Ezek az étrend-kiegésztők, amik tényleg segíthetik a fogyást

Ahhoz, hogy a fogyás után elért testtömeg hosszú ideig fennmaradjon, a legtöbb esetben az életmód megváltoztatására van szükség, ami sok kitartást, odafigyelést és akaraterőt igényel. Ennél sokkal könnyebb utat kínálnak a különféle – gyors fogyást ígérő – étrend-kiegészítők. 

Évente közel 2000 új étrend-kiegészítőt dobnak piacra, melyek között egyre több a gyógynövénytartalmú szer. Ez a fogyasztó szemszögéből ítélve megnyugvást jelenthet, mivel sokakban a természetes eredetű gyógynövény az ártalmatlansággal fonódik össze, ezáltal kisebb a gyanú, hogy az egészségre veszélyt jelent. Sajnos ez egy erős gyökeret vert tévhit, mert a hatóanyag ártalmatlanságát illetően fontos kérdés többek között, hogy milyen növényből, a növénynek melyik részéből és milyen módszerrel nyerik ki a hatóanyagot. Előfordult már olyan eset, amikor egy alapvetően növényi eredetű fogyasztószerről kiderült, hogy véletlenül mérgező növény került bele, aminek több tucat belga nő veséje látta kárát, akiknél veseelégtelenséget okozott - írja legújabb hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

shutterstock 301460216

A hasonló esetek elkerülése miatt érdemes mérlegelni, hogy mennyire szükséges az adott szer alkalmazása, milyen információk állnak rendelkezésre az ártalmatlanságát illetően, milyen a termék összetétele és a minősége. Célszerű, ha ebben a kérdésben szakember (pl. dietetikus) segítségét kérjük - tanácsolja az MDOSZ, ami össze is gyűjtötte, hogy melyek a testtömeg csökkentésében hatásosnak vélt hatóanyagok és melyeknél nem bizonyított ez a hatás. Részletek a hajtás után!

Tudta-e, hogy

  • hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott?
  • a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest közel ötödével csökkent, holott napi ételünk felét kellene a zöldségeknek és gyümölcsöknek kitenni, és ez a mennyiség növelését kívánná meg?
  • komoly problémát okoz az étrend-kiegészítők, köztük a fogyasztószerek hamisítása? A csalóka fogyasztószerekben például hashajtók, vízhajtók, és stimulánsok lehetnek „valódi” hatóanyagként.
  • az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján elérhető egy negatív lista, amely az étrend-kiegészítőkben alkalmazni nem javasolt növényeket tartalmazza?

Forrás: MDOSZ

Velük próbálkozhat

A fukoxantin egy, a karotinoidok közé tartozó vegyület, mely egyes moszatok – köztük a barna moszatok – sárgásbarna színét adó színanyag. Az eddigi eredmények laboratóriumi vizsgálatokon és állatokon végzett tanulmányokon alapulnak, összesen egy humán vizsgálat készült, amely a fukoxantin testtömeg csökkentésben való hatását tanulmányozta. Bár ez az egy humánvizsgálat eredményesnek bizonyult, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kutatást végzők közül egyik-másik szerző fukoxantin érdekeltségű cégnél dolgozik.

A glükomannán a leopárdkontyvirág, más néven az ördögnyelv (Amorphopallus konjac) gyökerében jelen levő vízben oldható rost, konjakmannánnak is hívják. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) álláspontja szerint a glükomannán elősegítheti a fogyást, ha fogyasztása csökkentett energiatartalmú étrenddel párosul. A hatás eléréséhez legalább napi 3 gramm rostot kellene elfogyasztani három részletben. Adott étkezés előtt 1 grammot 1-2 pohár vízzel kellene bevenni.

A gyömbér(Zingiber officinale) mára nemcsak az italok kedvelt ízesítője, hanem önmagában is gyakran használt fűszernövény. Érdekes Ebrahimzadeh Attari V. és munkatársai kutatása, melyben a gyömbér testtömeg csökkentésben feltételezett hatásának vizsgálata mellett azt is megnézték, hogy egyes elhízásra hajlamosító génvariánsok esetén van-e különbség a gyömbér hatásában. Akik azokkal a génvariánsokkal rendelkeztek, amelyek hatására a szervezet étkezést követő hőtermelése, valamint a zsírok lebontása nagyobb mértékű, azok antropometriai adatai kedvezőbb változást mutattak a vizsgálat végén, azokhoz képest, akik nem ezzel a variánssal rendelkeznek.

shutterstock 131300663

A kapszaicin a paprika – többek közt a csilipaprika – csípős ízét adó vegyület. Megfontolandó, hogy akik rendszeresen, hosszú időn keresztül fogyasztják a kapszaicint, érzéketlenné válhatnak rá, mivel a tartós bevitel hatására csökkenhet a csípős ingerekre adott perifériás érzékenység, vagy egy idő után a szervezet alkalmazkodik az aktív összetevők felszívódásához és/vagy anyagcseréjéhez.

Az étrend-kiegészítőkben fellelhető koffein nem csak a kávéból származhat, kivonhatják guaranából (Paullinia cupana), kóladióból (Cola nitida) vagy a maté fa (Ilex paraguariensis) megszárított leveleiből és száraiból is. (Ez utóbbi a maté tea alapanyaga.) A zöld tea és egyéb teák szintén tartalmaznak koffeint. A klinikai vizsgálatokban akkor volt igazán eredményes a testtömeg csökkenés, amikor a különböző koffeintartalmú növényeket egymással kombinálva fogyasztották. Azt azért nem árt tudni, hogy aki rendszeresen „hozzájut” a koffeinhez,idővel tolerancia alakul ki benne a hatóanyaggal szemben, ezáltal esetlegesen egyéb hatásai is csökkenhetnek.

konjugált linolsav a linolsav azonos összegképletű, de eltérő szerkezetű változata (izomérje), mely főként kérődzők húsában (pl.: marha) és tejtermékekben fordul elő. Ez a fő izomérforma, melyet a táplálékok által veszünk magunkhoz a cisz-9, transz-11 forma, míg az étrend-kiegészítők általában egyenlő arányban tartalmazzák a cisz-9, transz-11 és a transz-10, cisz-12 izoformákat.

Zöld kávé kivonat. Valójában a kávébabok (Coffea arabicaCoffea canephoraCoffea robusta) a pörkölésig zöldek. A pörkölt szemekhez képest a zöld szemek nagyobb arányban tartalmaznak klorogénsavat. Bár a zöld kávébabok is tartalmaznak koffeint, a testtömeg-csökkentő hatást ez esetben a klorogénsavnak tulajdonítják.

A zöld tea (Camellia sinensis) világszerte népszerű ital, melyhez számos kedvező egészségügyi hatás köthető. A zöld teában megtalálható koffein mellett a benne lévő katechinek – elsősorban az epigallokatechin – felelősek a testtömeg-csökkentő hatásért.

Összetevő Feltételezett hatásmechanizmus Hatékonyság Biztonságosság
Fukoxantin Növeli az energiafelhasználást, gátolja a zsírsejtek differenciálódását és a zsír raktározást. Embereken végzett eddigi egy tanulmány alapján talán segítheti a fogyást. Nem eléggé tanulmányozott ahhoz, hogy ezt meg lehessen állapítani.
Glükomannán Fokozza a telítettség érzést, lassítja a gyomor ürülését. Segítheti a fogyást. Rövid ideig fogyasztva biztonságos, de ilyenkor is lehetnek mellékhatásai, mint pl.: puffadás, hasmenés, székrekedés, hasi diszkomfort érzés.
Gyömbér Lassítja a zsírok felszívódását. Segítheti a fogyást. Jól tolerálható.
Kapszaicin Fokozza a szervezet hőtermelését, szabályozza az étvágyat. Kis mértékben segítheti a fogyást. Nagy mennyiségben hányingert, hányást, erős hasmenést okozhat.
Koffein Stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szervezet hőtermelését és a zsírok lebontását. Lehetséges mérsékelt hatás a testtömegre vagy az idő múlásával kisebb mértékű lehet a súlygyarapodás. Kis dózisban biztonságos. Nagy dózisban (400 mg felett) hányingert, hányást, szapora szívverést okozhat.
Konjugált linolsav Elősegíti a zsírsejtek elhalását. Hosszú távon kismértékű fogyást és a testzsír csökkenését eredményezheti. Meglehetősen biztonságos. Esetleg laza székletet, hasmenést, emésztési panaszt okozhat.
Zöld kávé kivonat Gátolja a zsírlerakódást, szabályozza a glükóz anyagcserét. Kismértékű fogyást eredményezhet. A kivonatot eddig még nem vizsgálták. (Koffein hatásait lásd fentebb.)
Zöld tea kivonat Növeli az energiafelhasználást, csökkenti a zsír felszívódását. Kismértékű fogyást eredményezhet. Magának a zöld teának a fogyasztása biztonságos, dea kivonat fogyasztása aggályokat kelt. Hányingert, székrekedést, hasi diszkomfort érzést és vérnyomás emelkedést okozhat.

Forrás: MDOSZ 

Velük ne próbálkozzon

 A MDOSZ közleménye szerint eddig nem sikerült olyan tudományos bizonyítékokat feltárni, ami  alátámasztaná az alábbi anyagok testtömeg-csökkentő hatását.

A hoodia egy Dél-Afrikában honos szárazságtűrő növény (Hoodia gordonii) amit a Kalahári sivatagban élő San őslakosok (Busmanok) használnak, hagyományosan étvágycsökkentő hatása miatt. (Erre a hosszúra nyúló vadászati idő miatt van szükség.) Sajnálatos, vagy inkább érdekes módon az újabb jelentések szerint a Hoodia tartalmú étrend-kiegészítők csekély mértékben vagy egyáltalán nem is tartalmazzák a növényi részeket. Nem tekinthető biztonságosnak, mellékhatása gyors szívverés, vérnyomás emelkedés, fejfájás, hányinger, hányás lehet.

Az L-karnitin (karnitin) a vörös húsok és tejtermékek fogyasztásával kerül a szervezetbe, illetve magában a szervezetben is termelődik. Az egészséges emberek szervezete metionin és lizin aminosavakból is elő tudja állítani ezt az aminosav-származékot. A karnitin a májban és a vesében termelődik, ugyanakkor nagy része (98 %-a) a vázizmokban és a szívizomban van jelen. Fogyasztó hatását a zsírsavak oxidációjának fokozásával magyarázzák, azonban ez az eddigi bizonyítékok alapján nem alátámasztott.

A p-szinefrin vagy szinefrin a keserű narancs (Citrus aurantium) hatóanyaga. Kereslete akkor kezdett igazán felfelé ívelni, amikor az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrző Hatóság (FDA) 2004-ben betiltotta a csikófarkfélék hatóanyagának, az efedrinnek étrend-kiegészítőkben való alkalmazását. Ekkor vált a szinefrin az „efedrin helyettesítőjévé”. Fogyasztó hatása a zsírbontás fokozásán és az étvágy csökkentésén keresztül teljesülne. Ha a fogyást nem is segíti, némi étvágycsökkentő hatással azért számolhatunk, és persze lehetséges mellékhatásaival is pl.: mellkasi fájdalom, vérnyomás emelkedés.

 A taurin egy fehérjét nem építő aminosav, melyet a szervezet is képes előállítani. Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak tisztázására, hogy a taurin a zsíranyagcsere fokozásán keresztül segítene a fogyásban.

A fogyás igazi titka

Nem lehet elégszer elismételni, hogy akkor olvadnak le a kilók, hogy ha a felhasznált energia több a bevitt energiánál, ha ezek kiegyenlítik egymást, akkor tömegünk nem változik, ha pedig az utóbbi felé tolódik el az arány, akkor pedig nő majd a súlyunk. 

Bár sok esetben a mértéktelen táplálékfelvétel és a tápanyagarányok kedvezőtlen eltolódása, a fizikai aktivitás hiánya, az ülő életmód vezet a túlsúly vagy elhízás kialakulásához, nem hagyhatók figyelmen kívül az örökletes, a környezeti és a viselkedési tényezők sem, de a genetikai felépítés önmagában nem jelent semmit, csak egy elhízásra hajlamosító környezettel való kölcsönhatásban tud érvényre jutni - figyelmeztetnek a szakemberek. Hozzáteszik, a „varázs” diétáktól hosszútávon nem várhatunk sikereket, a kis lépések viszont igenis sokat számítanak, hiszen ha csak 10%-ot veszítünk kezdeti testtömegünkből, már az is érezhető egészségi előnyökkel jár.

Íme pár példa:

  • Bevett szokás a tévé előtt ülve falatozni a különféle sós ropogtatnivalókat. Helyettük felapríthatunk gyümölcsöket vagy zöldségeket (pl.: sárgarépát, karalábét), és készíthetünk melléjük joghurt, olívaolaj és friss fűszerek keverékéből mártogatóst.
  • Ha például fehér zsemle helyett korpás vagy graham zsemléből készül a szendvics, nagyobb telítő értékkel számolhatunk.
  • Ha trappista sajt helyett sovány sajttal szórjuk meg az ételt, a gyümölcsturmixot az alacsonyabb zsírtartalmú 1,5%-os tejből készítjük, vagy 12%-os tejföllel habarjuk be a főzeléket – a sok kicsi sokra megy alapon – jelentős kalória mennyiséget spórolhatunk naponta.

Ha ezek az apró változtatások rendszeres fizikai aktivitással is kiegészülnek, és életünk részévé válnak, akkor szinte észre sem vesszük az erőfeszítést, amit testtömegünk optimalizálása érdekében teszünk - zárják soraikat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra