Tényleg hizlal a kannabisz, vagy inkább fogyunk tőle?

Ismert tény, hogy a kannabiszfogyasztás egyik mellékhatása a megnövekedett éhségérzet. Kérdés, hogy azokban az országokban, ahol legális a fű, lesz-e ennek negatív hatása az elhízási statisztikákra?

Ma már az USA egyes államaiban, illetve több más országban is engedélyezett a marihuána fogyasztása. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a kannabisz által kiváltott fokozott éhségérzet miatt ennek következtében növekedni fog a már amúgy is népbetegségnek számító kóros elhízás kockázata. Más kutatások azonban cáfolják ezeket az aggodalmakat. Az Elemental írása ennek járt utána.

A kóros alultápláltság ellenszere is lehet

A Connecticuti Egyetem közgazdász kutatói érdekes jelenségre lettek figyelmesek, amiről írtak is egy tanulmányt. Egyes amerikai megyékben (a vizsgált 3200-nak mintegy kétharmadában) jelentősen megugrott a csipszek, jégkrémek és egyéb snackek eladási statisztikája a 2006 és 2016 közötti időszakban, míg más területeken semmilyen változás nem volt tapasztalható. Mint kiderült, az érintett megyék mindegyike olyan államhoz tartozott vagy annak a közelében volt, ahol éppen akkor legalizálták a marihuána használatát.

Az összefüggés megerősíti azt, amit eddig is tudtunk: a füvezés jócskán növeli az éhségérzetet. Egy kiadósabb joint elszívását vagy néhány „vicces süti” fogyasztását követően az ember kíméletlenül vágyik arra, hogy ehessen. A jelenség mögött a kender egyik összetevője, a tetrohidrokannabinol (THC) áll, amit többször is vizsgáltak már a tudósok.

Az egyik népszerű elmélet szerint a THC a sejtek CB1 nevű receptorának fokozott aktivizálásával tüzeli fel étvágyunkat. Egy egereken végzett kutatás úgy találta, hogy a CB1 a szaglás kiélesítésével teszi éhesebbé az állatokat, míg egy másik kísérletben az derült ki, hogy a receptorok a hipotalamusz bizonyos idegsejtjeinek működését zavarják össze, amelyek normál esetben deaktiválódnak, ha tele a hasunk. Egy 2016-os kutatás azt állapította meg, hogy a THC fokozza a dopamin termelődését evés közben, vagyis füvezést követően a szokásosnál nagyobb örömet okoz számunkra az evés.

Az elhízást vagy a fogyást segíti a kannabisz?
Az elhízást vagy a fogyást segíti a kannabisz?BraunS / Getty Images Hungary

A kannabisz éhségnövelő tulajdonsága annyira ismert, hogy számos esetben használják az orvosi marihuánát arra, hogy egy páciens étvágyát fokozzák. Ez abban az esetben hasznos, ha valaki betegség miatt kórosan lesoványodik, hiszen ez rontja a túlélés esélyeit. Egy tavaly publikált mexikói kutatás egyértelműen bizonyította, hogy tüdőrákkal kezelt személyek esetén a THC sikeresen növelte az étvágyat és hárította el a kóros súlyvesztés veszélyét, sőt egy 2013-as finnországi kutatás úgy találta, hogy a kannabisz az anorexiás betegek számára is hasznos segítséget jelenthet.

Mégsem híznak el a fűfogyasztók

Ezek után nyilvánvaló lenne azt gondolni, hogy a marihuánafogyasztás növeli az elhízás veszélyét, és hosszú távon rossz étkezési szokások kialakulásához vezet. A meglepő ellenben az, hogy kutatások ennek épp az ellenkezőjét találták. Márciusban a Michigani Állami Egyetem több mint 30 ezer kannabiszfogyasztó egészségügyi adatait vizsgálta meg, és az derült ki, hogy az átlagnál sikeresebben kerülték el az elhízás veszélyét. De más kutatások is úgy találták, hogy a marihuánahasználat következtében csökken a fogyasztók testtömegindexe és derékmérete.

A különös összefüggés magyarázatára többféle elmélet is létezik. Az egyik szerint a THC nem csupán az éhségérzetet fokozza, hanem egyéb testi folyamatokat is beindít, amelyek viszont gyorsítják az anyagcserét és akadályozzák a felesleges kalóriák felgyülemlését a szervezetben. Kanadai tudósok egereken végzett kísérletek során jutottak arra a következtetésre, hogy a THC segíti a bélbaktériumok jótékony működését, ezzel csökkentve az elhízás veszélyét. Egyesek pedig úgy vélik, a marihuána stresszcsökkentő és alvásjavító hatása állhat mindennek a hátterében, hiszen így kevésbé próbálunk evéssel javítani rossz közérzetünkön.

Érdemes jobban szemügyre venni azt a kutatást, amelyik összefüggést talált a rágcsák eladásának ugrásszerű növekedése és a marihuána legalizálása között. Ugyanis ha jobban megnézzük az eredményeket, kiderül, hogy bár a törvénymódosítás után hirtelen megnőtt az egészségtelen ételek fogyasztása az adott megyékben, ezt követően viszont fokozatosan csökkenni kezdett ez a szám, míg végül visszaállt a korábbi szintre. Ez összefügg azzal, amit a szakemberek a CB1-receptorok működésével kapcsolatban megfigyeltek. Ezek ugyanis egyfajta helyreállító funkciót látnak el az agyban: ha valamilyen agyi vagy testi működés rendellenességet mutat, gondoskodnak róla, hogy visszazökkentsék azt a rendes kerékvágásba.

Ezért van az is, hogy egyeseket a fű inkább nyugtat, másokat pedig energizál. Ugyanez figyelhető meg a THC és a fokozott evési vágy esetében is: a marihuánafogyasztás hatására következő nagy zabálások sokkal nagyobb mértékben jelentkeznek azoknál, akiknek valóban szükségük van a pluszkilókra, mint azoknál, akiknek nem.

A THC gyorsítja az anyagcserét
A THC gyorsítja az anyagcserétCasarsaGuru / Getty Images Hungary

Semmiképp sem fogyókúrás szer!

Nem szabad azonban sem étvágyfokozó, sem elhízásellenes csodaszerként gondolni a marihuánára. A vizsgált tüdőrákos betegeknek csupán a felénél volt megfigyelhető az étvágy javulása, és a szakemberek fontosnak tartják azt is megemlíteni, hogy a teljes lakosságnak mindössze egyharmada reagál pozitívan a kannabiszszármazékokra. Nem véletlen, hogy a szélesebb populáció körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy főként a rendszeres használóknál jelentkeznek pozitív tünetek – hiszen ők valószínűleg épp azért válnak rendszeres használóvá, mert szervezetük jól reagál a marihuánára.

A tudósok azon az állásponton vannak, hogy amíg nem tudunk többet a THC és a CB1 kapcsolatáról és az étvágyra gyakorolt hatásaikról, semmiképpen ne alkalmazzuk fogyókúrás szerként a marihuánát, ami itthon ráadásul illegális is. Különböző kísérletekben, amelyekkel a CB1-receptorok blokkolásával próbálkoztak csökkenteni az étvágyat, súlyos mellékhatásokra – depresszió, álmatlanság, émelygés – lettek figyelmesek. Mindez pedig arra int, hogy még inkább óvakodjunk attól, hogy beavatkozzunk ezeknek a receptoroknak a működésébe. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra