Így élheti túl a másnapot a munkahelyén!

Italozós helyekből nyáron soha nincs hiány, és nehéz ellenállni annak (főleg amíg tartott a foci-Eb), hogy a munka után az ember ne üljön be ledönteni valahol pár pohár fröccsöt, sört, vodkaszódát vagy éppen, amit szeret. Csak az a fránya másnap ne lenne, ami különösen akkor kínzó, ha hétköznapra esett a kocsmázás, és másnap újra munkába állni. Persze ez sem lehetetlen küldetés, csak nehezített pálya, szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel álcázni tudja állapotát és/vagy túlélni a napot.

Megelőzés!

Ha nem akar másnapos lenni, érdemes fehérjében gazdag ételekkel megalapozni a piának, és ha lehet, jó minőségű italokat döntsön magába, így talán megússza az igazán kínzó tüneteket. Segíthet az is, ha minden pohár alkoholos ital mellé ledönt egy kis vizet, és lefekvés előtt is megiszik 1-2 pohárral az éltető folyadékból. És nincs is fontosabb tanács annál, minthogy fogyasszon mértékkel.

Az agyunk tudja, hogy mikor elég? 

A lényeg: az agyban vannak D1 és D2 idegsejtek (előbbieken D1, utóbbiakon D2 típusú dopaminreceptorok vannak), és ellentétes hatásuk van, míg az  a D1-esek stimulációja arra kényszerít, hogy hajtsunk végre egy cselekvést, a D2-esek  D2 idegsejtek aktivációja gátolja a viselkedést

És mi köze ennek az alkoholhoz? Nos, amikor amerikai kutatók egérkísérleteik során D1 neuronokat stimulálták, akkor a rágcsálók többet ittak, és minél erősebb volt D2 neuronok jele, annál többet. És ha az nem lenne elég, minél több alkoholt fogyasztottak az egerek, annál gyengébbek lettek a D2-es jelek.

Ha az embereknél is így működik, akkor ez azt jelenti, hogy ha valaki rákap az ivásra, akkor egyre kevesebb hatalma vannak az agy azon részének, ami meg tudná állítani a folyamatot. Persze további kutatásokra van szükség, de a tanulmány szerzője, Jun Wang szerint ezeket az ismereteket biztosan hasznosítani lehet majd az alkoholizmus kezelésében.

Forrás: Glamour/Biological Psychiatry

Víz, víz, víz!

Kezdjük az elején, ha van annyi lélekjelenléte, akkor lefekvés előtt mindenképpen készítsen az ágy mellé egy jó nagy pohár vizet (igazából egész nap érdemes elérhető közelségben tartania egy vizes palackot), és dobjon bele egy multivitaminos pezsgőtablettát, mert előző éjszaka biztosan sűrűn járt a mosdóba, a vizelettel pedig sok hasznos anyag távozott a szervezetéből. A kávé is jó megoldásnak tűnhet, de mivel vízhajtó hatása van, semmiképpen ne vigye túlzásba a fogyasztását. Az energiaitalok is csak rövid ideig pörgetnek, később visszaüthet, ha sorra pattintja fel az üdítős dobozokat – írja a Lifehacker. Ha a gyomra rendetlenkedni kezd, akkor a gyógyteák, például a borsmenta tea is jó megoldás lehet.

shutterstock 392312602

A fogmosást semmiképpen ne hagyja ki!

Meg a nyelvmosást se, ha nem akarja, hogy a rossz leheletével mindenkit elüldözzön maga mellől. Ha ez megvan, akkor egy alkoholmentes szájvízzel is öblögethet. Sőt, lehet, hogy érdemes elfogyasztania egy natúr joghurtot is, egy 2012-es kutatás szerint ugyanis a benne található baktériumok is segítenek semlegesíteni a rossz szagokat okozó mikroorganizmusokat.

Öltözzön az alkalomhoz illően!

Válasszon jól lélegző, könnyű anyagból készült ruhadarabokat, mert lehet, hogy másnap is melege lesz és izzadni fog, mint a ló. Az utóbbit pedig jó lenne elkerülni, mert a verejtékezés miatt alkoholszaga lesz, és úgy fog bűzleni mint egy két lábon járó bárszekrény. Persze a kényelem jegyében ne kinyúlt pólóban és leggingsben menjen dolgozni, hanem amennyire lehet, azért csípje ki magát, ettől kicsit magabiztosabbnak lesz, és a többiek sem vágják le egyből, hogy mivel töltötte az éjszakát.

Sminkeljen alkalomhoz illően!

Ezzel csak óvatosan, a dajdajozás miatt dehidratált bőrön ugyanis a smink nem fed majd egyenletesen, a legjobb, ha csak a legszükségesebb dekorkozmetikumokat használja, mondjuk szempillaspirált. „Mielőtt megreggelizne, tegyen kókuszolajas pakolást az arcára, majd mossa le meleg vízzel, ezután jöhet egy kis hideg vizes öblítés. A szemre helyezett uborka is segíthet, de legalább 20 perc kell ahhoz, hogy hasson, és ennél sokat többet ér, ha 20 perccel tovább alszik” – nyilatkozta a Huffington Postnak Heidi Scarlett King sminkmester. A Greatist cikke szerint kamillás borogatással is lehet próbálkozni, és mindig legyen kéznél szemcsepp is.

Mégsem tud megbékélni azzal, hogy kicsit vörösebb vagy hullaszínű az arca és óriási karikák vannak a szeme alatt? Először jön az alapozó, majd próbálja meg korrektorral eltüntetni az előző este nyomait. A szakértő szerint persze a hidratálásról sem szabad megfeledkezni, spricceljen egy kis vizet az arcára, és ezután kenje be krémmel. Ha mindez megvan, akkor jöhet egy kis pirosító és szemöldökceruza, ez utóbbi állítólag nagyon sokat dob a külsőnkön.

Friss levegő!

Mit szólna egy kis reggeli tornához? Jó, ez egy átlagos napon sem biztos, hogy menne, de ha tömegközlekedéssel jár munkába, akkor hagyjon ki pár megállót, és inkább gyalogoljon a friss levegőn. Ha reggel nem jött össze, akkor ebédszünetben is bepótolhatja. A Lifehacker szerint azért hasznos a séta, mert az alkohol hatására lassul az endorfintermelés, amitől letargikusak leszünk, viszont egy kis testmozgástól újra beindulnak a boldogsághormonok.

Enni muszáj!

Van, aki a baconös, sajtos, tojásos szendvicsre esküszik, de lehet, hogy az ilyen nehéz kaják többet ártanak, mint használnak, hiszen megülik a gyomrot, és még nyomottabbak leszünk. Liz Barnet fitnesz- és táplálkozási szakértő szerint a pirítós, zöldségleves és -lé talán jobb választás. A narancslét viszont kerülje, illetve mindent, ami savat csinálhat. És ezzel még nincs vége a jó tanácsoknak, a szénhidrátokat is pótolni kell, szóval jöhet a zabkása, de a tészta, rizs és krumpli is, a csoki viszont nem, lehet, hogy rövid ideig felpörget, de hosszútávon inkább árt mint használ.

Dolgozzon,

Jane Clarke pszichológus azt tanácsolta a Telegraph olvasóinak, hogy próbáljanak meg olyan feladatokat elvégezni, amelyektől kicsit jobban érzik magukat a bőrükben, de ha a komolyabb összetett munkákkal nem tud mit kezdeni, akkor maradnak a favágós feladatok, bár ezektől könnyebben el tud álmosodni. Ja, és az önsajnálat helyett mondogassa azt, „ha belevetem magam a munkába, se perc alatt jobban érzem magam”, a komoly döntésektől persze azért így is tartsa távol magát.

shutterstock 300634007

és szundítson!

Gyanítjuk, hogy az itthoni munkaadók még nem igazán hisznek abban, hogy a 20 perces szundikálás sokat segít, hogy a dolgozó hatékonyabb legyen, pedig így van. Ha ön azon szerencsések közé tartozik, aki tud sziesztázni a munkahelyén, használja ki a lehetőséget. Ha ez nem fér bele, akkor a következő légzésgyakorlat talán segít majd: szívja be a levegőt négy másodpercen keresztül úgy, hogy a hasa kidülledjen, majd fújja ki a levegőt 8 másodpercen keresztül, és ezt ismételje meg – tanácsolja Jenny Giblin wellness coach. „Ez bizonyítottan csökkenti a szédülést, hányingert és újra tele lesz energiával” – tette hozzá.

Tartsa a száját!

Soha nem volt olyan fontos a személyes brandépítés, mint mostanság, és nem biztos, hogy jót tesz a hírnevének, ha a kollégákkal is mindig megosztja, hogy mennyire szétcsapta magát éjszaka. Nem, akkor sem, ha együtt rúgtak be. „Ne büszkélkedjen azzal, hogy ön érzi magát a legrosszabbul. Valahova középre lőjje be a másnaposság mértékét” – nyilatkozta Clarke. Bár jó ötletnek tűnhet az is, hogy megkéri a testvérét, barátját, ismerősét, hogy egy telefonhívással mentese ki, valószínűleg nem éri meg kockáztatni a lebukást.

Szerkesztőségi tippek

1. módszer: „Próbálok hányni, próbálok nem kommunikálni és próbálok nem túl sokat mozogni. Emellett kizárólag citromot tömök magamba (ha van, akkor egrest vagy kivit), jó sokat, és citromlevet iszom víz nélkül.”

2. módszer: „Van, amikor egyfolytában valami sósat ennék és a zenehallgatás is segít. Van, amikor egyfolytában vizet iszok és csendre vágyok. Néha jólesik a hideg vizes arc- és csuklómosás, illetve a levegőzés és a kóla.”

3. módszer: „A tuti recept a fejfájás-csillapító indulás előtt, napközben meg izotóniás sportitalok. Utóbbiak tudományos alapokon vizsgálva is nagyon jók a másnaposságra, mert azokat az ásványi anyagokat tartalmazzák, amiket egyébként piálás közben elpocsékolunk. Nem véletlenül mondják, hogy az ivás sport. Egyébként meg rengeteg víz. Délig-egyig általában kilátástalan harc az élettel, délután pedig a munkaidő egyre közeledő vége tartja az emberben a lelket, ilyenkor fogadja meg legtöbbször, hogy soha többé nem iszik. Aztán elérkezik a munkaidő vége, amitől annyira felszabadult lesz a másnapos dolgozó, hogy energiával telve újra elmegy piálni.”

4. módszer: „A fejfájás-csillapító mindig ott van a sminklemosó mellett, mert bármilyen részeg is vagyok, a sminket mindig lemosom (ha egyáltalán rakok), és akkor nem felejtem el bevenni. De nagyon korán (ivás előtt) meg felesleges, nekem akkor jön be, ha a buli után dobom be. És a víz tényleg segít.”

5. módszer: „Elalvás előtt legalább fél liter víz és C-vitamin. Plusz ha töményezek, akkor végig izomból nyomni kell a vizet a pia mellé.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra