A meditáció vagy vakáció a jobb?

Vajon mi tesz jobbat a léleknek, a pihenés vagy a meditáció? Ezt boncolgatja a Telegraph cikkében, melyben egy amerikai kutatást vettek alapul. A tudósok arra jutottak, hogy a vakáció jótékony hatása egy hónapig tart ki, mind testi, mind lelki szinten. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy mennyire jó is nyaralni, ám most egy új kutatás szerint a gének működése is megváltozik.

Az Icahn Orvosi Egyetem, a Kaliforniai Egyetem és a Harvard vizsgálata azt tárta fel, hogy hat napi lazulást követően csökken a stressz, az immunrendszer erősödik és csökken azon fehérjék szintje, melyek a depresszióért és a demencia kialakulásában játszanak szerepet. 

"Természetes, hogy a vakációnak ilyen szerepe van a stressz csökkentésében, ennek ellenére lenyűgöző látni, hogy mekkora változásokat idéz elő a génekben is, már rövid idő alatt is a nyugalom" -nyilatkozta a lapnak dr. Elissa Epel, a tanulmány egyik szerzője. "Az eredmények rámutatnak hogy milyen jelentős a vakáció hatása az összes vizsgált csoportra és a stresszre adott válaszra egyaránt." A vizsgálatot végzők azt is kimutatták, hogy az a pihenés az igazi, amely meditációval párosul.

shutterstock 154910600

A kutatásban 94 egészséges 30-60 év közötti nő vett részt. Kaliforniában hat napon át egy meditációs házban laktak. A fele csak élvezte a pihenést, a másik felük viszont részt vett a programokon, így meditáltak, jógáztak és önismereti gyakorlatokat végeztek. A csapat abban a reményben fogott bele a kísérletbe, hogy kiderüljön, milyen hatásai vannak a vakációnak és a meditációnak, illetve, hogy melyik a jobb. A kutatók vérmintákat elemeztek, elégedettségi felmérést végeztek minden résztvevőnáél a beköltözés előtt, után, egy hónap és 10 hónap múlva, és összehasonlították 20000 gén aktivitását, hogy kiderüljön, megváltoztak-e a pihenés alatt vagy után. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a legjelentősebb változások azokhoz a génekhez voltak köthetőek, melyek a stresszre adott válaszokért és az immunrendszer működéséért felelősek. Az önbevalláson alapuló vizsgálat arra is kiterjedt, mennyire érzik jól magukat az emberek a pihenés után, és ebből az is kiderült, hogy a meditálók még 10 hónap után is kevésbé szenvedtek a depressziótól és a stressz sem viselte meg őket annyival, mint a nem meditálókat. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy nem csak lelki, hanem fizikai változásokat is okoz a meditáció. Az immunrendszer javulása, a stressz-szint csökkentése az egészségesebb öregedéshez vezet - állapították meg, és most azt szeretnék vizsgálni, hogy ez a hatás csak akkor jelentkezik, ha elutazik az ember, vagy otthon is működik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra