Ebben az életkorban használjuk a legtöbb energiát

Az átlagéletkor világszerte növekszik, ez pedig olyan demográfiai változás, amivel nemcsak a szociális jólétért felelős rendszereknek, de az energiát biztosító vállalatoknak is számolniuk kell.

Amerikai és német kutatók megvizsgálták, hogyan növekszik az energiafelhasználásunk, ahogy telnek az évek. Amerikai adatok szerint a gyerekek energiafogyasztása a korukkal együtt emelkedik, majd amikor elköltöznek otthonról, lecsökken. Ezt követően akkor kezd el ismét emelkedni, amikor az ember a harmincas éveibe ér, 55 éves korunk körül tetőzik, majd rövid időre ismét csökken, mielőtt újból emelkedni kezdene. A kutatás eredményeiről a New Scientist számolt be.

A földnek is ártunk vele 

A kutatásban figyelembe vették az egyén jövedelmét, a helyi éghajlatot, az életkort, valamint a lakóépület típusát és méretét. Úgy tűnik, hogy életkorunk előrehaladtával az energiafelhasználás növekedése leginkább az életmód és a szükségleteink változásaira reflektál.

A kutatók szerint a harmincas éveinkben azért látható emelkedés az energiafelhasználásunk mértékében, mert mindenből többet akarunk. Több helyet, nagyobb tévét, még egy hűtőt. A tanulmányból kiderül, hogy az Egyesült Államok melegebb területein a 65 év feletti emberek energiafelhasználása megint csak fokozódik – valószínűleg a légkondi használata miatt. Ez arra enged következtetni, hogy az éghajlatváltozással az energiafogyasztásunk is nőni fog.

Mindig lehet tudatosabban!
Mindig lehet tudatosabban!RossHelen / Getty Images Hungary

Az Egyesült Államokban az utóbbi években egyre gyakrabban jelentkeznek hőhullámok, úgyhogy ez a növekedés a globális felmelegedés miatt várhatóan így is marad. Az idősebbek nehezebben bírják a meleget, nagyobb gondot fordítanak a levegő hűtésére, ez pedig több energiába kerül, ami hatással van az éghajlatváltozásra is.

Benjamin Sovacool, a Sussexi Egyetem professzora szerint azért nagyon fontos ez a kutatás, mert rávilágít arra, hogy a demográfiai változások hatással vannak a környezetünkre is. A legtöbb éghajlatváltozást mérséklő modell ugyanis azt feltételezi, hogy az emberek energiafogyasztása az évek során változatlan. Mivel kiderült, hogy az energiafelhasználási szokásaink idővel hogyan változnak, ez segítséget nyújthat egy olyan modell kialakításában, amely támogathatja az éghajlatváltozás mértékének csökkentését.

Oszd meg másokkal is!
Mustra