Lehet annyit enni, hogy szétdurranjon tőle a hasad?

Szinte lehetetlen belülről, bejglivel felrobbantanod magad.

A Popular Science szerint mindössze hat olyan esetet tart számon az orvostudomány, amikor egy egészséges gyomor egyszerűen kirepedt/szétdurrant a rengeteg ételtől és italtól, meglehetősen kicsi tehát az esélye, hogy csakugyan halálra zabálod majd magad az ünnepek alatt. De hogy fér el a gyomorban másfél liternyi étel, ha üresen mindössze 30 cl befogadására képes?

Inkább olyan, mint egy porzsák

Hiába érzed úgy egy emberes zabálás után, hogy egy jókora, felfújt lufi van a hasadban, a gyomor azért kicsit bonyolultabb jószág, mint egy szép lassan megtelő, egy bizonyos telítettségi szint elérése után pedig egyszerűen kidurranó lufi.

Ha csokira gondolsz, megnő

A gyomorredők ugyanis szép lassan kihajtogatják magukat egy étkezés során, másodpercek alatt megduplázva a gyomor befogadóképességét. Igazából már előbb megkezdik a felkészülést, a nyáladzást megindító, délibábként felderengő, elképzelt torták hatására kezdenek kibomlani. Az idegrendszer és a hormonok kontrolálják tehát a folyamatot, ami azt eredményezi, hogy mire az első falatok megérkeznek, már meg is indul a zsákocska kigöngyölítése.

Persze a zsák befogadóképessége is véges, fél liter – de max másfél liternyi – töltelék esetén már jelzik is a gyomorfalban megtalálható idegvégződések, hogy ideje beszüntetni a bejglizabálást. Kitartó munkával persze elérhető, hogy megnőjön ez a kapacitás és kinyúljon kicsit az ember gyomra, így lehetséges, hogy a 2017-es Nathan’s hot dog-evő bajnokság győztese 7,5 liternyi hot dogot is képes volt magába tölteni. De vele sem történt meg ez:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek