Tényleg gyakoribbak a merevedési problémák a biciklisek között?

Néhány urulógiai probléma kockázatát növeli azért a biciklizés, a pozitív élettani hatások ugyanakkor még mindig bőven felülmúlják a kerekezéssel összefüggésbe hozható problémákat.

Egy futókat, úszókat és bicikliseket kifaggató felmérés szerint a szexuális jellegű problémák terén nincs számottevő különbség a különböző sportok kedvelői között. A közel 3000 biciklis, 539 úszó és 789 futó részvételével lebonyolított kutatás szerint ez azt jelenti, hogy a biciklizéssel összefüggésbe hozható pozitív élettani hatások még mindig bőven felülmúlják az esetleges negatívumokat – írja a BBC.

Merevedési problémákat nem okoz

Az eredmények azért fontosak, mert ellentmondani látszanak azoknak a korábbi kutatásoknak, amelyek arra következtetésre jutottak, hogy a biciklizés rossz hatással lehet a férfiak szexuális teljesítményére.

shutterstock 311396183

Állj ki néha

A sporttól függetlenül hasonlóan alakuló számok alapján úgy tűnik, néhány esetben azért nagyobb a kerekezőknél az urológiai problémák gyakorisága. Egy kicsivel magasabb például a húgycsőszűkület kockázata a biciklisek között, és a nemi szervek elérzéketlenedése, zsibbadása is gyakoribb az esetükben, ez utóbbi azonban orvosolható azzal, ha legalább 20 százalékát a nyeregből kiállva tölti valaki egy útnak.

A rák kockázatát viszont csökkenti

Nem nagyon volt különbség egyébként a gyakrabban és intenzívebben kerekezők és a csak ingázó biciklisek között. Egy másik kutatás szerint egyébként ez utóbbi, a biciklivel való munkába járás is elég lehet ahhoz, hogy felére csökkenjen esetükben a rákos megbetegedések kockázata.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek