Barátok voltunk, de vele csaltam meg a párom

Egy óriás volumenű kutatás azt mondja, a félrelépések nagy részében a hűtlen fél nem az ismeretlenben kalandozik.

Megcsaltál Karennel, Dorisszal, Melissával. Ezt még elnéztem, de hogy tehetted a legjobb barátnőmmel, Kimmel? Kettőnk között mindennek vége! - szól a tévéből a kétezres évek egyik ismert reklámfilmjében. A műsort néző néhány barátnő számára a baráti és kapcsolati lojalitás ilyen szintű hiánya éppoly hihetetlen, mint egyébként a való életben. Hogy lehet akkor, hogy a témával foglalkozó kutatások mégis azt mutatják, hogy a félrelépések legnagyobb részében bizony nem egy vadidegen a harmadik fél? Mi több: a hűtlen fél az esetek többségében nagyon is jól ismeri azt, akivel párját megcsalja.

Aki tehát egy féltékeny statisztikussal, adatelemzővel vagy szimplán csak a tudományok iránt érdeklődő partnerrel köti össze életét, számíthat rá, hogy a zöld szemű szörny főként közös barátaik, ismerőseik felé tereli majd kedvesét. Lássuk, miért!

shutterstock 94479349
Fotó: Shutterstock

A nagy számok törvénye

Egy amerikai kutatócsoport rengeteg, több mint 13 ezer házas embert kérdezett meg 17 éven keresztül (!) minden évben arról, csalta-e meg partnerét az adott esztendő során. És ha igen, kivel? A tudósok nem a szerető konkrét nevére voltak persze kíváncsiak, sokkal inkább arra, milyen viszonyban állt a kapcsolatából kikacsintó másik féllel. Az ötféle lehetőséget a résztvevők az alábbiak szerint jelölték meg:

  • 54 százalék lépett félre egy közeli barátjával
  • 29 százalék a szomszédjával, kollégájával vagy más ismerősével
  • 21 százalék alkalmi szexpartnerrel
  • 8 százalék vásárolt vagy árusított pénzért szexet
  • 8 százalék jelölte meg továbbá az "egyéb" opciót (mindenki mást tekint, ugye, megcsalásnak)

Az arányokat tekintve két dolog biztosan szembeötlő. Az egyik, hogy nem jön ki a matek: a százalékokat összeadva nem 100, hanem 120 jön ki. Ennek oka, hogy a kitöltők több válaszlehetőséget is megjelölhettek, ha például adott esetben a kollégájukkal és a közeli barátjukkal is lefeküdtek, és, mondjuk, becsúszott egy egyéjszakás kaland is.

Másrészt, az adatokból úgy tűnik, minél közelebbi személyekről van szó, annál nagyobb arányban választják őket harmadik félnek a félrelépő felek. A külső viszonyok több mit fele eszerint a barátság érzelmi közelségében született, csaknem harmaduk pedig egy fokkal kevésbé intim, de még így is ismerős környezetben.

Csalfahím

Baráttal vagy ismerőssel ráadásul mindkét nem tagjai ugyanolyan arányban lépnek félre. Nagy különbség van viszont az alkalmi szexuális kalandok tekintetében: a hűtlen férfiaknak a 24, a hűtlen nőknek azonban csak a 16 százaléka számolt be arról, hogy az adott évben egy (vagy több) ismeretlennel bújt ágyba. Ez persze a két nem eltérő szexuális preferenciáit tekintve korántsem meglepő. De nem meglepő akkor sem, ha arra gondolunk, mekkora örömmel számolnak be ilyesmiről a férfiak, illetve mennyire hajlamosak elhallgatni a hasonló sztorikat a nők. A kutatás eredményei szerint ráadásul a férfiak általánosságban is nagyobb eséllyel számolnak be félrelépésről, és morálisan is kevésbé is ítélik azt el, mint a nők.

Az egy évre jutó megcsalások száma nem volt egyébként különösebben magas, az Egyesült Államok teljes népességére reprezentatív kutatásban a párok 3 százalékánál fordult csak elő, hogy valamelyik (vagy mindkét) fél a Félreléptem idén rubrikába húzta az ikszet. A házasság teljes hosszát tekintve ez az arány 16-18 százalék, vagyis Amerikába átlagosan minden hatodik házasságban jelent problémát a monogámia keretei között maradni.

Mustra