Ezért bizsereg az ajkad gyümölcsevés után

Az orális allergia szindróma tüneteit a pollenallergiát kiváltó anyagokhoz hasonló fehérjéknek köszönhetik az érintettek.

A többnyire gyümölcsök, zöldségek és olajos magvak fogyasztása után jelentkező tünetek általában rögtön megjelennek és legtöbbször a nyírfára, a parlagfűre és a fekete ürömre allergiások nyarát keserítik meg. Az ajkak, a nyelv és a száj nyálkahártyájának viszketésével, megduzzadásával, vagy a többnyire ártalmatlan, de annál idegesítőbb fülviszketéssel együtt járó keresztallergiát a pollenekhez hasonló felépítésű anyagok okozzák.

Nyáron a leggyakoribb

A nyírfa pollenjére allergiások esetében az alma, a parlagfűre érzékenyek esetében pedig a dinnye, a banán és az uborka okozhat főleg a száj környékét érintő problémákat. Emellett szénanáthára emlékeztető tünetek is jelentkezhetnek, bizonyos esetekben pedig akár fulladást is okozhatnak a szervezetet a pollenekre emlékeztető fehérjék - írja a Popsugar.

A dinnye gyakran okoz bizsergést az ajaknál
A dinnye gyakran okoz bizsergést az ajaknálShutterstock

A tünetek az eredeti allergiát okozó pollenek megjelenése alatt a legerősebbek, tehát többnyire a keresztallergia is az allergiaszezon ideje alatt okoz gondokat. A parlagfűre vagy a nyírfára való allergia nem feltétlenül jár amúgy együtt keresztallergiás tünetekkel, tehát ha nem viszketsz, nem kell elkerülnöd a kedvenceidet.

Enyhíthetők egyébként a tünetek, ha meghámozza vagy megfőzi valaki az elsősorban a száj környékét ingerlő gyümölcsöket. Itt megtalálod a leggyakoribb keresztallergiát okozó pollen-gyümölcs párokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek