Az emberek is érzékelik a Föld mágneses mezejét?

A Föld mágneses mezejének érzékelése több állatfajnál is megjelenik, azonban általában úgy gondoljuk, hogy az ember már nem rendelkezik ezzel a képességgel.

A New Atlas beszámolója alapján ez azonban nem feltétlenül igaz. Egy friss kutatás eredményei szerint ugyanis az emberi agy hullámai reagálnak a mágneses mező változásaira.

Mégsem kopott ki belőlünk a képesség? 

Többek között a méhek, a madarak, a denevérek, valamint a bálnák és a delfinek és érzékelik a Föld mágneses mezejének változásait. Tudomásunk szerint az emberek már nem képesek erre anélkül, hogy ne építenének be valami szuper eszközt az agyukba. Vannak azonban tudósok, akik nem értenek ezzel egyet, és úgy vélik, hogy bizonyos mértékben még rendelkezünk ezzel a adottsággal, ám ezt eddig senki sem tudta megfelelő bizonyítékokkal alátámasztani.

A kutatás során Joseph Kirschvink és csapata 34 különböző korú és etnikumú ember agyát vizsgálta. Mivel a mágneses mező érzékelése minden esetben tudatalatti lenne, a résztvevők fejére 64 elektródát rögzítettek, amelyek segítségével az agyhullámokat vizsgálták, különös tekintettel az alfahullámra, ami magas, ha az ember nem összpontosít semmire, de gyorsan lecsökken, ha valami felkelti az egyén figyelmét.

Egyelőre nem túl meggyőzőek az eredmények
Egyelőre nem túl meggyőzőek az eredményekFotó: John M Lund Photography Inc / Getty Images Hungary

Még mindig nem egyértelmű

Az elképzelés, miszerint az alfahullám erősödik a mágneses mező hatására, a kutatók szerint bizonyítaná, hogy az emberek is képesek érzékelni a Föld mágneses mezejének változásait. Annak érdekében, hogy minden más, az agyhullámokra hatást gyakorló tényezőt kizárjanak, a résztvevőket egy órára sötét szobába zárták.

A kutatók aktiválták a mágneses mezőt a szobában, majd az agyi hullámokat figyelték. Annak ellenére, hogy mindent megtettek a külső tényezők kizárásáért, a mágneses mező bekapcsolását követően a résztvevők alfahullámai nagyon gyorsan lecsökkentek, esetenként 60 százalékkal is.

Az eredmények alapján az agy aktívan feldolgozza a kapott információt, azonban figyelmen kívül hagyja azt. A csapat szerint ez bizonyítja, hogy az ember is képes érzékelni a Föld mágneses mezejét, azonban nem érik be ennyivel: a következő lépés a mágneses mező tudatos észlelésének vizsgálata lesz.

Mustra