Hogyan ne robbanj le karácsonyra? – a tüdőgyógyász tippjei

A hideg, a szmog, a stressz mind fogékonyabbá tesz minket a vírusfertőzésekre. A tüdőgyógyász most összeszedett néhány fontos dolgot, amit érdemes észben tartani, ha nem akarunk kidőlni az ünnepekre.

Várod a karácsonyt? Terveid vannak az ünnepekre? Akkor érdemes most különösen odafigyelned az egészségedre. A hideg idő, vitaminhiány, a ködös, szmogos, így még szennyezettebb levegő is segíti a vírusok terjedését. Van, akit jobban ledönt a lábáról, tovább vesződik vele. Dr. Ungár Anna, a Duna Medical Center tüdőgyógyásza szerint sokat számít, hogy mennyire vagyunk leterhelve, mellette mennyit tudunk pihenni, hiszen a hajszoltság és a kimerültség fogékonyabbá tesz bennünket a fertőzésre.

Az őszi-téli időszak hagyományosan is a vírusfertőzések ideje, így nem árt tudnunk, hogyan védekezhetünk a légúti betegségek ellen. Dr. Ungár Anna szerint a túlóra, a pihenés hiánya és az ünnepek előtti rohanás nem tesz jót az egészségünknek, ezért érdemes néha megálljt parancsolni, ha nem akarjuk az év utolsó két hetét ágyban tölteni. Hogy pontosan mit tehetünk magunkért ebben az időszakban? A tüdőgyógyász ezeket ajánlja:

Lassíts!

Tény, hogy a jó kondíció ellenállóbbá tesz. Ne hagyjuk ki az edzéseket vagy a reggeli kocogást! Hétvégén próbáljunk meg egy délelőttöt vagy délutánt keresni, amikor el tudunk menni sétálni, kirándulni a családdal, barátokkal. Reggel dobjunk be egy almát vagy narancsot a táskánkba, és figyeljünk arra, hogy ne maradjanak el a rohanásban étkezések, hiszen egy-egy kihagyott ebéd is le tudja gyengíteni az immunrendszerünket.

Ne legyél ő. Vigyázz magadra!
Ne legyél ő. Vigyázz magadra!Fotó: Shutterstock

Figyelj oda magadra!

Ha nem érezzük jól magunkat, természetesen nem kell rögtön orvoshoz rohanni. A legfontosabb, hogy merjünk otthon maradni, ha valóban rossz a közérzetünk, különösen hőemelkedés vagy láz esetén. Ilyenkor „ki kell feküdni” a betegség első fázisát, hiszen ez lehet a gyors gyógyulás kulcsa. A szövődmények gyakran azért alakulnak ki, mert tovább hajszoljuk magunkat, hiszen féltjük a munkahelyünket, nem akarunk munkát átadni az amúgy is túlterhelt kollégáknak. Ha otthon maradunk egy napot, akkor nem fertőzzük meg a munkatársakat, gyorsabban meggyógyulunk, és jó esetben a világ sem dől össze.

És ha már megtörtént a baj? 

Ha az otthoni pihenés ellenére nem javulnak a tünetek, elhúzódik a láz vagy a hőemelkedés, a köhögés nemhogy csökkenne, inkább erősödik, az valamilyen szövődmény jele lehet, ilyenkor ne halogassuk sokáig az orvosi vizsgálatot! Ha karácsonyra dőlünk ki, vásároljunk maszkot a legközelebbi patikában, és tegyük fel, amikor a családtagokkal vagyunk! Bár nem mutatunk majd jól az ünnepi fotókon, de tökéletes védelmet nyújt a légúti fertőzések terjedése ellen.

Akik nagyon vigyázzanak

Ha krónikus légzőszervi betegségben szenvedünk, például asztmásak vagyunk, vagy idült hörghurutunk (COPD) van, vagy „csak” a dohányzás következményeképp kissé hurutosak vagyunk reggelente, könnyebben kapjuk meg a vírusfertőzéseket. Légutaink nyálkahártyája ugyanis eleve gyulladásban van, és így védtelenebb, mert védekező funkciójuk károsodott. Ma már sok hatékony gyógyszer áll rendelkezésre, melyek biztonságosak, nem szabad idegenkedni tőlük, ha tartósan szükség van rájuk. Ha krónikus légúti betegségünk van, különösen fontos, hogy időben menjünk orvoshoz, ne várjuk meg, amíg fulladás alakul ki, és hetekig nem alszunk a köhögéstől, vagy arcüreggyulladássá fajul a tartós orrdugulásunk!

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.