18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így kerüld el a nászutasbetegséget

Nincs is romantikusabb annál, amikor az esküvő fáradalmait végre kettesben pihenhetik ki a fiatal házasok, és elutaznak új, közös életük első nyaralására. Kivéve, ha a pár édes napot vagy hetet húgyúti fertőzés kíséri.

A nászút természetes velejárója a gyakori szex, ez senki számára nem meglepő. A meglepetés akkor jöhet, ha a túlfűtött napok alatt a feleségnél húgyúti fertőzés alakul ki, amely megkeserítheti az egész utazást. Ez sajnos nem ritka, ezért is kapta a nászutasbetegség elnevezést. Dr. Hartman Gábor, a Duna Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa elmondja, mit tegyenek a párok, hogy ne rontsa el a felhőtlen pihenést az akut cystitis.

Ki a hibás?

Nem arról van szó, hogy a pár egyik tagja valami titkos betegséget is elvitt magával az útra, hanem arról, hogy a szokásosnál több aktus által könnyebben alakulnak ki fertőzések. A nászutasbetegség hivatalos neve az akut hólyaggyulladás, azaz akut cystitis. A nők 40-50 százaléka találkozik a betegséggel, minden ötödik nő pedig évente egyszer átesik rajta. A problémát a hüvelyben, illetve a végbélben lévő baktérium okozza, és mivel a női húgycső közvetlenül a hüvely fölött helyezkedik el, így a közelség miatt a fertőzések gyakrabban és könnyebben alakulnak ki, a nászutak alatt pedig a sűrű szex miatt tényszerűen gyakoribb a betegség.

Mik a tünetek?

Gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, bizonytalan alhasi fájdalom, de előfordulhat láz is. Ilyenkor fontos, hogy rendkívül sok folyadékot igyunk, ezzel lehet, hogy még az elején meg tudjuk állítani a folyamatot. Ha viszont már lázasak vagyunk és elviselhetetlen a fájdalom, akkor mindenképpen nőgyógyászhoz vagy urológushoz kell fordulni. Házi praktikákkal ilyenkor nem érdemes már próbálkozni, mert tovább ronthatnak a helyzeten. A forró fürdő például segítheti a baktériumok számának növekedését, így bár jóleshet, de csak késlelteti a gyógyulást.

Ki akarna ilyenkor egészségügyi problémákkal foglalkozni?
Ki akarna ilyenkor egészségügyi problémákkal foglalkozni?dima_sidelnikov / Getty Images Hungary

Mit lehet ellene tenni?

Az urológusok általában azt ajánlják, hogy a nők szex előtt és után közvetlenül ürítsék ki a hólyagjukat, tehát menjenek el pisilni. Semmilyen statisztikai adat nincs arra nézve, hogy ez mennyivel csökkenti a betegség gyakoriságát, de az orvosok mégis azt gondolják, hogy amennyiben a baktériumok egy része az együttlét után kiürül a húgycsövön keresztül, akkor tulajdonképpen csökken a gyulladás kialakulásának kockázata.

Fel lehet készülni?

A legfontosabb ilyenkor, hogy a hüvely a fiziko-kémiai állapota megfelelő legyen. Ha a pár női tagja használ olyan kúpokat, amelyek fenntartják a normál állapotot, akkor a betegség előfordulásának esélye lényegesen csökkenthető. Bármilyen készítmény használata előtt érdemes azonban a nőgyógyászunkkal konzultálni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra