A vazektómia úgy tűnik, felpezsdíti a szexuális életet

A vazektómia a fogamzásgátlás egyik legkevésbé népszerű formája, részben azért, mert sok férfi tart attól, hogy az eljárás negatív hatást gyakorol a szexuális életére. De mennyire megalapozottak ezek az aggodalmak?

Az Amerikai Urológiai Társaság szerint sok páciens aggódik amiatt, hogy a vazektómia megváltoztatja a szexuális funkcióit, merevedési zavarokat, gyenge orgazmusérzetet okoz, csökken az ondó mennyisége, valamint a szexuális élvezet. A fenti aggodalmakra és kérdésekre dr. Justin Lehmiller válaszol.

Több mint fogamzásgátló

Kutatások szerint a legtöbb férfinak nincs oka aggodalomra. Sőt, valójában a műtéten átesett férfiak – és partnereik – általában arról számolnak be, hogy a vazektómia pozitív hatással volt a szexuális életükre.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy 5838 férfit vizsgáló tanulmány eredményei szerint a vazektómián átesett férfiak (a kutatásban 353 ilyen férfi vett részt) gyakrabban szexeltek. Pontosabban, a műtéten átesett pasik havonta átlagosan 5,9-szer, míg azok, akik nem köttették el az ondóvezetéküket, átlagosan 4,9-szer bújtak ágyba partnerükkel.

A vártnál több jó hatás
A vártnál több jó hatásShutterstock

Pozitív következmények

Egy ennél valamivel kisebb, 64 férfit vizsgáló kutatás a műtét előtti és utáni állapotokat hasonlította össze. A vizsgálatban nem találtak merevedési zavar kialakulására utaló jeleket, olyan azonban volt, akinél javult az erekciós funkció a műtét után. A férfiak jellemzően fokozottabb szexuális vágyuk mellett nagyobb elégedettségről is beszámoltak a műtétet követően.

Az eljárás előtt és után vizsgált 76 heteroszexuális párról készült tanulmány nem mutatott különbséget a férfiak szexuális működésében, azonban a női partnerek sok esetben elégedettebbek voltak a párjuk teljesítményével.

Természetesen, mint minden orvosi beavatkozásnál, az eredmények ebben az esetben is személyenként változhatnak. Összességében azonban az eredmények arra utalnak, hogy a módszer nem igazán okoz problémát a férfiak szexuális életét tekintve, sőt sok esetben növelhetik a teljesítményt. Ezzel pedig mindkét fél elégedett lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek