18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Öt szokás, hogy tíz évvel tovább élj

Tény, hogy a genetikába nincs beleszólásunk, ahogy a környezeti tényezőket sem tudjuk mindig befolyásolni, de néhány kisebb életmódbeli változtatással rengeteget tehetünk azért, hogy akár egy évtizeddel tovább éljünk.

Egy, a Circulation című szaklapban publikált új, nagyszabású tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy ötvenéves kor felett bizonyos életmódbeli szokások kialakításával a nők élettartama 14, míg a férfiaké 12 évvel növelhető. 

shutterstock 390767470
Shutterstock

A kérdéses szokásokat illetően nincs új a nap alatt, azt viszont tényleg nem ártana fontolóra venni, hogy milyen sokat számítanak ezek a szokások.

Nevezetesen:

A rendszeres testmozgás alatt napi 30 perc mérsékelt vagy magas intenzitású sportot kell érteni, a moderált alkoholfogyasztás alatt nők esetében napi 5-15 grammot, férfiaknál 5-30 grammot, ami pedig a testzsírszázalékot illeti, a 18,5 és 24,9 közötti érték számít optimálisnak.

A helyzet az, hogy a kockázatokkal eddig is tisztában voltunk, ám ennek ellenére sokan még csak erőfeszítéseket sem tesznek saját egészségi állapotuk és kilátásaik javítása érdekében.

A megelőzés az egyik kulcs

Amerikában az átlagos várható élettartam jelenleg 79 év, ami egy jóléti államhoz képest nem éppen ideális (Japánban ez például 84 év). A tanulmány szerzői szerint a gond az, hogy az amerikai egészségügyi rendszer túlságosan a gyógyításra és az új gyógyszerek kifejlesztésére fókuszál – a megelőzés helyett. Nem véletlenül aggódnak a szakemberek: az olyan, egészségtelen életmódhoz köthető betegségek, mint a szívroham vagy az agyvérzés a nyugati társadalom elsődleges halálokai közé tartoznak. Ijesztő tény, hogy 38 másodpercenként meghal egy ember valamilyen szívbetegségben.

A százezer amerikai lakos adataiból 1980 és 2014 között készült követéses vizsgálatból az is kiderül, hogy a három és fél évtized alatt 42 167-en hunytak el olyan betegségben, amit tudatosabb életmóddal megelőzhettek volna, vagy legalábbis sokat tehettek volna a kockázatok csökkentéséért: mintegy 14 ezren valamilyen daganatos betegségben és körülbelül 11 ezren szív- és érrendszeri betegség következtében.

A kutatók szerint, ha komolyan vesszük az öt aranyszabályt, azzal akár 74 százalékkal csökkenthetjük a korai halálozás esélyét. A tanulmány eredményei alapján a szívbetegségek esetében ez az arány 82 százalék, a daganatok esetében pedig 65 százalék volt.

Ha jobban beleásnád magad a különböző szokások kedvező vagy éppen káros hatásainak elemzésébe, esetleg az egészségi állapotod szempontjából igazán lényeges számok világába, itt és itt még több hasznos tudnivalót olvashatsz a témáról. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra