Heti két óra a természetben: ennyi lenne a hosszú élet titka?

Azok, akik hetente legalább 120 percet töltenek a szabadban, egészségesebbek és jobb közérzetről számolnak be, mint azok, akik nincsenek ennyit a természetben.

A Neuroscience News oldalán közzétett kutatási eredmények szerint nemcsak a fizikai, de a mentális egészségünknek is jót tesz, ha hetente legalább két órát a természetben töltünk. Az eredmények szerint nem számít, hogy a 120 percet egyben tudjuk le vagy beosztjuk több alkalomra, így bármilyen élethelyzetbe beilleszthető a természetjárás.

Az Exeteri Egyetem kutatása közel 20 000 ember adatait vizsgálta. Az eredmények szerint a heti minimum 120 perc kortól, nemtől, gazdasági és egészségi állapottól függetlenül érvényes az emberekre, és az sem számít, hogy ezt az időt parkban, erdőben vagy a strandon töltjük. Dr. Mat White, a kutatás vezetője szerint azt már régóta tudtuk, hogy a szabadban töltött órák száma hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, de pontosan még senki nem határozta meg, hogy mennyi időre van szükség ehhez. A heti két óra a legtöbb ember számára reális cél lehet, különösen azért, mert ezt több, rövidebb idejű kikapcsolódásra is oszthatjuk.

Egészségmegőrzés és minőségi idő egyszerre
Egészségmegőrzés és minőségi idő egyszerreStefaNikolic / Getty Images Hungary

Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a természetben töltött órák hogyan hatnak az egészségünkre és az általános jóllétünkre, hiszen nemcsak a stressz csökkentésének remek módja, ha kimegyünk a szabadba, de a barátokkal vagy családdal töltött minőségi idő is sokat adhat a mindennapjainkhoz. Az ajánlott idő meghatározásával pedig konkrét segítséget is kaptunk az elhatározáshoz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek