Ezért érdemes őszig várni az esküvővel

A szüleim szeptemberben házasodtak össze, mert édesapám szerette volna, ha édesanyám névnapján mondják ki a boldogító igent, nagybátyámék pedig követték a példájukat, szóval nálunk hagyomány lett az őszi esküvő, és úgy tűnik, egyre többen vannak, akik úgy döntenek, főszezonon kívül kötik össze az életüket, nézzen csak szét a Facebook-oldalán! De miért érdemes ezt az évszakot választani? A hajtás után kiderül! 

shutterstock 364932560

Miért?

Madarász Zsuzsi esküvőszervező szerint rengeteg oka van annak, hogy egyre többen döntenek úgy, nem a nagy lagzidömping idején esküsznek meg:

  • ilyenkor már nincs hőség
  • könnyebb szolgáltatókat találni, főleg ha nem időben kezdték el a szervezést
  • őszre már mindenki hazajött a nyaralásból.

"Én azért ajánlanám ezt az időszakot, mert gyönyörűek a színek a természetben, meseszépek az őszi virágok és termések a dekorban és a csokrokban, ráadásul nagyon jó szezonális ételek vannak. Mindenképp más hangulatú, mint egy megszokott nyári esküvő. Egy green wedding ideális ősszel a sok szerzonális lehetőség miatt."

Mi az a green wedding?

Olyan esküvő, amelynek szervezése során fontos szempont a környezettudatosság és a szociális érzékenység, és ez a helyszínválasztáson át a mennyasszonyi ruhán át a cateringig mindenhol megjelenik. Például fontos, hogy az esküvő és a lagzi helyszíne ne legyen messze egymástól, vagyis a násznépnek ne kelljen autóba ülnie, hogy az ételekhez helyi termelőktől szerezzék be az alapanyagokat, a vendégeknek pedig olyan ajándékokat lehet adni, amelyeket valamilyen alapítványtól, egyesülettől szerzünk be és így tovább.

Mikor?

A legnépszerűbb időpont egyébként szeptember első és második szombatja, de november elejét is sokan választják. És hogy mikor érdemes elkezdeni a szervezést? "Ez attól függ, hogy milyen elvárások és elképzelések vannak. A legjobb helyszínek miatt 1 évet mondanék, de ha  csak a szervezés részt nézzük és azt hozzáértő végzi (szervező kapcsolatokkal), akkor 6-8 hónap az ideális. Persze volt már ennél jóval kevesebb időm is összehozni egy esküvőt" - tanácsolja Madarász Zsuzsi.

"Ha mégis saját kezébe venné a szervezést, akkor ne feledkezzen meg arról, hogy a naplemente korábban van, ezzel számolni kell a kreatív fotózás, a szertartás időpontja miatt. Mivel korábban sötétedik és hűvös van, mindenképp legyen B-terv akkor is, ha szeptemberről beszélünk. Későbbi őszi esküvőnél mindenképp benti vacsorahelyszínt javasolok" - tette hozzá szakértőnk.

Hogyan?

Az időjárás az egyik legkiszámíthatlanabb tényező, ősszel sincs ez másként, de azért próbáljon megbízni a hosszú távú előrejelzésekben, és tájékozódjon jó előre, hogy mégis mire lehet számítani azokban a napokban, amikorra az esküvőt tervezi. És lélekben készüljön fel arra, hogy nem biztos, hogy úgy történnek majd a dolgok, ahogy eltervezték, muszáj egy kicsit rugalmasnak lennie. Az időpontnál természetesen azt is érdemes számításba venni, hogy mikor vannak nemzeti ünnepek és hosszú hétvégék, esetleg az őszi tanítási szünet. 

shutterstock 118756420

Bár szeptemberben ezzel nem lehet gond, ha októberben vagy novemberben van a lagzi, akkor a helyszínt is érdemes úgy megválasztani, hogy akkor se legyen gond megközelíteni, ha rosszabbra fordul az idő. Ha hűvös, esetleg hideg idő ellenére sem akar lemondani a kinti ünneplésről, akkor mindenképpen érdemes beszerezni pár kültéri hősugárzót, és ha belefér a költségvetésbe, akkor az időjárásálló sátor is jól jön majd - írja a Brides. Vagy maradhat a (dekorációhoz passzoló) takaróknál, sálaknál - ahogy itt javasolják. És persze érdemes forró italokkal (tea, forró csoki, forralt bor, stb.) is készülni, meg persze beleírni a meghívóba, hogy a vendégeket ne érje meglepetésként, hogy szabadtéri elfoglaltság is lesz. 

Ha pedig nem zárható ki, hogy eső, azaz sár lesz, akkor azon is érdemes elgondolkodni, a földig érő, esetleg uszályos ruha helyett egy rövidebb fazont választ, persze biztosan akadnak lelkes, segítőkész vendégek, akik megemelik az alját, de hát minek kockáztatni, és persze a lábbeli kiválasztásánál is fontos szempont az, hogy mennyire könnyen tiszíthatő és vízálló - tanácsolják egy másik őszi esküvőkkel foglalkozó cikkben. A hideg idő miatt pedig még a hosszú ujjú ruha mellé is érdemes választani egy szebb kardigánt, bolerót vagy köpenyt, de csak azért, mert ősz van, nem kell ragaszkodni a nehéz esésű, vastag anyagokhoz, mint mondjuk a bársony. 

És ez nem minden, ha nem akarja, hogy a szél összeborzolja a frizuráját, akkor ne legyen leengedve, és a vízálló smink sem egy utolsó ötlet, bár ez a nyári esküvőknél is hasznos, hiszen az örömteli pillanatokban könnyen elsírja magát az ember. 

Az ég lehet, hogy szürke, de a természet a legcsodásabb színekben pompázik, és ezeket az árnyalatakat belecsempészheti a dekorációba is, jöhet minden, ami bordó, narancssárga, sárga, rozsdabarna, zöld és így tovább. Persze nem kell lemondani a nyárias, paszteles árnyalatokról sem, nyugodtan párosíthatja ezeket a mélyebb, sötétebb, komolyabb színekkel, a Knot szerint a krém- és púderszín jól megy a padlizsános, szilvás árnyalatokhoz, a rózsaszín meg mondjuk a grafitszürkével.

shutterstock 395059063

A kültéri fotózást is érdemes egy természetközeli helyre szervezni, csak az időpontra kell odafigyelni, de erről már korábban is esett szó. Ha a költséghatékonyság fontos, és miért ne lenne az, akkor érdemes a csokorhoz az adott szezonra jellemző virágok közül válogatni, és a menü összeállításánál is támaszkodhatunk az őszre jellemző zöldségre és gyümölcsökre. Apropó pénz, mivel nincs főszezon, az utazás- és szállási költségek is alacsonyabbak ilyenkor mint nyáron, és ez sem elhanyagolható szempont. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra