosan romlik a memóriája – írja a BBC.

Hol kezdődik az agysorvadás?

Férfiaknál naponta 60 gramm, nők esetében napi 40 gramm tiszta alkohol (nagyjából 4 deci bor) fogyasztása már elég ahhoz, hogy az agyuk sorvadni kezdjen. Olyan állapotról beszélünk, amelynek következtében az emberek agresszívek, zavartak lehetnek, nehezükre esik koncentrálni és romlik a memóriájuk is.

Liverpoolban, az Alcohol Change UK központban 79 olyan beteget kezeltek, akiknél alkoholfogyasztás miatt alakultak ki mentális problémák. A demencia diagnosztizálásához hasonló teszteket vettek fel velük, és ha azokon alacsony pontszámot értek el, akkor megállapítható volt, hogy elindult az agysorvadás. Ekkor megvizsgálták, mennyire képesek a betegek az önálló életre: felöltözni, ételt készíteni maguknak, egyedül közlekedni, kezelni a pénzügyeiket. Fontos pontja volt a vizsgálatoknak a konyhateszt: főzés közben csöngettek, és az volt a kérdés, hogy miután beengedték a jövevényt, a konyhába mentek-e vissza vagy, mondjuk, a nappaliba, folytatni a tévézést. Ez utóbbi rámutat az állapot veszélyeire, hiszen a konyhában égve felejtett sütő vagy tűzhely könnyen balesetet okozhat.

Egy idő után már képtelen az ember ellátni önmagát
Egy idő után már képtelen az ember ellátni önmagátD-Keine / Getty Images Hungary

Két pohárból lett egy üveg

Egy 55 éves férfi esetében tavaly novemberben diagnosztizálták az alkoholizmus miatti agysorvadást. Az alkoholfogyasztása nagyjából négy évvel korábban kezdett el problémát okozni számára. A férfi kezdetben naponta csak egy-két pohárral ivott, később azonban ez a mennyiség másfél-két üvegre nőtt. Mire segítséget kapott, a rövid távú memóriája szinte teljes mértékben használhatatlanná vált, nem tudta megtartani az egyensúlyát, a mozgáshoz pedig járókeretre volt szüksége. Mindez pedig kizárólag a túlzott alkoholfogyasztásnak volt köszönhető.

Fontos tanulsága volt a központ vizsgálatainak, hogy bár a legtöbb agykárosodással járó betegség, mint például az Alzheimer-kór vagy az időskori demencia visszafordíthatatlan, az alkoholisták állapotán sok esetben lehet javítani. Ha sikerül megtalálni a megfelelő közeget, a szükséges támogatással a betegek újra megtanulhatják azokat a dolgokat, amiket az alkoholfogyasztás következtében elfelejtettek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek