18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tényleg egyre több fiatalt érint a merevedési zavar?

Aszexuális? Nem kíván? Fáradt? Egyáltalán: valóban megnőtt a szexuális zavarok száma a fiatalok körében?

Az utóbbi időben egyre gyakoribbak a fiatal férfiak állítólagos merevedési zavaraival riogató híresztelések. A többnyire minden eddiginél könnyebben elérhető, végtelen mennyiségű online pornót okoló „szakértők” állításai mögött meglepően kevés ugyanakkor a komolyan vehető felmérésekre alapozó statisztikai adat. A fennmaradó kevés releváns felmérést megvizsgáló szexológus, Dr. Justin Lehmiller szerint ráadásul egy csomó más tényező is szerepet játszik ebben. Ha ugyanis valódi problémáról lenne szó, azt okozhatják az antidepresszánsok mellékhatásai és a gyakoribb óvszerhasználat is.

Valójában nem tudjuk, mennyi fiatalt érint a merevedési zavar.

Az első reprezentatívnak tekinthető felmérés, egy 18-59 éves férfiak merevedéssel kapcsolatos problémáira rákérdező tanulmány szerint a 18-29 éves férfiak 7, a 30-39 éves férfiak 9 százalékának akadtak ilyen gondjai a kutatás évében. Ebben az esetben arra a kérdésre kellett igennel vagy nemmel válaszolni, voltak-e problémáik a merevedés elérésével vagy fenntartásával.

Egy hasonló kérdéssel operáló, 2012-es felmérésre érkezett válaszok alapján a fiatal brit férfiak nagyjából 8 százaléka küzdött ilyen jellegű fennakadásokkal az előző év során, ez alapján tehát nem nőtt a merevedési zavarokkal küzdő fiatalok száma.

Egy, a problémák komolyságára is rákérdező és nem csak igen/nem kérdéseket feltevő, több ezer amerikai bevonásával készült 2009-es kutatás alapján már valamelyest árnyaltabb képet alkothatunk a helyzetről - bár a számok ebben az esetben sem térnek el a többi kutatás eredményeitől.

A csak a legutóbbi aktusuk sikerességét firtató kérdésre ötféle válasszal reagálhattak a válaszadók. Eszerint a fiatal férfiak 11.5 százaléka számára okozott valamilyen szintű problémát a merevedés fenntartása, bár a legtöbb korosztály esetében a résztevevők túlnyomó többsége a legenyhébb problémákra utaló opciót választotta. (A 18-24 évesek 11.5, a 25-29 évesek 8.5 és a 30-39 évesek 16.4 százaléka számolt be merevedési zavarokról.)

Nincs elegendő tudományos bizonyíték a jelenségre

Ezeket az eredményeket persze jóval nehezebb összehasonlítani az egész évre vonatkozó kérdésekkel, a legutóbbi aktussal kapcsolatban ugyanis nagyobb a valószínűsége Lehmiller szerint, hogy az enyhébb nehézségekre is emlékezni fognak a válaszadók. Összességében úgy tűnik tehát, hogy nem történt érdemi változás az utóbbi években, vagy ha mégis, nem nagyon rendelkezünk erre vonatkozó, reprezentatív adatokkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek