Egyre több az ADHD-ben szenvedő felnőtt

Az eddigi defínició inkább a gyerekekre koncentrált, így sok felnőtt problémái eddig diagnosztizálatlanok maradtak. Most egy hat itemből álló kérdéssor segíti a kutatók munkáját. Te hogy válaszolnál a kérdésekre?

ADHD, most felnőtteknek is

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar gyanúja általában gyerekekkel kapcsolatban merül fel, az Iflscience beszámolója alapján azonban egyre inkább úgy tűnik, a felnőttek között is sokan szenvednek a rendellenesség tüneteitől. A JAMA Psychiatryben megjelent kutatás szerint az ADHD-vel küszködő felnőttek száma még a közelmúlt, már megnövekedett értékekkel számoló felmérések sugallta 2-5 %-os arányoknál is magasabb lehet.

shutterstock 499407796

Új kérdőív

Az emelkedő számok nagyrészt annak tudhatók be, hogy a betegség diagnosztizálására létrehozott kérdőívet inkább a gyerekek tüneteinek megállapítására hozták létre, így sok felnőtt esetében eddig nehézségekbe ütközött a tünetegyüttes megállapítása. A tanulmányt publikáló kutatók éppen ezért létrehoztak egy olyan kérdőívet, ami segíthet az orvosoknak abban, hogy könnyebben diagnosztizálhassák a rendellenességet. A Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének, a pszichiátria bibliájának legújabb kiadásában megtalálható definíció fényében megújított kérdéssor a következő:

1. Milyen gyakran okoz nehézséget a mások mondandójára való koncentrálás, még akkor is, ha közvetlenül hozzád beszélnek?

2. Milyen gyakran történik meg, hogy felállsz a helyedről egy-egy olyan szituációban, amikor ülve kéne maradnod?

3. Milyen gyakran okoz problémát, hogy pihenni tudj, elengedd magad?

4. Milyen gyakran esik meg veled, hogy befejezed mások mondatait?

5. Milyen gyakran halasztgatod az utolsó pillanatig a teendőidet?

6. Milyen gyakran hagyod másokra, hogy rendben tartsák az életedet, és ők figyeljenek a részletekre?

Még többen lehetnek

A kérdésekre adott „soha, ritkán, néha, gyakran, és kifejezetten gyakran” válaszok alapján határozhatják meg az orvosok, problémás lehet-e valaki az ADHD szempontjából. A tanulmányt publikáló csoport szerint az új kérdőívekre válaszolók 8,2 %-a szenved az ADHD tüneteitől. A halasztgatásra és az önállóságra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy azok nem egyértelmű ismertető jegyei az ADHD-nek, ugyanakkor sokat segíthetnek a kondíció megállapításában. A tanulmány szerzői annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy az ADHD jelenlegi definíciója sem feltétlenül alkalmas a felnőttek esetleges problémáinak diagnosztizálása, ezért könnyen elképzelhető, hogy még több, egyelőre diagnosztizálatlan felnőtt szenved a rendellenesség tüneteitől. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek