Ennél már sosem fogunk tovább élni?

A legöregebb nők másfél évvel tovább élnek, mint a legöregebb férfiak, de 115 évnél ők sem fogják soha tovább húzni.

A holland Tilburgi Egyetem statisztikusai szerint a várható maximális életkor tekintetében már a 90-es években elértük a plafont, azóta csak az átlagéletkor emelkedik, a felső határ nem – írja az Iflscience. A tanulmányt egyébként számos kritika érte azóta, annak ellenére, hogy egy tavaly publikált amerikai kutatás pontosan ugyanarra a következtetésre jutott, mint a hollandok. 

A friss tanulmány elkészítése során az előző harminc évben elhunyt, minimum 94 éves kort megélő hollandok adatait elemezték a kutatók, és bár a 95 éves kort elérő hollandok száma megtriplázódott a vizsgált időszak alatt, a maximális emberi életkor határa egyáltalán nem mozdult el az alatt az idő alatt. A 75.000, az előző három évtized alatt elhunyt holland esetében ez a felső határ 115.7 év a nők, és valamivel kevesebb, 114.1 év a férfiak esetében.

shutterstock 132753365

A tanulmány egyik szerzője, Jan Vijg szerint tehát hiába hangoztatja rengeteg demográfus és biológus, hogy a maximális életkor még bőven kitolható, az adatok ugyanis egészen egyszerűen azt mutatják, hogy bár a várható átlagos élettartam egyenletesen emelkedik, a plafon már jó ideje változatlan.

Azóta egyébként számos, a tanulmányt kritizáló írás jelent meg a holland kutatók eredményeit közlő Nature-ben, egy felpaprikázott német demográfus pedig egészen konkrétan úgy fogalmazott a tanulmánnyal kapcsolatban, hogy „az a legrosszabb kutatás, amit valaha olvasott a Nature-ben, és felháborító az is, hogy egy ilyen jó nevű folyóirat egyáltalán publikált egy ilyen bohózatot”, nem egyszerű tehát eldönteni kinek higgyen az ember. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek