Az igazi chili lyukat mar a torkodba. Szó szerint.

De tényleg, igaziból. Oké, ez egy ritka eset, de úgy tűnik, tényleg volt már rá példa, hogy átégette valakinek a nyelőcsövét egy csilipaprika.

A leghorrorisztikusabb eseteket összegyűjtő Lifehackernek nyilatkozó fül-orr-gégész szerint kifejezetten ritka persze, hogy átégjen valakinek a nyelőcsövén – vagy a húgyhólyagján?! –a csili, de úgy tűnik ilyesmire is volt már példa. A kezelhetetlenül csípős paprikákra általában persze csak egy kis gyulladással és hányással reagál a csilivel menőzők szervezete – állítja Dr. Paul Rozin.

Pár napig villámok csapkodtak a fejében

Egy nemrég napvilágot látott esettanulmány szerint azért ennél drasztikusabb reakciókat is feljegyeztek már az orvosok. Ez a tanulmány egy 34 éves, „villámcsapásszerű” fejfájásra panaszkodó férfi esetét részletezte. Ő egy paprikaevő verseny során fogyasztott el egy egész paprikát. A sokáig a legerősebb paprika címét is magáénak tudó Carolina Reaper hatására hirtelen összehúzódtak az agy vérellátásáért felelős erek, ami az orvosok szerint a Scoville-féle erősségi skálán akár a 2.2 milliós erősségi egységet is elérő paprikának volt köszönhető. Csak az összehasonlítás végett: a Tabasco szósz 2000 egységgel dicsekedhet.

De miért csináljuk?!

A fájdalom persze nagyon is részét képezi a paprikamániának: a sok fagyit és tejet kikészítő YouTube harcos általában nem lesz hasonló esettanulmányok főszereplője. Ami a legsúlyosabb eseteket listázó Lifehacker szerint nem jelenti azt, hogy teljesen veszélytelen lenne az attrakció.

„Intubáljuk!”

A fejfájós férfi mellett egy olyan 46 éves amerikairól is készült már hasonló tanulmány, aki szintén egy versenyen vállalta túl magát. Ő egy Szellem paprikából készült pürével felturbózott hamburgert falt be, aminek következtében egy 2.5 centis nyílás nyílt a nyelőcsövén, és két hetet kellett intubálva, egy kórházi ágyban eltöltenie.

Paprikát pisilt!

Egy 2014-es eset még durvább tüneteket rögzített. A 45 éves férfi ugyanis arra panaszkodott, hogy „piros paprikákat pisilt, ha csípős ételeket evett”. Ez a férfi húgyhólyagján keletkezett lyuknak volt köszönhető az orvosok szerint, aminek következtében ételmaradékok kerültek a férfi vizeletébe.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.