Így kerüld el, hogy mindenféle nyavalyát összeszedj a strandon

Javában zajlik a nyár, sokan minden lehetőséget megragadnak arra, hogy vízközelben töltsék a szabadidejüket. Nemcsak a természetes vízpartok telnek meg emberekkel, de rengetegen töltik a hétvégéket strandon, ami rendben is van, csak vigyázzunk a fertőzésekkel.

A kriptosporidiózis (cryptosporidiosis) egy parazita által terjesztett betegség, amely elsősorban az emésztőrendszert és a légutakat támadja meg. A legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek esetében különösen veszélyes lehet. A fertőzést könnyen összeszedhetjük medencékből, mert a víz ennek a parazitának ideális közeget jelent. A Lifehacker segít, hogy elkerüljük a bajt.

Hasmenés, láz, hasi görcsök

A kriptosporidiózis általában durva hasmenéssel jár, és akár 3 héten keresztül is eltarthat, sokszor kórházi kezelésre is szükség van. Gyerekek, terhes nők és gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek esetében a tünetek rosszabbak lehetnek. Alapvetően nem halálos betegségről van szó, 2009 óta csak egyetlen, kriptosporidiózis által bekövetkezett halálesetről tudunk, és abban az esetben az áldozat kórházban szedte össze a fertőzést. De ki akar három hétig tartó hasmenést, amitől kiszáradunk és teljesen legyengülünk? Szóval tegyünk meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében.

Ha ezekre odafigyelsz, nem kell lemondanod a fürdésről sem
Ha ezekre odafigyelsz, nem kell lemondanod a fürdésről semFotó: Mykola Sosiukin / Getty Images Hungary

Nagyobb a kockázat a gyerekek esetében

A parazita fertőzött széklettel kerül a vízbe, így jut be az ember szervezetébe. 1-5 év közötti gyerekek esetében többször fordul elő, hiszen nekik egyrészt ilyenkor még nem tökéletesek a vécéhasználati szokásaik, másrészt pedig nem ritka az sem, hogy a gyerekek orrán vagy száján keresztül víz kerül a szervezetükbe, és ezzel együtt bejuthat a parazita is.

Mit tehetünk ellene?

Mindenekelőtt hasmenéses tünetekkel semmiképp se menjünk medencébe. A fent felsorolt indokok miatt ez vonatkozik a gyerekekre is, hiszen ők könnyebben elkapják a fertőzést. Ha nagy a meleg és víznél vagyunk, hajlamosak lehetünk már akár egy órával a hasmenéses tünetek után újra vízbe merülni, pedig ha biztosra akarunk menni, akkor legalább két hetet kellene várni hasmenés után a vízbe menéssel.

Ha állatokkal érintkeztünk, akkor mielőtt beugrunk a vízbe, mossunk alaposan kezet, hiszen hiába a klórral kezelt medence, a betegséget okozó parazita nagyon ellenálló, és a vegyi anyagok ellenére is képes életben maradni. Próbáljuk elkerülni, hogy a gyerekek lenyeljék a vizet, és ha tudjuk, hogy felütötte a fejét a hasmenéses vírus, kerüljük a nyilvános medencéket.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.