Kopaszodsz? Ne aggódj, jön a megoldás!

Eredetileg csontritkulás ellen fejlesztették ki azt a gyógyszert, amelyről most kiderült, hogy visszafordíthatja a kopaszodást.

A Manchesteri Egyetem laboratóriumában vizsgált szer egyik összetevője egy, a kopaszodásban kulcsszerepet játszó fehérjét céloz meg, és a hajtüszők stimulálásával elősegíti a hajnövekedést - írja a BBC.

kopaszodás
Shutterstock

A vizsgálatban negyven, hajbeültetésre váró férfi fejbőréből vettek tüszőmintát, amelyeken először egy régi immunszupresszív gyógyszert, a Ciklosporin A-t alkalmazták. A szert a ‘80-as években az átültetett szervek kilökődésének megelőzésére és az autoimmun betegség tüneteinek enyhítésére használták.

A laborvizsgálat során kiderült, hogy a gyógyszer csökkenti a hajnövekedést gátló SFRP1 fehérje aktivitását, a mellékhatások miatt azonban az orvosságot alkalmatlannak találták a hajritkulás kezelésére. A kutatócsoport ezután további ágenseket keresett, és találtak is egyet, a WAY-316606-ot, ami sokkal hatékonyabban nyomja el a kopaszodásért felelős fehérje működését, mint az eddig ismert hatóanyagok. 

A hajhullás, illetve kopaszodás a férfi lakosság felét érinti, míg a női hajritkulás a 40 éves nők 40 százalékánál már észrevehető.

Ahhoz, hogy megbizonyosodjanak a szer hatékonyságáról és biztonságosságáról, több klinikai vizsgálatra van még szükség, de az eredmények máris reménykeltőek, hiszen a hajbeültetésen kívül egyelőre nem létezik általánosan hatékony ellenszere a hajritkulásnak. Márpedig a kopaszodás gyakori és komoly probléma, mely az ember önbizalmát is aláássa.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek