Így tesztelheted, meddig bírja még a szíved!

Kíváncsi vagy, hogy fennáll-e nálad valamilyen szívbetegségnek vagy a ráknak a veszélye? Ezzel az egyszerű gyakorlattal kiderítheted.

Mennyire esik nehezedre négy lépcsősort fürgén megmászni? Meg se kottyan? Kapkodod a levegőt? Kifulladsz? Egy, a European Society of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint ezzel a bárhol elvégezhető gyakorlattal előrejelezhető többek között a szívproblémák és a daganatos betegségek okozta korai halálozás esélye.

Egy egészséges embernek nem okoz problémát egy perc alatt négy lépcsősort (ez átlagosan hatvan lépcsőfokot jelent) megmászni, ez a vizsgálat pedig megerősíti azt az elképzelést, hogy az aerob edzés jót tesz a szívnek. De mi köze van a lépcsőzésnek a rákkockázatokhoz? „Azt is tudjuk már egy ideje, hogy mennyire fontos eleme a testmozgás a daganatos betegségek kezelésének, de a megelőzésben is fontos szerepe is lehet” – nyilatkozta dr. Andrew Freeman kardiológus a Healthline-nak. Erről egyébként mi is írtunk már, például itt és itt.

Mit tegyél, ha elbuktál a teszten?

Először is vedd a lapot: itt az ideje javítani a fizikai fittségeden, ha nem sikerül teljesítened az egyperces lépcsőpróbát. Természetesen például egy ízületi gyulladás vagy különböző ortopédiai problémák korlátozhatják az egyén képességeit, Freeman ilyen esetekben azt javasolja a betegeinek, hogy az általános fizikai egészségi állapotuk barométereként használják a tesztet.

Így tesztelheted, meddig bírja még a szíved!
Így tesztelheted, meddig bírja még a szíved!Shutterstock

A cél? Légszomj!

A szakember szerint arra kellene törekednünk, hogy intenzív testmozgással naponta 30 percen át fenntartsuk a szapora levegővétel állapotát – legalábbis, ha egészséges, hosszú életre vágyunk.

Egyeseknek persze ez különösen megerőltető lehet, ezért például azoknak az idősebb embereknek, akiknek a székből felállni és az ajtóhoz sétálni is nehezére esik, természetesen nem ez a cél, hiszen az ő pulzusuk már ettől lényegesen megemelkedik. Számukra a gyaloglás a megoldás, és az a jó, ha ilyenkor minél tovább, 5-10 percen át vagy akár tovább is a nehézlégzés állapotában tudnak maradni. Természetesen szabad szünetet tartani, de a cél az, hogy minél kevesebbszer vagy minél rövidebb időre kelljen megállni. 

Jó hír mindazok számára, akiknél valamilyen okból kifolyólag nem jöhet szóba a tempós futás vagy a lépcsőzés, hogy kezdőként a gyaloglás mellett választhatják még az úszást vagy az elliptikus trénert is, idővel pedig fokozhatják a megerőltetés mértékét vagy áttérhetnek más mozgásformákra. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra