6 ok, amiért megszívod, ha színleled az orgazmust

Egy 2005-ös felmérés alapján a nők mindössze harmada ér el orgazmust a szexuális együttlét során. Ha ilyenkor színlelsz, lehet, hogy rövid távon jót teszel a partnered egójának, de hosszabb távon mindketten veszítetek.

Biztos találkoztál már a netes kalóriatáblázattal, ahol a különböző szexuális tevékenységek energiaigényét sorolják fel. A közepesen vicces tábla 117 kalóriát ad meg a valódi, és 326-ot a színlelt orgazmusnál. Na igen, tényleg sok energiát igényel a hánykolódva vergődés, de itt nagyjából el is fogytak a pozitív hatások. A Huffpost hat okot mutat, hogy kilépj a színjátszókörből.

Bukod az igazi orgazmus előnyeit

Az orgazmus egy sor pozitív hatást kiváltó anyagot (többek között dopamint, vazopresszint, endorfinokat és oxitocint) aktivál a testünkben.

"A fentiek jobbá teszik az alvást, fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, csökkentik a szorongást, javítják a koncentrációt, felturbózzák az immunrendszert és segítenek, hogy mindenféle szempontból jól légy. Ha csak megjátszod, hogy jó neked, kimaradsz a tutiból." - mondja Kimberly Resnick Andreson szexuálterapeuta. 

Nem csak magadnak ártasz!

Az orgazmust színlelő nők tévútra vezetik partnerüket, aki aztán ezt a mintát folytatja majd esetleges későbbi kapcsolataiban is.

Egy másik szakértő, Laurie Watson  elmondja: „Rengeteg olyan férfival beszélgettem munkám során, akik - bár sok nővel volt már szexuális kapcsolatuk, meg voltak győződve róla, hogy körülbelül 20 perc üzembiztosan elég a nők csúcsra járatásához. És hogy miért? Mert a nők, akikkel dolguk volt, nyilvánvalóan színleltek.”

Meg Ryan-nek például bedőlnél?

A valóságban a 20 perc körülbelül arra elég, hogy a nő ráhangolódjon a szexre, s ezután még nagyon sok ( csikló) ingerlésre van szükség, hogy tényleg eljusson a csúcsig. A pornó eleve azt a hamis képet közvetíti a férfiaknak, hogy az instant női orgazmushoz gyors, ám annál mélyebb és durvább behatolás szükséges, pedig a valóság nem is állhatna távolabb ettől. A nőknek világosan el kell mondaniuk, hogy mire van szükségük az orgazmushoz - csak így lehet újrahúzni a férfiak szexszel kapcsolatos elképzeléseit is.

A végén még úgy maradsz!

A szex nagy része felfedezés. Mégpedig jó esetben annak a feltérképezése, hogy mi esik jól nekünk és partnerünknek. Amikor megengedjük magunknak, hogy eljussunk a valódi orgazmusig, megtanítjuk partnerünknek, hogy mi esik jól. Az odafigyelő partner tanul ebből, és legközelebb már úgy próbál nekiállni a dolognak, ahogy a tapasztalatok alapján jónak gondolja.

Ha viszont tévúton van, mert színleltél, biztos lehetsz benne, hogy a következő alkalommal is ugyanabban a küszködésben lesz részed.

shutterstock 1051316900
Fotó: Shutterstock

"Sokan cikinek érzik, ha sokáig tart, míg elérik az orgazmust, de te ne így gondolj a dologra. Hagyj időt magadnak és engedd meg a partnerednek, hogy elkísérjen az orgazmushoz vezető úton. Egy a kísérletezéssel töltött óra akkor is jó és hasznos, ha végül nem lesz belőle orgazmus."- mondja Elizabeth McGrath.

Hazudni nem elegáns

A partnered nagyon könnyen rájöhet, hogy csak megjátszod magad, s az, hogy ez hogy hat az egójára, attól függ, mennyire zavarja, ha fontos dolgokban nem vagy vele őszinte. Persze, van olyan helyzet, amikor ez tűnik a kényelmesebb megoldásnak, de azért gondold át, érdemes-e hazugságra alapozni a szexuális életeteket. Segítünk: nagyon nem. Lehet, hogy rég tudja, miről van szó, és értékeli az erőfeszítést, viszont ha igazi orgazmust élsz át, akkor meg egészen fel is villanyozod akkor is, ha ez több időbe és energiába kerül.

Nem vezet sehová

Az orgazmus marha jó dolog, és arra motivál, hogy több és több szexben legyen részed. Ha nincs igazi orgazmusod, az együttlét könnyen képmutató és frusztráló dologgá válhat, és ebből biztos, hogy nem kérsz majd a repetát. Amikor valódi az élmény, az többnyire azt is jelenti, hogy relaxált, erotikusan stimulált állapotban vagy, és valóban kapcsolódtok egymáshoz a partnereddel, vagyis igazi intimitást éltek meg, ami a kapcsolatotok egészére is kihat.  Ha csak megjátszod magad, ez a kapcsolatotokat építő élmény sem valósul meg. 

shutterstock 705188431
Fotó: Shutterstock

És veled mi lesz?

Amikor orgazmust színlelsz, azt az üzenetet küldöd, hogy neked nem fontos a saját örömérzeted, és szerinted túl sok macera ez az egész a partnerednek is. Magadat az örömérzettől, őt pedig a kielégítésed lehetőségétől fosztod meg. Elveszíted az intimitásnak és kötődésnek azt a mélységét, amit a közösen átélt orgazmus tud megadni. Ez pedig nagyon hiányozhat a kapcsolatból. 

Mustra