Nem érdemes elmenekülni a negatív érzések elől

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint minél többféle érzelmi állapotot kész valaki elfogadni és átélni, annál boldogabbnak fogja érezni magát.

A legzsigeribb reakciója valakinek, aki boldogtalan vagy rosszul érzi magát általában az, hogy a rossz érzéseket félrelökve megpróbál minél gyorsabban túllendülni azokon. A Huffington Post által idézett Mo Gawdat, a Google X-nek dolgozó mérnök és író szerint ugyanakkor hosszú távon sokkal hatékonyabban kezelhetők a negatív érzések, ha ahelyett, hogy elnyomnánk őket, megpróbálnánk ezeket az érzelmeket is átélni, még akkor is, ha elsőre nem egyértelmű, pontosan mire is jó mindez.

Gawdat szerint nagyjából úgy lenne ideális eljárni ilyenkor is, mint amikor valaki egy hasfájás esetén végiggondolja mit ehetett, mi válthatta ki a tüneteket. Ez persze egy kicsit nyögvenyelős hasonlatnak tűnhet, de egy nemrég megjelent, nyolc nagyon különböző kultúrájú ország - USA, Brazília, Kína, Németország, Ghána, Izrael, Lengyelország és Szingapúr - egyetemistái bevonásával készült tanulmány szerint nem jár mesze az igazságtól.

shutterstock 221645620

A 2324 diáknak arra kellett választ adnia a kérdőív kitöltése során, melyek azok az érzések, amelyeket kívánatosnak tartanak, és melyek azok, amelyeket valóban át is éltek már. Ezek után azt is megbecsültették a diákokkal, mennyire elégedettek az életükkel és vannak-e depressziós tüneteik. Függetlenül attól, melyik országban éltek a válaszadók, azok, akik az általuk valóban átélt és megtapasztalt érzések közül többet jelöltek meg kívánatosként, elégedettebbnek és boldogabbnak bizonyultak azoknál, akik bizonyos kellemetlen érzéseket határozottan elutasítottak. Azok, akik elégedettek voltak az életükkel, készek az érzelmek teljes, vagy legalábbis szélesebb spektrumát átélni egy-egy adott helyzetben, függetlenül attól, hogy kellemes vagy kellemetlen érzelmekről van-e szó.

Maya Tamir, a tanulmány szerzője szerint arról van szó, hogy amennyiben valaki képes arra, hogy a negatív érzelmeit is elfogadja, és helyénvaló, adekvát reakciókként kezelje egy-egy szituációban, az jó eséllyel elégedettebb és boldogabb lesz azoknál, akik állandóan és görcsösen arra törekszenek, hogy jól érezzék magukat. Megint bebizonyosodott tehát, hogy a negatív érzéseinkkel együtt is lehet boldog életet élni. Ja, és a pozitív gondolkodás erőltetése kifejezetten káros. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra