Mi bajom lehet, ha tetováltan megyek MRI-re?

A tetoválás népszerűsége töretlen, azonban kevesen figyelnek arra, hogy mi kerül a bőrük alá. Pedig megéri utánajárni.

Van néhány dolog, amit érdemes átgondolni, mielőtt az ember tetováltatni megy. Fontos a megfelelő szalon és művész kiválasztása mellett arról is megbizonyosodni, hogy nem vagyunk-e allergiásak a festékre. Arra azonban kevesen hívják fel a figyelmet, hogy a bőrbe rajzolt minták később megnehezíthetik az egészségügyi vizsgálatok hatékonyságát is. A Science Alert most ezt is megtette.

Okoz egyáltalán bármi gondot a tetoválás? 

Friss kutatások szerint nagyon kevés az esély arra, hogy az MRI-vizsgálatok hibás eredményeket mutatnak tetovált emberek esetében. Akkor mégis van rá esély? A vizsgálatok szerint igen.

A tetoválások elkészítésekor nagyon vékony tűvel juttatják a festéket a bőr középső és alsó rétegei alá. Mivel a festék túl nagy mennyiségben kerül be a szervezetbe ahhoz, hogy az immunrendszer azt le tudja bontani, a festék jelentős része örökre megmarad. Azonban nem minden festék ugyanolyan, hiszen a színekkel együtt a gyártó is változik, emiatt pedig könnyen lehet, hogy akkor is allergiás reakciók lépnek fel, ha egy korábbi használatakor nem volt ilyen tapasztalat.

A tinták titán-dioxidot, ólmot, kobaltot, mangánt, cinket, rezet, nikkelt és kormot tartalmazhatnak, ezekben pedig könnyen előfordulhatnak vaspigmentek, például vas-oxid, ami problémát jelenthet az MRI-vizsgálatok alkalmával. Ennek az az oka, hogy az MRI mágneses rezonancia segítségével készít képet, a mágnesességbe pedig a vasanyagok könnyen bekavarhatnak. Tehát, amikor egy erősen mágnesezett csőbe kerülsz, nem biztos, hogy segítenek a bőröd alá ültetett vasrészecskék.

A Sport Health orvosi folyóirat 2011-ben számolt be arról az esetről, amikor egy tetovált ember égési sérüléseket szenvedett az MRI-vizsgálat közben. A bőr alá szúrt anyagok mágnesesség hatására elméletileg olyan elektromos áramot tudnak létrehozni, amely növeli a bőr hőmérsékletét, ez pedig elég ahhoz, hogy a bőrfelületen sérülés keletkezzen.

Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal több olyan esetről is beszámolt, amikor tetovált emberek duzzanatot vagy égést tapasztaltak MRI-vizsgálatok miatt. Tekintettel azonban arra, hogy tetovált emberek milliói vettek már részt MRI-vizsgálaton anélkül, hogy ebből bármilyen problémájuk keletkezett volna, a német Max Planck Intézet, valamint az University College London kutatói az ilyen módon szerzett sérülések kockázatát vizsgálta.

Van ára a menőségnek?
Van ára a menőségnek?Fotó: Shutterstock

Nincs nagy baj

A kutatásban 330 tetovált önkéntest vetettek MRI-vizsgálat alá, a tetoválást pedig közvetlenül az MRI előtt és után is elemezték. Összesen 932 darab, 20 centinél nem nagyobb tetoválást vizsgáltak a világ minden tájáról.

„Megállapítottuk, hogy a résztvevők többsége nem tapasztalt elváltozást a tetoválásában az MRI-vizsgálatok követleztében” – jelentette ki Nikolaus Weiskopf, a Max Planck Intézet fizikusa. „A vizsgálatban egy olyan eset volt, amikor az orvosok megállapították, hogy a tapasztalt mellékhatás – a bőr bizsergő érzése – az MRI-hez kapcsolódik. Ez azonban elmúlt 24 órán belül anélkül, hogy orvosi kezelésre szükség lett volna.”

A kutatók becslése szerint a mellékhatások valószínűsége 0,17 és 0,3 százalék közé esik, vagyis 1,7-3 személyt érinthet 1000 emberből. Ez egyáltalán nem nagy kockázat, főleg, hogy a vizsgálat eredményei szerint a szélsőséges bőrreakció kockázatának valószínűsége még ennél is jóval alacsonyabb.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy voltak olyan esetek, amikor az MRI eredményeit befolyásolták a színes minták. Vannak azonban a kockázatok mellett pozitív hatásai is a tetoválásnak: minél többet szerzel, annál erősebb lesz az immunrendszered. Megéri, nem?

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.