Korán kelni menő!

Tegye fel a kezét, aki szeretne fittebb, kiegyensúlyozottabb, produktívabb lenni. És most az, aki szeret – de legalább is hajlandó – korán kelni. Akié még mindig fent van, annak egész sok esélye van a felsoroltakra – a miracle morning mozgalom hívei szerint legalábbis mindenképp.

Szerintük ugyanis a siker receptje ennyire pofonegyszerű: keljünk a szokásosnál néhány órával korábban, és használjuk ki az így felszabaduló időt a lehető leghatékonyabban. Hogy mindennél jobban utálsz korán kelni? Állítólag, még a mozgalom atyja, Hal Elrod, coach, a 17 nyelven megjelent bestseller, a Miracle Morning című könyv szerzője is pont így van vele. Szóval ez nem jó kifogás.

A pasinak egyébként úgy támadt ez a korszakalkotó ötlete, hogy amikor egy baleset után mind testileg mind lelkileg a padlóra került, egy barátja azt tanácsolta neki, menjen el reggelente futni, az mindkét problémájára gyógyír lesz. Ő nem hogy korán kelni nem szeretett, de még futni is utált. Mégis igyekezett magát rávenni a dologra, a tanács pedig végül tényleg működött. Egyre korábban kelt, az élete pedig egy éven belül sínre került – ma pedig pompásan megél abból, hogy másokat is korán kelésre szoktat.

shutterstock 525539884

A recept zanzásítva

Keljünk korán! Először csak egy órával korábban a szokásosnál, aztán ha bírjuk, tovább durvulhatunk. Egészen addig érdemes ezt csinálni, amíg úgy nem érezzük, elég időnk lett egy új reggeli rituálé kialakításához.

Ne lustálkodjunk! Ha már egyszer sikerült felébredni, ne Facebookozással és ágyban kávézgatással csesszük el az időt, hanem tényleg legyenek hasznosak azok a felszabaduló órák. (Nekem egyébként ez volt a legnagyobb kihívás.)

Olvassunk tíz percig motiváló dolgokat! Nem, továbbra sem a Facebookot, hanem mondjuk egy jó könyvet.

Fordítsuk arra az időt, amitől igazán jól érezzük magunkat! Meditáljunk, jógázzunk, fussunk, reggelizzünk egy jót. De egyébként a munka, vagy más kreatív, alkotó tevékenység (pl. blogírás) is jobban megy a reggeli órákban – én legalábbis így tapasztaltam.

Itthon is egyre népszerűbb pacsirtának lenni

“Tényleg sokkal produktívabban telnek így a napok, sokkal nagyobb változást hoz ez az egész a mindennapokba, mint ahogy elsőre tűnik. Reggelente mindig is aktívabb voltam, ilyenkor szerettem tanulni, sportolni, de van, hogy kitakarítom a lakást. Eddig furcsán néztek rám az emberek emiatt, most viszont menő lett a pacsirta életmód” – mesélte nekem Birta Brigi, a Runner's World futómagazin online szerkesztője.

shutterstock 143473051

Ugyan maga a miracle morning mozgalom külföldön már pár éve gyűjtögeti a követőket, itthon csak most kezd divatba jönni. A Runner's World Facebookon meghirdetett 30 napos korán kelő kihívásukhoz több százan csatlakoztak, köztük olyan futó véleményvezérek, mint Lubics Szilvia vagy Nedjakov Balázs, akik szintén reggeli futók, és akik biztatják azokat, akik csak most vágnak bele. Márciusban csütörtök reggelenként közösségi futást is szerveztek, akinek sikerült kikelni az ágyból, és egy kis társaságra vágyik, még bátran csatlakozhat hozzájuk.

Mikor, hol, mennyit?

Mikor? Március 30-án, gyülekező 6:30, bemelegítés 6:45, rajt 7:00

Hol? Margitszigeti Atlétikai Centrum

Kinek? Vannak kezdők és haladók, megrögzött pacsirták és olyanok is, akik korábban életükben nem futottak még reggel, szóval nyugodtan menjen el, nem fog kilógni sehogy sem a mezőnyből.

A táv: Egy, vagy két szigetkör (5-10 km)

Nekünk ennyire jött be

A reggeli tornázással kapcsolatos emberkísérletünk eredményeit moana itt írta meg. De a lényeget azért ide is másolom: "Én nem kattantam rá a kora reggeli edzésre, de meg kell hagyni, hogy tényleg vannak pozitív hatásai a korán kelésnek, amiért érdemes esélyt adni neki: reggelente hamarabb búcsút intek az ágynak, nap közben sokkal éberebb voltam, mint máskor, este pedig soha ilyen gyorsan nem aludtam még el".

Én pedig meglepődve tapasztaltam, hogy sokkal könnyebb rászokni a dologra, mint azt az ember gondolná. Egy ideje már nem is ébresztővel kelek, hanem magamtól kinyílik a szemem hat előtt. Viszont tény, hogy bármennyire is produktív vagyok a nap kezdetén, a csodareggelek sajnos együtt járnak azzal, hogy legszívesebben már este nyolckor lámpát oltanék, annyira hosszúra nyúlnak így a napok. De aki nem bánja, hogy a miracle night és a miracle morning sajnos kizárják egymást, az mindenképp tegyen vele egy próbát!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek