7 reggeli szokás a legsikeresebb emberektől, amit megéri eltanulni

Az ébredést követő első óra gyakran az egész nap hangulatát, ritmusát, történéseit megalapozza. A reggeli rutinok segítenek megteremteni azt a lelki összeszedettséget, amely hatékonyan lendít át a legnagyobb kihívásokon is. Ám a kapkodós napindítás nyögvenyelőssé teheti a napi teendők elvégzését. Hogyan kelnek azok az emberek, akik nap mint nap csúcsteljesítményekre képesek?

Benjamin Spall munkatársával az elmúlt öt évben 300 sikeres embert kérdezett meg reggeli rutinjaikról: a legnagyobb teljesítményeket elérő amerikai üzletemberek, akadémikusok, művészek, sportolók és topmodellek mondták el, hogyan indítják a napjukat. Tapasztalataikról a The New York Times hasábjain számolt be az olvasóknak. 

 

Benjamin Spall a My Morning Routine: How Successful People Start Every Day Inspired (A reggeli rutinom: Hogyan kezdik inspiráltan a napot a sikeres emberek) című idén megjelent könyv társszerzője. Három éve költözött Angliából az Egyesült Államokba, azóta rendszeresen jelennek meg írásai olyan prominens lapokban, mint a The New York Times, a New York Observer, vagy a Business Insider.

Bár a reggeli szokásokat illetően sem beszélhetünk egy mindenki számára egyformán működő, tuti receptről, az interjúk rávilágítanak olyan fontos szempontokra, amiket neked is érdemes mérlegelni, hogy a hét minden napján jól érezd magad.

#1 Kísérletezz a felkelés időpontjával!

Spall eredményei szerint csupán mítosz az, hogy a legnagyobb tudósok és művészek mind hajnali 4-kor kelnek. Az általa megkérdezett kiválóságok átlagos ébredési ideje 6:27 perc volt. Tapasztalatai szerint ezek az emberek inkább abban térnek el a többségtől, hogy a felkelés időzítését nem feltétlenül az határozza meg, hogy mikor kell odaérniük valahova. Legtöbben igyekszünk a munkába vagy az iskolába érkezéshez időzítve maximalizálni az alvást, így reggel épp csak a tisztálkodásra, öltözködésre van időnk, esetleg arra, hogy bekapjunk pár falatot. Spall szerint érdemes kísérletezni azzal, hogy olyan tevékenységekre is sort kerítsünk a reggeli órákban, amik feltöltenek minket. 

Nem kell hajnalban kelned ahhoz, hogy sikeres legyél. Csak fokozatosan!
Nem kell hajnalban kelned ahhoz, hogy sikeres legyél. Csak fokozatosan!Shutterstock

#2 Energetizáld magad!

Nem feltétlenül jó stratégia, ha robot üzemmódban hagyjuk el a házat, hogy aztán a metrón ébredezzünk. Spall azt tanácsolja, hogy fedezz fel olyan tevékenységet, ami már reggel pozitívan hat a lelki békédre, inspirációt ad, motiválttá tesz. Ez lehet egy kis testmozgás, meditálás, olvasás, vagy a szeretteiddel való beszélgetés. Még ha előbb is kell felkelned, ezeket a tevékenységeket nem érdemes megspórolni, hiszen reggel van lehetőséged arra, hogy felhangold magad az előtted álló napra. 

A reggeli testmozgás fantasztikus erőt adhat az ébredező természetben
A reggeli testmozgás fantasztikus erőt adhat az ébredező természetbenShutterstock

#3 Csak szépen, fokozatosan!

Spall a mindent vagy semmit elve helyett a mindent vagy valamit (all or something) elvét vallja: a drasztikus változtatások helyett a lépésenkénti haladást javasolja. Ha korábban szeretnél kelni, eleinte csak 5 perccel korábbra állítsd be az ébresztődet, s maximum hetente módosíts ezen. Ha szeretnéd edzéssel, relaxációval indítani a napot, kezd legfeljebb 15 perc tornával vagy 5 perc jógával a mozgást.  

#4 Érdemes mindent kiszellőztetni

Az egyik idézett interjú a reggeli szellőztetésre hívta fel a figyelmet, amely együtt járhat a gondolatok kiszellőztetésével, így nem csupán a fizikai teredet, hanem az elmédet is felfrissítheted a korai órákban. Az otthonod gyors rendbetétele pedig abban segíthet, hogy magad is rendezett legyél, és készen állj a napi feladatok elvégzésére. Spall szerint az is elgondolkodtató, hogy mikor kezded el csekkolni a telefonodat, az e-mailjeidet, a napi híreket. Ha szeretnél reggel fél óra minőségi időt tölteni a szeretteiddel reggelizés közben, érdemes addig nem beereszteni a tudatodba a napi információhalmazt, amivel dolgozni fogsz. 

Reggelente együtt szellőzhet ki a lakás és a lélek
Reggelente együtt szellőzhet ki a lakás és a lélekShutterstock

#5 Óvd az alvásra fordított időt!

Lehet a legklasszabb reggeli rutinod, ha nem alszol eleget, akkor nem sokat fog érni. Ha rendszeresen napi 5-6 órákat alszol, az negatívan hat a koncentrációdra, a kedélyállapotodra, az immunrendszeredre. Spall interjúalanyai is úgy értek el kimagasló teljesítményeket, hogy átlagban napi 7,5 órát aludtak. A siker kulcsa nemcsak a munkára, hanem a pihenésre való képességben is rejlik. Ha nehezen tudsz elaludni, próbáld ki például ezeket a pár perc alatt elsajátítható légzéstechnikákat

Fontos, hogy olyan jókat tudj aludni, mint ez a cica
Fontos, hogy olyan jókat tudj aludni, mint ez a cicaShutterstock

#6 Legyen B terved, ha nem otthon alszol!

Spall fontosnak tartja, hogy adaptálni tudd a reggeli rutinodat a változó helyzeteknek megfelelően. Lehet, hogy egy hotelszobában vagy a partnered lakásában ébredve nehezebben kivitelezhetők a szokásaid, de ki lehet találni olyan elemeket, amiket ilyenkor is át lehet menteni. Például, ha mindig gyümölcsevéssel kezded a napot, érdemes lehet előző este készülni. Ha a testmozgás energetizál, pár frissítő gyakorlatot akkor is el tudsz végezni, ha nincsen nálad a felszerelésed. 

Egy finom kávé reggel, egy kis olvasnivaló, és indulhat a nap
Egy finom kávé reggel, egy kis olvasnivaló, és indulhat a napShutterstock

#7 Teljesen oké, ha kimarad a rutin

Előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva akár egymást követő több napon keresztül kimarad a reggeli rutin. Ez teljesen természetes, vannak helyzetek, amikor ezeket nem lehetséges kivitelezni. A szokások hasznos eszközök lehetnek a stresszel való megküzdésben, de ha túlzásba viszed őket, feszítő erejű kényszerekké válhatnak. Fontos, hogy nálad legyen a kontroll, és a viselkedésed rugalmas maradjon. 

Érdemes a korai órákban azokkal is időt tölteni, akiket igazán szeretsz
Érdemes a korai órákban azokkal is időt tölteni, akiket igazán szeretszShutterstock

Ez mind szép és jó, de nekem gyerekeim vannak

Spall blogposztban tér ki a munkáját illető leggyakoribb kritikára: jelesül arra, hogy a gyerekek oviba, iskolába indítása mellett nem lehetséges a fenti szempontok megvalósítása. A szerző azonban az interjúk során sok olyan sikeres emberrel beszélt, akik egy, másfél órával gyermekeik előtt kelve is teremtettek időt arra, hogy számukra is jól induljon a reggel. A sportpszichológus Lénárt Ágota mondása szerint a baj nem az, ha bal lábbal kelünk fel. A baj az, ha egész nap úgy maradunk. A megfelelő szokások abban segítenek téged, hogy képes legyél formába hozni magad.

Oszd meg másokkal is!
Mustra