Előzd meg a kéztőalagút-szindrómát otthoni tornával

A kéztőalagút-szindróma azok közé a nyavalyák közé tartozik, amelyekről 20-30 éve még alig hallottunk. Nem feltétlenül azért, mert ne lettek volna érintettjei, inkább mert sokáig nem ismerték fel, és vérkeringési problémaként kezelték ezt a betegséget. Ma már tudjuk, hogy idegeket érint ez a bizonyos életszakaszokban és egyes munkatevékenységek mellett gyakrabban jelentkező rendellenesség.

Kéztőalagút-szindróma esetén a kéztő egy-egy idegét a mellette futó és különböző okok miatt megduzzadt inak szorítják le. Ez a duzzadás, és az ebből eredő kellemetlenség gyakran jelentkezik terhes és változókorban lévő nőknél, idősebb reumás betegeknél, de olyanoknál is, akik a csuklót és a kézfejet fokozottan igénybe vevő munkát végeznek, például számítógéppel dolgoznak.

A betegség zsibbadással és az ujjak fájdalmával jár, előrehaladott állapotban a fájdalom éjjel-nappal állandósul, lehetetlenné téve a munkavégzést és a pihenést. Az ebben a stádiumban már csak műtéti úton orvosolható probléma megelőzéséért kezünk tornáztatásával is rengeteget tehetünk.

A Healthline dr. John DiBlasio fizikoterapeuta tornagyakorlatait mutatja be. A rövid gyakorlatokat bárhol elvégezheted, ha tudsz 1-2 percet szánni rájuk.

Pókfekvőtámasz

A két tenyeredet egymással szemben érintsd össze, ujjaidat oldalra húzd szét egymástól, amennyire lehetséges! Távolítsd el a tenyereid egymástól úgy, hogy az ujjbegyeid végig érintsék egymást, majd térj vissza a kiinduló pozícióhoz. Nagyjából így:

Távolíts, közelíts, távolíts, közelíts néhányszor! Ezzel a gyakorlattal feszíted és nyújtod a tenyér és a kézhát izmait, és a problémát okozó ínszalagot is. Ráadásul a gyakorlat olyan diszkrét, hogy nyugodtan csinálhatod az íróasztalodnál ülve is.

Rázz!

Olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: rázd a kezeidet úgy, mint ahogy kézmosás után szoktad, ha nincs módod megtörölni. Ha megoldható, óránként két percet vegyél ki, hogy elvégezhesd a rázást, de ha ezt soknak érzed, az is jó, ha minden kézmosás után végzed csak el. A szárítóról már úgyis megírtuk, hogy nem túl egészséges.

Csuklónyújtás

Az egyik karodat egyenesen nyújtsd előre magad előtt, tenyérrel lefelé. A másik kezeddel finoman hajtsd le a kézfejed, amennyire tudod. Ha elérted ezt a pontot, 20 másodpercig tartsd ebben a pózban, majd cserélj kezet! Ebben a videóban további nyújtógyakorlatokat is találsz. 

Nem vicc

A kéztőalagút-szindróma komoly betegség, és ha nem kezelik megfelelően, fájdalmas panaszokat okozhat, amiket csak műtéttel lehet megszüntetni. Ha hosszabb távon zsibbadást vagy fájdalmat tapasztalsz, minél hamarabb keresd fel a kezelőorvosodat, aki hideg borogatást javasolhat, vagy éjszakára fáslit/sínt rendel el a kezednek, súlyosabb esetben szteroidos injekció nyújthat enyhülést. Ha ezek egyike sem vezet eredményre, nem kerülhető el a műtét sem.

A fenti gyakorlatok a megelőzést, vagy már kialakult betegség esetén a gyógykezelés kiegészítését jelenthetik.

Mustra