Ne igyál annyit, hamar megöregszel!

A túlzásba vitt alkoholizálás és a túl sok cigi hatása a szaruhártyán és a fülcimpákon is megmutatkozik egy kutatás szerint.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás és dohányzás jelentős mértékben hozzájárul a szervezet idő előtti elöregedéséhez – állítja egy dán kutatócsoport. A dánok olyan, látszólag jelentéktelen külső jegyeket is megvizsgáltak a kutatás során, mint szaruhártya környékén megjelenő szürke foltok, a fülcimpák gyűrődései, a szemhéjakra tapadó lerakódások és a férfiakra jellemző kopaszodás. Az InStyle beszámolója szerint ugyanakkor csak a heti 28 ital jellemezte, túlzásba vitt alkoholfogyasztás öregít, a visszafogottabb alkoholizálás és dohányzás ebből a szempontból veszélytelen.

A 11.000 dán egészségügyi adatait felhasználó tanulmány 27 éven át követte nyomon a résztvevők étkezési szokásait, alkoholfogyasztását és dohányzási szokásait. A szaruhártya környékének elváltozásai és a többi külső jegy azért fontos egyébként a kutatók szerint, mert az idő előtti öregedés számos krónikus betegség, például szívproblémák jele is lehet.

shutterstock 418089541

Az ivászattal kapcsolatban arra jutottak a kutatók, hogy a csupán heti 7 darab vagy még kevesebb alkoholos italt elfogyasztó nőkhöz képest 33 százalékkal nagyobb a szürke foltok felbukkanásának esélye, ha valaki 28 italt is magába dönt egy héten. Az öregedést jelző, össze-vissza gyűrt fülcimpák szintén jóval gyakrabban felbukkantak a keményen piáló dánokon, és a láncdohányosok szeme is gyakrabban szürkült el, mint a nemdohányzóké. A kopaszodás ugyanakkor nem függ össze az ivászattal és a dohányzással. 

A kutatók szerint azért érdemes egyébként ezekre a dolgokra is odafigyelni, mert egy vérvétellel szemben ilyenkor azonnal megállapítható, ha valami nem stimmel. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás negatív élettani hatásaival eddig is tisztában voltak persze a kutatók, szerintük is meglepő ugyanakkor az, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás és a absztinencia között nem nagyon volt különbség az öregedés szempontjából.

Oszd meg másokkal is!
Mustra