Napi egy italtól is lehet magas a vérnyomásunk

Nem csak az alkoholistákat veszélyezteti a magas vérnyomás – már a heti rendszerességű ivás is komoly problémákhoz vezethet.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság egyik friss tanulmánya számolt be azokról az eredményekről, melyek szerint már a heti rendszerességgel történő ivás is komoly hatással lehet a vérnyomásra. A kutatásról a Study Finds tudósít.

Évtizedes kutatás, egyértelmű eredmények 

A kutatók 17 059 felnőttet vizsgáltak egy évtizeden keresztül. Az eredmények szerint a mérsékelt alkoholfogyasztók – ők hetente 7-13 italt fogyasztottak – körében 53 százalékkal megnő az enyhe hipertónia (kórosan magas vérnyomás) kockázata, valamint kétszer akkora a középsúlyos hipertónia kialakulására az esély, mint azok esetében, akik kevesebb alkoholt fogyasztanak. Azoknál, akik hetente 14-nél több italt fogyasztanak el hetente, 69 százalékkal nő az enyhe hipertónia, míg majdnem két és félszer nagyobb az esély a középsúlyos hipertónia kialakulására. Az enyhe hipertónia értéke 140-159/90-99, míg a középsúlyos hipertónia 160-179/100-109 körül mozog.

A tanulmány szerzői szerint megkérdőjelezhetőek a korábbi eredmények, amelyek szerint a mérsékelt ivás nem jelent kockázati tényezőt a szívbetegségek kialakulásában, melynek előszobája a magas vérnyomás. „Úgy gondolom, hogy ez a kutatás fordulópontot jelenthet az egészségügyben, valamint a kutatások és az oktatás területén” – mondja dr. Amer Aladin kardiológus, a tanulmány vezető szerzője. Az eredmények azt mutatják, hogy

mind a mérsékelt, mind pedig a súlyos alkoholfogyasztás növelheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Aladin szerint a jelenség mögött az alkohol étvágyra gyakorolt hatása áll. Az alkoholfogyasztás hatására ugyanis megnő az étvágy, így az ember többet eszik, emellett természetesen többet is iszik. A kutatók arra is rámutattak, hogy az alkohol májra és agyra gyakorolt hatásai is hozzájárulhatnak a vérnyomás emelkedéséhez.

Kocsma helyett kávézó? Na?
Kocsma helyett kávézó? Na?Manuela / Getty Images Hungary

Nem győzzük hangsúlyozni: a mérték érték!

A résztvevők alkoholfogyasztása mellett a vérnyomásukat is rögzítették a kutatók. Az eredmények szerint azoknak, akik nem ittak a kutatás ideje alatt, átlagosan 109/67 volt a vérnyomásuk, míg a mérsékelt ivók esetében ez a szám 128/79-re ugrott. Azoknál, akik rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak, 153/82-es átlagot mértek.

„Az eredmények rengeteg információval szolgálnak a jövőbeli kutatásokhoz, de rávilágít arra is, hogy milyen súlyos következményei lehetnek a rendszeres alkoholfogyasztásnak, hiszen a magas vérnyomás az első lépés a szívbetegségek és a stroke kialakulásához” – hívja fel a figyelmünket a kardiológus. Megéri tehát rendszeresen ellenőrizni a vérnyomásunkat, és – ha másképp nem megy – segítséget kérni abban, hogy minél kevesebb alkoholt fogyasszunk.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek