Így lehet vékonynak maradni és szabadon enni egyszerre

Mindannyiunknak van egy ismerőse, aki vékony marad, mindegy, hogy mennyit és mit eszik. Kutatók megvizsgálták, hogy mi lehet az irigyelt jelenség oka.

Korábban rengeteg kutatás foglalkozott az elhízás genetikai hátterével, azonban ez a tanulmány az elsők között vizsgálja, hogy milyen genetikai oka lehet annak, ha valaki nem hízik. Az eredmények szerint valóban létezik a „vékonyságért” felelős gén, pontosabban az elhízásért felelős gének hiánya, ez pedig örökölhető – írja a Science Alert.

Nagyban befolyásolják génjeink a súlyunkat

Nem csak azon múlik, hogy egy héten hányszor edzünk, vagy hogy mennyire szuperek a bélbaktériumaink. Vannak, akik egyszerűen más genetikai háttérrel rendelkeznek, ez pedig segít nekik formában maradni. Másoknak ehhez egy kicsit több segítségre van szükségük.

„Ez a kutatás elsők között vizsgálta, mi az oka annak, hogy egyesek különböző étkezési zavarok és betegségek nélkül is vékonyak maradnak, mindegy, hogy mennyit és mit esznek. A vékony embereknek alacsonyabb a génterhelése, ami alapesetben az elhízást segítené” – mondja Sadaf Farooqi, a Cambridge-i Egyetem kutatója. „Könnyű az embereket a testsúlyuk miatt kritizálni, de a tudomány jelenlegi állása szerint a súlyunkat sokkal kevésbé tudjuk befolyásolni, mint ahogy azt eddig gondoltuk” – teszi hozzá a professzor.

A kutatók három csoportot vizsgáltak. Az első csoportot 1622 alacsony testtömegindexű (1,9-es BMI), a második csoportot 10 433 normál testsúlyú, míg a harmadik csoportot 1985 súlyosan elhízott ember alkotta. A résztvevők DNS-ének összehasonlításával a kutatók különböző DNS-mintákat fedeztek fel. Azonban nemcsak genetikai vizsgálatokat végeztek, hanem kiszűrték az olyan embereket is, akik valamilyen betegséggel, például étkezési zavarokkal küzdenek.

Az eredmények szerint a túlsúlyos embereknek sokkal magasabb kockázati tényezőt jelent a genetika, ezzel szemben a vékony emberek jóval kevesebb olyan genetikai variánssal rendelkeznek, ami az elhízásért tehető felelőssé. A már ismert tényezőkön kívül újabb összefüggéseket találtak a genetika és az elhízás, valamint a magas vérnyomás kialakulása között. Megvizsgálta a vékony emberek génjeit is, majd megállapították, hogy közel háromnegyedüknek szintén vékony és egészséges emberek alkotják a családjukat. A kutatás folytatásával a tudósok még több gént és biológiai mechanizmust szeretnének azonosítani, amelyek később segíthetnek az embereknek az egészséges testsúly megtartásában.

Sokat köszönhetünk a génjeinknek!
Sokat köszönhetünk a génjeinknek!Shutterstock

De nem minden a genetika

Korábbi kutatások kimutatták, hogy – az anyagcserénk sebességén, az edzéseink számán és a kedvenc ételeinken kívül – sok minden befolyásolja a testsúlyunkat, ez a vizsgálat azonban bebizonyította, hogy a genetikának is jelentős szerepe van benne. Fontos kiemelni, hogy ezek után sem csak a genetikán múlik, hogy ki mennyit hízik, ha hamburgeren, csipszen és csokin élünk, hiszen sokan hajlamosak erre fogni a testsúlyuk változását. „A genetika megnehezíti a túlsúllyal küzdő emberek életét” – jelentette ki Inês Barroso, a kutatók egyike.

Érdemes észben tartani, hogy amikor elkezdünk foglalkozni a súlyunkkal, nem egyenlő esélyekkel indulunk, és minden ember szervezetére másképp hatnak a különböző tényezők. Azonban a helyes étrend és a testmozgás mindannyiunkra jó hatással van, testsúlytól függetlenül. „Kiderült: egyesek vékonyságának különböző okai lehetnek”. Például „vannak, akiket egyszerűen nem érdekel az étel, míg mások azt ehetnek, amit szeretnek, akkor sem híznak” – említi Farooqi.

Ha sikerül megtalálni a megfelelő géneket, új módszerek kifejlesztésével megakadályozható lehet az elhízás, ez pedig segíthet a kevésbé szerencsés genetikával rendelkező embereknek, akár komoly betegségek megelőzésében is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek