A pszichopaták köztünk élnek. Bájosak, sikeresek és gyakran híresek is

Félelmetes lehet belegondolni, hogy a legalacsonyabb mérések alapján is minden századik felnőtt pszicho- vagy szociopata. Ott vannak az üzleti és a politikai világ elitjében, a legnevesebb médiaszemélyiségek között. Sokszor mégsem vesszük észre őket, sőt egyenesen a bűvkörükbe kerülhetünk, hiszen sármosak, vakmerőek és gátlástalanok. Ismerd meg te is a modern pszichopatát.

Az antiszociális személyiségzavarral élő ember rendszeresen és megbánás nélkül sérti meg mások jogait. Az előnyszerzés érdekében bármire képes, a többiek szükségleteivel nem törődik, ahogy azzal sem, hogy a cselekedeteinek másokra nézve milyen negatív következményei lesznek.

Az antiszociális kifejezés félrevezető lehet, hiszen hétköznapi értelemben inkább olyanokra használjuk, akik nem keresik mások társaságát (ld. ma olyan antiszoc vagyok). Klinikai értelemben viszont az antiszociális azt jelenti, hogy valami a társadalom ellen való: a szabályok, a törvények és az elfogadható viselkedés ellen. Az antiszociális személyiségzavarral élő ember pedig pont, hogy nem antiszoc, hiszen szuperereje a rendkívüli bája, ő a manipuláció nagymestere. Éppen ezért tud nagyon veszélyes lenni.

Az antiszociális személyiségzavar gyűjtőfogalom a szociopata és pszichopata emberekre. A két dolgot sokszor szinonimaként használják, azonban a szociopátia valamivel enyhébb állapot és inkább az impulzivitás, a meggondolatlan cselekvések jellemzők rá, míg a pszichopaták rendszerint szervezetten működnek. A két zavar részletes különbségeiről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Kutatások szerint az antiszociális személyiségzavar előfordulási gyakorisága a felnőtt népesség körében 1-4%, tehát száz emberből minimum egy pszicho- vagy szociopata. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel te is ismersz pszichopatákat, maximum nem tudod róluk, hogy azok. 

Van olyan ember a társas környezetedben, akiről azt gondolod, hogy pszichopata?

Ha bizonytalan vagy a válaszban, alább összegyűjtöttük neked a modern pszichopata legfontosabb jellemzőit. Így néz ki Hasfelmetsző Jack a 21. században: öltönyben és nyakkendőben, a munkahelyeden és a közösségi médiában.

1. Traumatikus lehet a gyermekkora

Mint ahogyan az Truman Capote Hidegvérrel című tényregényéből is kiderül, egy pszichopata ember sokszor maga is bántalmazásnak volt kitéve gyermekkorában. Ha betekintünk egy pszichopata felfújt és önmaga körül forgó énjébe, egy kuporgó kisgyereket láthatunk, akit nem szeretett senki. Felé forduló felnőttek hiányában nem tudott kilépni az egocentrizmus állapotából, nem tud egyszerre több szempontot figyelembe venni, empátiát érezni. Nem alakult ki a világba és az emberekbe vetett ősbizalom élménye, hanem kizárólag erőszak és destrukció útján tud kapcsolódni másokhoz.

Az is lehet, hogy az idegrendszere az átlagosnál alacsonyabban működik, így folyamatosan hajmeresztő dolgokkal kell ingerelnie magát. A legtöbb embernek egy bankrablás során majd kiugrana a szíve a helyéről, de meglehet, hogy egy pszichopata az akció közben élne át nyugodtságot. Egy pszichopata agya is máshogy jár: csökkent aktivitást mértek az érzelmi központként emlegetett amygdalában és a tervezésért, előre látásért, döntéshozatalért felelős prefrontális kéregben.

Egy pszichopata embert tehát sok mindenre determinál az, hogy milyen biológiai adottságokkal születik és milyen környezetben nevelkedik. Ez kelthet bennünk részvétet, de semmiképpen sem teszi elfogadhatóvá a későbbi abuzív viselkedéseket. A bántalmazás mindig a bántalmazó felelőssége, akkor is, hogyha rossz gyermekkora volt.

2. Mágnesként vonzza a hatalom

Kevin Dutton könyvéből kiderül, hogy mik egy pszichopata számára vonzó foglalkozások. Nagyobb számban találjuk meg őket vezérigazgatók, ügyvédek, médiaszemélyiségek és sebészek között, míg egy ápoló, terapeuta vagy tanár ritkán pszichopata. Kerüli tehát az olyan munkaköröket, amelyek alapeleme az egymáshoz való kapcsolódás és az empátia, a hatalom megszerzésének lehetősége viszont úgy vonzza, mint éjjeli lepkéket a lámpa fénye. A munka világában kifejezetten agresszív, törtető, könyörtelen és gyakran zsákmányol ki másokat. Ahogyan Parahamansa Yoganda indiai jógamester fogalmazott:

Egyesek úgy próbálnak magasabbak lenni, hogy mások fejét vágják le. 

Egy pszichopata másokon átgázolva, félelem nélkül törtet a célja felé.
Egy pszichopata másokon átgázolva, félelem nélkül törtet a célja felé.Shutterstock

3. Trollkodik a Facebookon

Nem könnyű észrevenni egy pszichopatát a közösségi médiában. Ha érdekei úgy kívánják, megtévesztés céljából önmagán kívül akár más emberek is felbukkanhatnak a képei között, érzelmes jelenetekben szerepelve. Egy közel 7000 fő részvételével zajló vizsgálat szerint a posztjainak viszont két fő tartalma van: vagy az alapszükségletei kielégítéséről szólnak, vagy pedig a hatalommal, tekintéllyel és politikával kapcsolatosak. Egy pszichopata ráadásul másoknál gyakrabban ír megalázó és sértő kommenteket.

Egy másik kutatás pedig azt találta, hogy egy pszichopata kevesebb könyvet lájkol, mint mások. Az olvasás tipikusan nem pszichopata hobbi, hiszen egy regény élvezete empátiát igényel és órákon át egy fotelben üldögélni nem éppen egy külsőinger-áradat, s nem is túl kockázatos. 

Ha úgy érzed, hogy ezek az eredmények nem nagyon szűkítik le az ismerőseid körét, biztosan nem vagy egyedül.

4. Hazudik, becsap és manipulál

Ahogyan arra Preston Ni is felhívja a figyelmet a Psychology Today oldalon megjelent cikkében, sokszor azért annyira sikeres egy pszichopata, mert megtanult közvetettebb és ravaszabb módokon bántalmazni. Ráadásul a partnerén általában teljes agymosást végez, míg a másik teljesen elveszíti önmagát, az önértékelését, az emberi kapcsolatait és végül totális függésbe kerül a pszichopatától. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezeket a manővereket nem kizárólag pszichopaták alkalmazzák, hanem más bántalmazó kapcsolatokban is megjelennek: az esetek túlnyomó többségében pedig férfiak követik el őket nők és gyerekek ellen.

Ilyen stratégia lehet például a partner elszigetelése, amikor valakinek megtiltja a párja, hogy a családjával, vagy a barátaival kapcsolatot ápoljon. Sokszor viccnek álcázott becsmérlő megjegyzésekkel is illetheti, ami váratlan bombaként robban például egy társasági eseményen. A másikat folyamatosan infantilizálja, gyermekként kezeli, nem hagyja döntéseket hozni. Ha a partner kifejt némi ellenállást, megfélemlítheti, vagy rögtön azt kezdeményezheti, hogy nyissanak új lapot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a másik nem dolgozhatja fel a saját ritmusában az őt ért sérelmet, hanem azonnal rendelkezésre kell állnia érzelmileg, mintha mi sem történt volna. Sokszor egyenesen meg is őrjítheti a partnerét: például addig tagad dolgokat, míg a másik a saját valóságészlelését kezdi megkérdőjelezni. További hasznos információkat olvashatsz Luis Bonino és Szil Péter könyvében, valamint a NANE Egyesület honlapján

Egy pszichopata olyan sármos és megnyerő lehet, mint a képen szereplő modell.
Egy pszichopata olyan sármos és megnyerő lehet, mint a képen szereplő modell.Shutterstock

5. Sosem kapcsol be a lelkiismerete, az áldozatokat hibáztatja

Egy pszichopata meg van győződve a felsőbbrendűségéről és arról, hogy neki járnak dolgok. Feljogosítva érzi magát, hogy másokat bántson, mert a másik gyenge, szánalmas, vagy kevésbé ember. Tetteiért mindig az áldozatot hibáztatja, aki valamiért megérdemelte a bántalmazást: mert nem tudta megvédeni magát, mert így nézett ki, mert ott volt. Ezek a mechanizmusok persze csoportszinten is működnek.

Egy pszichopata politikus egy egész embercsoportból csinálhat bűnbakot, hogy a hatalmát növelni tudja. Gyűlöletet szíthat zsidó, roma, nem heteró, vagy éppen menekült emberek ellen, hogy a társadalom feletti kontrollját megőrizze. Amikor pedig felelősségre vonják, önmagát állítja be áldozatként, összeesküvés-elméleteket gyárt és további ellenségképeket generál. A napjainkban is megfigyelhető trükköt Joseph Goebbels náci propagandaminiszter ekképp fogalmazta meg:

Vádold meg a másik oldalát annak, amiben bűnös vagy!

6. Nem szeret téged. Tényleg nem    

A szeretet egy tiszteleten alapuló és rendkívül összetett érzés, amelyre egy pszichopata nem képes. Ha a saját érdekei úgy kívánják, mondhatja neked, hogy “szeretlek”. Ugyanakkor Robert D. Hare, az antiszociális személyiségzavar legismertebb kutatója szerint ez kb. annyit jelent neki érzelmileg, mintha azt mondaná, hogy “most akkor megiszom egy csésze kávét”. Sajnos nem tud mély és tartós érzelmi kapcsolatokat kialakítani, másokat vagy tárgyként kezel, vagy manipulatív módon használ. Így bármennyire vonzó is egy pszichopata, kerüld el és hallgass az Omega együttes örökzöld slágerére:

Fagyos lett a szívem, kemény, mint a kő, menekülj, amíg nem késő!

Egy bántalmazó kapcsolatból kilépni persze sosincs későn, de jobb minél előbb - a legjobb pedig az lenne, ha bele sem kezdenénk. További intő jeleket gyűjtöttünk össze az alábbi cikkünkben.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek