Elalszol, bevadulsz, fáj a fejed: hogyan hatnak ránk a különféle piák?

Tényleg máshogy leszel részeg a különféle italoktól?

A vodkától elálmosodom, a jégertől megvadulok, a gintől pedig megfájdul a fejem. Szeretünk ilyeneket mondani, a tudósok pedig meg is vizsgálták, hogy ez lehetséges-e.

Sokan hisznek abban, hogy a különböző típusú alkoholok különböző módon hatnak a szervezetükre. Annyira sokan, hogy egy 2012-es kutatás szerint a megkérdezett felnőttek száz százaléka azt mondta, hogy különböző alkoholok különböző reakciókat váltanak ki náluk. Az egyiktől álmossá válnak, a másiktól agresszívvá, a harmadiktól táncolós kedvük lesz és így tovább. De valóban képesek különböző italok eltérő élettani hatásokat kiváltani? 

A tudomány leegyszerűsíti ezt a kérdést: az alkohol az alkohol, akárhonnan is nézed és akárhogyan is fogyasztod, mindig ugyanaz a vegyület marad. Vagyis maga az alaptézis nem igaz. Az persze igen, hogy több mindentől is függ, kire hogy hat ugyanannyi alkohol elfogyasztása, de a kutatás kifejezetten arra irányult, hogy az emberek valóban másképpen viselkednek-e különböző típusú szeszesitaloktól.

Azt csinálod, amit vársz magadtól

Az egyik álláspont szerint az egész csak az előzetes elvárásodon alapul. Azaz ha azt gondolod, hogy téged a bor elálmosít, akkor el is fogsz álmosodni tőle. Az 1960-as években vizsgálták is a részeg viselkedést, és arra jutottak, hogy tulajdonképpen az, ahogyan italos állapotodban viselkedsz, nem más, mint felvett szerep, annak a kivetülése, ahogyan gondolod, hogy te viselkednél részegen. Vagyis a kutatás résztvevőitől megkérdezték, hogy szerintük hogyan reagálnak majd a bevitt alkoholmennyiségre, ők elmondták, majd csodák csodájára tényleg úgy reagáltak.

Eddig persze hihetnénk azt, hogy a vizsgálat bebizonyította, hogy mégiscsak van az egészben valami, de most jön a csavar: a tesztben résztvevők egy része nem alkoholt, hanem csak placebót kapott. Vagyis nem volt szomjas, de alkohol híján részeg sem – és ennek ellenére ők is pontosan az előre beharangozott hatást érezték magukon. (Lásd Coca-Cola-mámor a hatvanas évek Magyarországán, és a Megáll az idő című film idevágó, kultikus jelenete.) 

Van, aki az almalétől is képes viccesre inni magát
Van, aki az almalétől is képes viccesre inni magátShutterstock

A patkányok nem éreztek különbséget

Az első ezzel kapcsolatos kísérletek azon alapultak, hogy egyes italok hatásai azért különböznek, mert más az alapjuk. Ezért lehet az, hogy a gabonából előállított alkoholra máshogyan reagál a szervezetünk, mint ha gyümölcs lenne az alap. Ezt igazolandó patkányok motorikus rendszerének változásaiban kerestek mintákat, de kiderült, hogy nincs eltérés, bármilyen alkohol került a szervezetükbe. Itt nyilvánvalóan csak az élettani jeleket tudták vizsgálni, vagyis az nem derült ki, hogy a patkány a vodkától viccesre itta-e magát, a konyaktól meg melankolikusra. 

Az emberkísérlet nehezebb műfaj

Több kutató is szerette volna tanulmányozni embereken is az elméletet, de egyik kutatás sem lett olyan, ami a szélesebb tudományos körökben is minden kétséget kizáróan megállná a helyét. Az egyik kísérletben például a résztvevők egyik felének bourbont, a másiknak vodkát adtak, miközben 9 napig a laborban kellett élniük, és arról elmélkedni, hogy milyen a hangulatuk. A vizsgálat végére ellenséges érzésekről, szorongásról és általános rossz hangulatról számoltak be, de valószínűleg alkohol nélkül is pontosan ugyanezeket érezné mindenki kilenc nap után, egy laborba zárva. „Az emberekkel végzett vizsgálatok drágák, ráadásul az alapkérdés megválaszolása nem is hoz túl nagy társadalmi hasznot, nincs például több tequilával összefüggésbe hozható autóbaleset, mint vodkával” – mondta Carlos Ruiz, a Floridai Viselkedéskutató Centrum és Kórház pszichiátere. 

Most akkor mindegy vagy nem, hogy mit iszol?
Most akkor mindegy vagy nem, hogy mit iszol?Shutterstock

A viselkedésbeli különbségek okai talán sokkal kézenfekvőbbek

William Oswald a Summit Malibu Gyógyközpont munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy a tapasztalt italozók is óvatoskodnak, amikor nem a megszokott italukat isszák. Az ok pedig pofonegyszerű: pontosan tudják, hogy a jól megszokott whiskyből hány pohárral tudnak meginni egy este, hogy a méltóságuk is megmaradjon, viszont ha hirtelen vodkára váltanának, akkor nem feltétlenül tudnák, hogy az a negyedik belefér-e még vagy már túl sok lesz.

Szintén magyarázat lehet az, hogy a különböző italokat különböző módon fogyasztjuk. Míg egy whiskyt vagy konyakot lassan elszopogat az ember, addig a tequilát vagy akár a vodkát kapásból lehúzza, és ezzel sokkal hamarabb kiüti magát. És sokan összekeverik az ok-okozatot is, vagyis nem az alkoholtól érzik magukat jól a buliban, hanem mert egyébként is jó a zene, jó a társaság. Mint ahogy nem az alkohol tehet arról, hogy már egy órája zokogsz a barátnőd vállán, hanem az az ember, aki megbántott, és már két órája szidod túlzott italbevitel mellett. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra