A reflux elleni gyógyszertől vesebeteg is lehetsz

A protonpumpagátló szerek (PPI-k) az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a világon, az Egyesült Államokban a felnőttek nagyjából 10 százaléka használja ezeket a gyógyszereket gyakori gyomorégés vagy refluxbetegség esetén. A San Diegó-i Egyetem kutatói váratlan eredményekre jutottak a gyógyszerrel kapcsolatban.

A gyógyszerek mellékhatásainak világában elég nehéz eligazodni, azonban egy új felfedezés segítségével még több, nem kívánt tünetet kerülhetünk el. A Science Daily beszámolója szerint azok, akik gyomorégésre vagy refluxra protonpumpagátló szereket szedtek, nagyobb eséllyel lettek vesebetegek, mint azok, akik más, antacidtartalmú gyógyszert alkalmaztak.

Sokkal nagyobb kockázattal jár

A kutatócsapat megállapította, hogy sokkal nagyobb a vesebetegség kialakulásának kockázata azoknál a betegeknél, akik PPI-t szednek. Az amerikai FAERS, a gyógyszerek mellékhatásait listázó adatbázis lehetővé teszi az olyan potenciális káros hatások elemzését, amelyek túlmutatnak a klinikai vizsgálatok során kapott eredményeken.

A kutatók olyan betegek adataira összpontosítottak, akik kizárólag PPI-t szedtek, ezzel a vizsgált betegek száma 43 000-re csökkent. Egy matematikai algoritmus segítségével vizsgálták a különbségeket a PPI-t alkalmazó, valamint 8000 olyan beteg között, akik nem PPI hatóanyagú, de szintén refluxbetegség ellen szedtek gyógyszert. Az eredmény egyértelműen kimutatta, hogy a PPI-t alkalmazó betegek körében a veseműködéssel összefüggő mellékhatások 5,6 százalékos gyakorisággal jelentkeztek, míg az antacidtartalmú gyógyszert szedők esetében ez csupán 0,7 százalék.

A reflux elleni gyógyszertől vesebeteg is lehetsz
A reflux elleni gyógyszertől vesebeteg is lehetszFotó: SIphotography / Getty Images Hungary

További eredmények szerint a PPI-t szedő betegek esetében 28,4-szer nagyobb a krónikus vesebetegség kialakulásának kockázata, valamint 4,2-szer valószínűbb, hogy akut vesebetegség tünetei jelentkeznek. A végstádiumú vesebetegség 35,5 százalékkal gyakrabban alakul ki a PPI-tartalmú gyógyszerek szedése esetén.

Nem kaptunk teljes képet, de egyértelmű az eredmény

Ruben Abagyan, a kutatás vezetője felhívja a figyelmet arra, hogy az elemzés nem tárja fel a vesebetegségek gyakoriságát minden PPI-t szedő ember körében, hiszen az adatbázisba történő bekerülés önkéntes alapú. Ahhoz, hogy pontos eredményeket kapjunk a PPI-k és a vesebetegségek kockázatainak összefüggéséről, egy nagy, véletlenszerű, kontrollált klinikai vizsgálatra lenne szükség.

Az Egészségügyi Világszervezet azonban felhívja a figyelmünket arra, hogy a PPI-k szedése rengeteg ember számára elengedhetetlen, hiszen számos, a mindennapi életüket megnehezítő tünetet kezel a hatóanyag. Abagyan szerint fontos, hogy a PPI-t szedő betegek – különös tekintettel azokra, akiknél már fennáll a vesebetegség kockázata – tisztában legyenek a lehetséges mellékhatásokkal, és biztosítva legyen a megfelelő alternatíva számukra.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.