Itt a tüdőbetegségeket legyűrő új, természetes módszer

Kutatók vizsgálták, hogyan lehet a megfelelő oldatot közvetlenül a tüdőbe juttatni, hogy a tüdősejtek győzzék le az egyes betegségeket.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem Mérnöki Karának (MIT School of Engineering) csapata megalkotja a hírvivő RNS (mRNS) belélegezhető formáját – számolt be a SciTech Daily. Az mRNS terápiás fehérjék termelésére indukálja a sejteket, ezzel pedig komoly segítséget jelenthet különböző betegségek gyógyításában. Ez idáig nem sikerült biztonságos és hatékony módszereket találni az mRNS-molekulák célsejtekhez történő szállítására, erre nyújthat megoldást ez a friss kutatás. 

Az egyetem kutatói jelenleg az mRNS inhalálható formáján dolgoznak. Ez az aeroszol (levegő és a benne lévő finoman eloszlatott szilárd és cseppfolyós részecskék rendszere) közvetlenül a tüdőbe juttatható, így segíthet kezelni olyan betegségeket, mint a cisztás fibrózis.

A tanulmány vezető szerzője, Daniel Anderson szerint

az mRNS inhaláció útján történő szállítása lehetővé teszi a tüdő különböző betegségeinek kezelését.

A kutatók egerekben tüdősejteket indukáltak célfehérjék, ebben az esetben biolumineszcens (önmagától fénylő) fehérje előállítására. Ha hasonló sikerarány érhető el a terápiás fehérjéknél is, számos tüdőbetegség kezelése válik majd sokkal könnyebbé.

Kezelés belégzéssel

A hírvivő RNS genetikai információkat közvetít, amelyek fokozzák a sejtekben a specifikus fehérjék előállítását. Számos kutató dolgozik genetikai rendellenességek vagy a rák kezelését szolgáló mRNS-ek kifejlesztésén, lényegében a beteg saját sejtjeit alakítanák gyógyszerekké.

Mivel a legtöbb mRNS könnyen lebomlik a testben, valamilyen védő hordozó szükséges a szállításához. Egy korábbi kutatásban olyan anyagokat hoztak létre, melyek képesek az mRNS-t a májba és más szervekbe szállítani. Ezek közül néhányat továbbfejlesztenek a betegek esetleges vizsgálatához.

Nem tűnik bonyolultnak. Legalábbis a kezelés a gyakorlatban
Nem tűnik bonyolultnak. Legalábbis a kezelés a gyakorlatbanShutterstock

Molekulákat, közvetlenül a tüdőbe

Ebben a tanulmányban a kutatók az mRNS-nek egy olyan, belélegezhető formáját akarták létrehozni, amely lehetővé tenné, hogy a molekulák közvetlenül a tüdőbe jussanak. Számos asztmatikus és más tüdőbetegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszer belélegezhető egy inhalátor segítségével, így az egyből a tüdőbe jut.

A belégzés tehát egyszerű, de hatékony módja lehet a gyógyszer tüdőbe juttatásának. Amint az aeroszolcseppeket belélegezzük, az egyes cseppekben lévő nanorészecskék belépnek a sejtekbe, ösztönözve azokat az mRNS-ből történő fehérjék előállítására. A kutatás eredménye szerint 24 órával az mRNS belégzését követően az egerek tüdősejtjei elkezdtek biolumineszcens fehérjét termelni. A fehérje mennyisége az idő múlásával fokozatosan csökkent, ahogy az mRNS ürült ki a szervezetből. A kutatók képesek voltak fenntartani a fehérje egyenletes szintjét az oldat ismételt adagolásával, ez pedig megoldást jelenthet krónikus tüdőbetegségek kezelésére.

Egyenletes eloszlás a tüdőben

A tüdő további vizsgálata azt mutatta, hogy az mRNS egyenletesen oszlik el a tüdő öt lebenyében, és főként a tüdőfelületeket összekötő epithelialis (hám eredetű) tüdősejtek vették fel. Ezek a sejtek cisztás fibrózisban, valamint más tüdőbetegségekben, például akut légúti distressz-szindrómában (ARDS) is szerepet játszanak, amelyet a felületaktív fehérje hiánya okoz. A szakértők azt tervezik, hogy további vizsgálatokkal kutatják az mRNS-alapú terápiák lehetőségeit.

Még időbe telik, amíg a fenti módszer valóban hozzájárulhat a tüdőbetegségek kezeléséhez, azonban addig is érdemes odafigyelni, hiszen egészen meglepő tünetek is jelentkezhetnek tüdőproblémák következtében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek