Te tudod, hogy miért iszol?

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémák kezelését is megkönnyíti, ha előbb tisztázza valaki, tulajdonképpen miért is iszik.

Ha tudod, miért alkoholizálsz, a problémás szokások kijavítása is sokkal könnyebb lesz – állítják a motivációs modellt kidolgozó szakértők. Az embert iszogatásra csábító okokat négy nagy kategória alapján meghatározó modellt eredetileg a függők kezelésének megkönnyítésére találták ki, de azért az önismeret szempontjából is előnyös lehet átfutni, ki miért iszik.

A négy kategória

A Science Alert által összefoglalt modell persze nem próbál mindenkit egyetlen kategóriába betuszkolni, nagyjából ezek azonban az okok, amelyek meghatározzák, ki miért és mennyit iszik. Legalábbis a fiatalok és fiatal felnőttek közül, a ’miértre’ rákérdező kutatások többsége rájuk koncentrál ugyanis.

1. A társasági ivó

A leggyakrabban az alkalmakhoz köthető, társasági élet motiválta alkoholizálást jelölik meg a felmérések résztvevői. Ebben az esetben az a cél, hogy jólérezze magát egy italozó baráti társaság. Többnyire viszonylag mértéktartó alkoholfogyasztással párosul.

shutterstock 70669081

2. Aki csak megfelelni akar

A csak társaságban, egy-egy kötelező ünneplés során iszogató emberek egy része tulajdonképpen csak azért iszik, hogy megfeleljen a többiek elvárásainak. Ők igazából nem is szeretnének inni, de azért megisznak egy pohár pezsgőt vagy belekapaszkodnak egy pohár borba, nehogy rájuk szálljon valaki, hogy miért olyan komolyak és karót nyeltek. Ők isszák a legkevesebbet.

3. Egyszer élünk!

Egy fokkal problematikusabbak azok, akik pontosan tudják, hogy részegen impulzívabbak és agresszívebbek, ez azonban kifejezetten vonzó perspektíva számukra. A többnyire a fiatalabb, extrovertált személyiségtípussal rendelkező férfiak körében népszerű, már-már sportként űzött lerészegedést kedvelők szeretnek kockáztatni és kedvelik a szélsőséges érzelmi állapotokat. Mindegy mit, csak jó sokat!

shutterstock 590250206

4. Akik alkoholba fojtják

Sokan vannak azok is, akik leginkább az önértékelési zavaraikkal, illetve a depresszióval és szorongással szeretnének szakítani egy időre, magyarul azért isznak, hogy felejtsenek vagy legalább ideiglenesen megfeledkezzenek a problémáikról.

Ez a típus inkább a nők között gyakori, és magától értetődően szintén nagy mennyiségű alkoholfogyasztással jár együtt. Ennek megfelelően a túlzott alkoholfogyasztásból fakadó problémák is az ő körükben a leggyakoribbak. Csak rövidtávon működőképes persze a dolog, hisz másnap reggel ugyanúgy ott lesznek azok a problémák, amik miatt ivászatra adták a fejüket.

Te melyik kategóriába tartozol?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek